A következő választ kaptam Yrys Filus [Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.]kertbaráttól, amit megosztok azokkal akik szintén érdeklődnek a paszternák levelének felhasználásának lehetőségéről. Kedves Andor! Barátaim évek óta termesztenek pasztinákot - más néven paszternák -, idén jómagam is vetettem. A szépséges leveléből lehet főzeléket készíteni.Pedig Bálint gazda azt mondja, hogy alkalmatlan emberi fogyasztásra, de még takarmánynak sem való.Elő kell főzni, a főzővizet kiönteni, aztán fokhagymás rántással, tejjel felöntve szeretem. Fűszere ízlés szerint só, bors, mást nem teszek bele.Több éve főzök ilyen főzeléket, még él a családom. Szerintem ízlés dolga, ki mit szeret. Van, aki a salátafőzeléket sem eszi meg.Petrezselyem, vagy zeller zöldje helyett nem ajánlom, azt is megpróbáltam, de teljesen más ízvilág. Hasi görcsök ellen pedig ezt a koktélt szoktam elkészíteni:egy kelkáposztalevél, egy csokor petrezselyem, két paszternák levél, négy-öt sárgarépa. Ezeket összeturmixolom, s naponta többször kortyolok belőle. a sárgarépa gazdag béta-karotinban, amit a szervezet szükség esetén képes A-vitaminná alakítania káposzta nagy mennyiségben tartalmaz B-vitamin komplexet a petrezselyemzöld és a paszternák gazdag E-vitaminban, (ez a hölgyeknek is jót tesz a menstruáció időszakában, mert csökkentheti a mellek érzékenységét -- Yrys