Mi virágzik télen a kertben?

Mi virágzik télen a kertben?

A hó alatt is kivirágzik ez a pár, különleges kerti dísznövény.

Nemcsak az emberek érzik a tavasz közeledtét, hanem a növények is. Néhány rügy megduzzad és tavaszi virághagymás növények is kimerészkednek a föld mélyéből! Nézzük meg melyek azok a növények, amelyek színesebbé teszik kopár téli kertünket!

Télen virágzó kerti növények

Hangafélék

Az ebbe a családba tartozó legismertebb télen virágzó növényünk a vékony erika (Erica gracilis) és a csarab (Calluna vulgaris). Virágbimbói már késő ősszel megjelennek és enyhe teleken akár már halottak napja körül is virágoznak. Más fajok csak később, a tél kezdetén kezdenek virágozni.

erika03

A havasi erika (Erica carnea) hosszan virágzik, általában az újév elején januártól kezdi virágait nyitni egészen áprilisig. Ezek a növények bár elég igénytelenek, de a nagy hidegekben nem árt őket éjszakára takarni száraz lombbal, vagy fenyőágakkal. A hangafélék a félárnyékos helyen érzik legjobban magukat, párásabb klímájú helyeken akár napra is ültethetjük őket. Kimondottan savanyú talajt igényelnek, ezért legjobb számukra, ha egy csoportba ültetjük a hasonló környezeti igényű növényekkel együtt. Temetőkbe, sziklakertbe, évelőágyba vagy balkonládába, de akár saját kertünkben virágzó talajtakaró cserjeként is ültethetjük őket.

Bangitafélék

A bangitafélék közül az illatos bangiták virágoznak leghamarabb. Legelsőnek a rózsás bangita (Viburnum farreri) hozza a bimbókat, január végétől díszít a halvány rózsaszín és fehér árnyalatú virágzatával.

Pink delight

Néhány héttel később követi ezt a kikeleti bangita (Viburnum x bodnantense 'Dawn'), amely az előző fajhoz képest bővebben virágzik, a virágai pedig rózsaszínűek. Az első növényfaj Kínából származik, míg a másik annak hibridje. Védett fekvésben és jó kerti viszonyok között néha még tél elején is virágozhatnak!

Viburnum x bodnantense 'Dawn'

Téli jázmin

A téli jázmin (Jasminum nudiflorum) tetszetős, szétterülő ágú cserje, érdekes csillag alakú levelekkel. Zöld vesszői jellegzetes négyszögletűek, földig hajolva könnyen meggyökeresednek, majd ívesen továbbnőnel. A növény ha van mire támaszkodnia, 3-4 méter magasra is felkúszik. Csillag alakú citromsárga virágai akár már decembertől egészen áprilisig díszítenek.

teli jazmin03

Hunyorfélék

Lágy szárú növények közül meg kell a különleges formájú és a hó alatt kifejezetten szépen mutató hunyorféléket Leghamarabb a fekete hunyor (Helleborus niger) mutatja meg fehér virágait akár közvetlenül a hó alól is, néha már decemberben. Kicsivel később törnek fel virágai az illatos és a pirosló hunyornak. A hunyorok lassú fejlődésű, de viszonylag hosszú életű, rendhagyó virágaik, sajátos levélzetük révén markáns megjelenésű évelőágyi díszek. Házak, fák, cserjék félárnyékában érzik jól magukat, de akár vágott virágként a lakásunk dísze is lehet.

fekete hunyor

A téltemető (Eranthis hyemalis) méltán megérdemli ezt a nevet, hiszen a tél enyhülésével hozza az egyetlen sárga virágát, amely sallangos, körkörösen körbevett gallérlevél vesz körül.

teltemeto02

Hazánkban a középhegységekben és a Dél-Dunántúlon szórványosan fordul elő az erdőkben, de manapság házi kertekben sziklák közé ültetve is nagyon szeretik. Nem túl száraz helyen, jó minőségű erdei talajban fejlődik a legszebben és ha nem gereblyézzük le róla az avart, a magját elszórja és idővel nagy, szőnyegszerű állománnyá gyarapodik.

Kora tavaszi hagymások

A kora tavaszi hagymások közül a sáfrányokat (Crocus) érdemes megemlíteni. Már január végétől megmutatja lila vagy sárga bimbóit, amik akár hó alól is kibújnak és az időjárás enyhülése után rögtön bontják is a szirmaikat.

krokusz01

A hóvirág (Galanthus nivalis) és a tavaszi tőzike (Leucojum vernum) külsőleg is hasonló növény, bókoló, fehér színű, harang alakú virágaival. Míg a hóvirág virágszirma teljesen fehér színű, és csak egy virágot fejleszt a tőkocsányon, a tavasz tőzike virágszirma csúcsán világoszöld folt található és egyszerre akár több virágot is fejleszt. Ezek a hagymás növények félárnyékos helyen érzik jól magukat, a legoptimálisabb ha fák, cserjék alá vannak telepítve és ha nem háborgatjuk őket, akkor néhány év alatt dús csoportokat képeznek sok-sok virággal.

Télen, ha kinézünk az ablakon gyakran csak a szürke szomorú látvány fogad minket, de ezen a télen virágzó növények sokasága hoz színt a kertünkbe!

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?