Levendulával illatosított és fűszerezett finomságok

Levendulával illatosított és fűszerezett finomságok

Lépjünk túl azon, hogy riasztja a molyokat, és tanuljuk meg, hogyan válhat a levendula a konyha különleges fűszerévé! Adunk néhány ötletet.

 

A levendula egyike a legkedveltebb gyógynövényeknek, hisz csodás frissen és szárítva is.

Ha azt szeretnénk, hogy sokáig illatozzon, akkor gyűjtéséhez száraz napot válasszunk, amikor teljes nyílásban vannak virágai. Mivel csak 7-8 nap áll rendelkezésünkre, figyelnünk kell, nehogy lemaradjunk a levendulaszüretről.

A betakarítás helyes menete a következő: a teljes virágzati szárat messük le egyenletes magasságban, majd kössünk csokrokat belőle és fejjel lefelé lógatva akasszuk egy szellős, félárnyékos helyre.

A levendulát nyáron nem csak molyűzésre és illatosításra használhatjuk, hanem pikáns fűszerkeveréket is összeállíthatunk belőle.

Franciaországban a következő kombinációban használják frissen sültekhez, grill húsokhoz, salátákhoz:

1 ek szárított bazsalikom
1 ek szárított majoránna
1 ek borsikafű
1 ek kakukkfű
2 ek narancshéj
1 morzsolt babérlevél
1 ek levendula
1 ek édeskömény

Fűszersók a javából
Különleges fűszersók Kaldeneker György konyhájából. Recept itt.

Ha bátrak vagyunk magában is kipróbálhatjuk virágait

A lila virágok jól mutatnak desszertek, hűsítő italok díszeként (pl. citromszorbettel kiváló).

A friss vagy szárított virágot keverhetjük tejszínhabba, amit aztán friss gyümölcsre téve tálalhatunk.

Száraz fehér bort vagy pezsgőt is ízesíthetünk levendulával: egy-két hajtást áztassunk az italba néhány percre.

A levendulavirág forrázata hatásos nyugtatószer, segít álmatlanság és ideges gyomorpanaszok esetén is egy - két levendulahajtást elrejthetünk a porcukorba is, egy-két hét alatt összeérnek az ízek és az illatok (az új aromák kedvelőinek akár izgalmas ajándék is lehet).

Levendulazselé

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?