Omlós házi keksz rozmaringgal illatosítva

Omlós házi keksz rozmaringgal illatosítva

Ilyen kevés összetevő láttán el sem hittem, hogy ennyire finom keksz készíthető otthon, pár perc alatt. Itt a recept.

 

Szerkesztőnk egyik kedvenc receptjét osztjuk meg. Próbáld ki!

rozmaring

Rozmaringos omlós keksz

Hozzávalók

22 dkg szobahőmérsékletű vaj
12 dkg átszitált porcukor
1 teáskanál apróra vágott friss rozmaringlevél (vagy 1/2 teáskanál szárított)
csipet teáskanál só
néhány csepp citromlé
28 dkg liszt
extra szűz olívaolaj

Elkészítés

Egy tálas mixerben alacsony sebességen, 1-2 perc alatt keverjük simára a vajat. Adjuk hozzá a cukrot, a rozmaringot, a citromlevet és a sót, majd keverjük alacsony fordulatszámon, amíg össze nem áll. Kaparjuk le a tál oldalát, majd folytassuk a mixelést közepes sebességen 4-5 percig, amíg a keverék világosabb színű, az állaga pedig a majonézhez hasonló nem lesz.

Ismét kaparjuk le a tál oldalát, majd adjuk hozzá a lisztet. Keverjük alacsony fordulatszámon egészen addig, amíg teljesen homogén állagú nem lesz. Kaparjuk le a tál oldalát, majd folytassuk a mixelést további 1 percig alacsony fordulatszámon.

Gyűjtsük össze a tésztát egy labdába, tegyük rá egy fóliadarabra, majd fedjük le egy másik fóliadarabbal. Formázzunk belőle egy 18 x 25 cm-es téglalapot, amelynek a magassága mindössze kb. 1,3 cm. Csomagoljuk fóliába jó szorosan és tegyük a hűtőszekrénybe legalább három órára (de legfeljebb öt napra).

Melegítsük elő a sütőt 175 °C-osra. Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral. Ha szögletes kekszet szeretnénk, vágjuk a tésztát kis (2,5 x 5 cm-es) téglalapokra. De használhatunk kerek süteményformát is, így az egyes darabok teljesen egyforma méretűek lesznek.

Helyezzük a kekszeket a tepsibe legalább 2,5 cm távolságra egymástól. Süssük körülbelül 18 percig, amíg a szélei aranybarna színűek nem lesznek. A sütési idő felénél fordítsuk meg a tepsit a sütőben.

Keksz

A sütőből kivett kekszek tetejét azonnal kenjük meg olívaolajjal. Megszórhatjuk kristálycukorral is dekorációs céllal. Hagyjuk a tepsiben 10 percig hűlni, majd abból kivéve várjunk, amíg teljesen kihűlnek, csak ezt követően tálaljuk. A finomság légmentesen záródó dobozban vagy üvegben 3 napig eltartható.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?