Terebélyesre hízott a karácsonyi kaktuszod?

Terebélyesre hízott a karácsonyi kaktuszod?

Fásodó szárat és furcsa képződményeket látsz a kaktuszod alján? Ne aggódj, csak tudd: öreg növénnyel van dolgod!

A karácsonyi kaktusz (Schlumbergera bridgesii) rendkívül népszerű, télen virágzó dísznövény. Virágait jellemzően az év végén, az ünnepek alatt hozza. Számos, eltérő színű virágokkal díszítő fajtája létezik. A Brazíliában őshonos karácsonyi kaktusz epifiton, ami azt jelenti, hogy nem a talajon, hanem az esőerdők fáinak ágain él. Mivel szárai lelógnak, szép ívesen alácsüngnek, szobanövényként ideális lakója lehet a dekoratív akasztós kosaraknak, függő virágtartóknak.

Karácsonyi kaktusz

Ha a korosodó karácsonyi kaktuszunk szára elkezd fásodni, ez nem jelenti azt, hogy bármi baj lenne. Nem szükséges a fásodó szárú növényt megpróbálnunk "kikezelni". Hogy miért? Az alábbiakból kiderül!

A karácsonyi kaktusz szárainak fásodása

A megfelelően gondozott karácsonyi kaktuszban igen hosszú ideig gyönyörködhetünk: 25 évig vagy akár még ennél is hosszabb ideig. Ideális körülmények között – ezek közé tartozik nyáron a szűrt, az őszi és téli hónapokban pedig a teljes napfény – nagy eséllyel a mi növényünk is szép kort élhet meg. Tudnunk kell, hogy nyáron a tűző napsütésnek kitett karácsonyi kaktusz levelei kifakulhatnak vagy elsárgulhatnak, ezért attól óvnunk kell.

A karácsonyi kaktusz idővel egyre terebélyesebbé válik. Ahogy idősödik és egyre nagyobbra nő, úgy válnak a szárai a tövüknél egyre fásabbá. Ez teljesen természetes jelenség, nem kell azon törnünk a fejünket, hogyan hozhatnánk helyre a "bajt". A fásodó szárak semmilyen betegségre nem utalnak, a növényünk teljesen egészséges, csupán meglett korba ért.

Karácsonyi kaktusz

Az idős karácsonyi kaktusz gondozása

Ha idős példányt vásárolunk vagy öröklünk, azonnal fel fogjuk ismerni: minden bizonnyal már a mérete és gazdagon elágazó ágrendszere is árulkodni fog a koráról. Az idős karácsonyi kaktusz helyes gondozásához hozzátartozik a túlnőtt ágak visszacsípése, illetve esetenként az egész növény átültetése.

Az idős karácsonyi kaktusz gondozásának egyik első lépése az ágak hosszának kiigazítása. A túl hosszú és nehéz ágak ugyanis könnyen letörhetnek, így jobb, ha mi magunk kurtítjuk meg. Ez különösen elkél akkor, ha azt vesszük észre, hogy a hosszú ágak végein a levelek összezsugorodtak, elvékonyodtak vagy aszottá váltak.

Az ágakat két levélszegmens találkozásánál vágjuk el. Túlnőtt karácsonyi kaktusz esetén minden ágat legalább egyharmad, de legfeljebb kétharmad részben vágjunk vissza. A tövüknél fásodó ágakat egészen a fás részig visszavághatjuk. A fás szárdarabból új, zöld hajtások megjelenésére számíthatunk.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?