Miből jobb a kerti bútor: fából vagy rattanból?

Miből jobb a kerti bútor: fából vagy rattanból?

Legyen stílusos, tartós, masszív, olcsó: vajon az akácia és polirattan kerti bútorok közül melyik miben jobb?

Aki nem elégszik meg azzal, hogy néha végigtolja a fűnyírót a kertben, aki szenvedéllyel gondozza a fákat, bokrokat és virágokat, az biztosan vágyik a kertjén belül egy pihenőhelyre, ahová bármikor elvonulhat a világtól egyedül, a családdal vagy barátaival együtt. A kényelmes kerti bútoron aztán mindenki élvezheti a természet örömeit. Különösen a jó idő beköszöntével vágyunk egyre többen arra, hogy megfelelően „bebútorozzuk" a kertet.

AKÁCIA

Aki szeretné kertjét ízlésesen berendezni, az napjainkban számtalan különböző stílusú, anyagú, kialakítású kerti bútor közül válogathat. Fontos is, hogy odafigyeljünk arra, mit rakunk a kertbe, hiszen ha nem megfelelő színt, anyagot, formát választunk, akkor esetleg egy kompromisszumos bútorral fogunk együtt élni évekig.

akacia polirattan 01

akacia polirattan 02

A kerti bútoraink megjelenését a tetszőlegesen választható párnákkal ízlésünkhöz alakíthatjuk

A kerti stílust tekintve a csökkentjük a rosszul választás kockázatát, ha olyan természetes, meleg színű anyagot választunk, mint a trópusi akácia. Ebből a keményfából számos gyönyörű változat érhető el, amelyek olyan hatást kelthetnek bármely kertben, mintha természetesen odatartoznának.

A bútorokat nem muszáj egyszerre megvásárolni: ha kitartunk az akácia mellett, akkor a kerti bútorok megvásárolhatóak négy-, hat- vagy akár többszemélyes változatban is, és persze bármikor vehetünk az asztal mellé további székeket, hiszen fontos, hogy ha összejön a család, vagy partit rendezünk barátainknak, mindenkinek kényelmesen jusson hely. A kerti székekhez, kerti padhoz, fotelhez többféle szövetmintából választhatunk kerti párnákat, így még kényelmesebbé és esztétikusabbá tehetjük a terasz bútorát. Míg a kerti asztalok rendszerint fix lábakkal rendelkeznek, az akácia-székek összecsukatóak, így tárolásuk ősszel és télen nem okozhat gondot.

A trópusi akáciából készült kerti búrotok rendszerint kiváló ár/érték mutatóval rendelkeznek. A tömörfa akácia igen magas minőségű anyag, ami nem csak a kényelmes és szemet gyönyörködtető, természetes kerti bútorok előállításához remek alapanyag, de rendkívül időtálló is. Ezt csak fokozza az olajos felületkezelés, mely a bútorok színét is óvja. Éppen ezért nem lesz szükség arra, hogy néhány év múlva új garnitúrát kelljen vásárolnunk csak azért, mert néhányszor eláztatta az eső a bútorokat. Ugyanakkor néhány évente a felületkezelést nem árt elvégezni, hogy még tovább növeljük az akácia kerti bútorok élettartamát.

akacia polirattan 03

akacia polirattan 04

A kerti fa garnitúrákhoz azonos színű párnákkal „felöltöztetett" napozóágyak is társíthatók

POLIRATTAN

Aki teljes mértékben időjárásálló, UV-stabil bútort szeretne a kertjébe, amelyet akár az esőn is kint hagyhat, válasszon inkább polirattan bútort. Ez a rattant utánzó mintázatú, kellemes tapintású, de időtálló műanyagból álló bútoranyag illeszkedik a kerthez, de nincs olyan része, amelyben a víz, hideg, pára vagy nap kárt tehetne!

akacia polirattan 05

A polirattan nagy előnye, hogy nem szorul évenkénti átkenésre, teljesen gondtalanul használható. Inkább modern hatást kölcsönöz a kertnek, úgyhogy teraszra, falak közelébe, üveges verandára, extravagáns kertekbe ajánlható. A rattanon ülve olyan érzése támad az embernek, mintha a nappaliban lenne, de mégis a kert levegőjét szívná és a madarait hallgatná.

A rattan mellett szól a nagyon egyszerű tisztíthatósága is. Elegendő időnként egy ronggyal áttörölni, de a komolyabb tisztítást egy magasnyomású mosóval is elvégezhetjük rajta.

Néhány ötlet és katalógus az akáciából készült bútorokhoz, hozzávaló párnákhoz:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?