Most érdemes a gyümölcsfákat megifjítani!

Most érdemes a gyümölcsfákat megifjítani!

Akár 20 évvel is megfiatalíthatjuk az idősödő gyümölcsfát, hogy újból szép, nagyméretű gyümölcsöket teremjen. Néhány lépésben bemutatom a módszert.

A gyümölcsfák többsége 40-50 éves kort is elérhet, de a dió, a cseresznye és a szelídgesztenye fái akár 100 évig is teremhetnek. A természet bölcs törvényeit követve azonban egy korhatár elérése után a gyümölcsfák termőképessége is csökken, a koronájuk felkopaszodik, kiritkul, kevesebb és apróbb gyümölcsöt érlelnek. Gyakran előfordul, hogy éppen azért válnak a gazdájuk számára kellemetlenné, mert túlságosan terebélyesek és indokolatlanul nagy területet foglalnak el a viszonylag kisméretű családi kertből. Az ilyen fáktól mindenki igyekszik megszabadulni: kivágják őket és új, divatos fajtájú, gyorsan termőre forduló csemetéket telepítenek.

Van azonban egy ősidők óta ismert, de az utóbbi években szinte elfeledett és nem alkalmazott módszer, amellyel az idős gyümölcsfákat ismét termőképessé lehet tenni: ez a gyümölcsfák ifjítása.

Milyen idős fákat érdemes megifjítani?

Fiatalításra minden gyümölcsfaj fái alkalmasak, bár a módszert az alma, a körte, a szilva és a kajszi fáknál használták a leggyakrabban. Mielőtt tehát hozzáfognánk ehhez a fáradságos, de jelentős eredményt ígérő munkafolyamathoz, vizsgáljuk meg alaposan a kiszemelt fát. Csak olyan jó és ízletes gyümölcsöt termő fát érdemes megifjítani, amelynek a gyökérzete és a törzse ép, egészséges és a lombozata is biztató! Nagyon idős, elhanyagolt, beteg fákra nem ajánlatos ennyi fáradságot fordítani! Az eredményes ifjítás után két évvel azonban megfiatalodott, gazdagon termő fának örülhetünk.

Mire van szükség az ifjítás elvégzéséhez?

Mindenek előtt egy szilárdan álló, erős létrára és jó kondícióban levő, hozzáértő kertészre, továbbá jó fűrészre, metszőollóra, éles kacorra (görbe élű kés) és a viszonylag nagy, fűrészelt sebek lezárásához sebvédő balzsamra.

Metszés

Mikor van az ifjítás ideje?

A levelek lehullása és a rügyfakadás közötti időszakban, de a legjobb eredményt a fagyok beállta előtti időszak szokta adni, mert ekkor még van egy lassú nedvkeringés, amely meggyorsítja a sebek beforradását. Nincs azonban akadálya annak, hogy enyhe, fagymentes téli napon végezzük el ezt a munkát, de feltétlenül a tavaszi rügyfakadás előtt!

Metszés

Az ifjítás fontos tudnivalói és lépései

1. A hosszúra nyúlt, lombtalan, egymást keresztező, vagy befelé törekvő ágakat kell eltávolítani és meg kell szabadulni minden elszáradt oldalágtól.

2. Az ifjítást a korona alsó ágainál kezdjük és felfelé haladunk, mert ellenkező esetben a lefűrészelt, nehéz ágak lezuhanva kárt okoznának a már megmetszett koronarészben.

3. Az ifjításnál legfeljebb a korona kétharmadát szabad eltávolítani.

4. A feleslegessé vált ágakat mindig egy erős, fiatal vessző felett kell lefűrészelni úgy, hogy a metszési felület függőleges, vagy legalább ferde legyen, de semmiképp ne vízszintes.

5. A fűrészelést alulról kezdjük, majd pedig felülről fejezzük be mert így elkerülhetjük a megmaradó ágrész sérülését, berepedését.

6. A fűrészelt sebfelületet gondosan bekenjük a sebvédő anyaggal.

A megmaradt vesszőn tavasszal fejlődő, nedvszívó hajtások teszik lehetővé a fa új lombozatának a kialakulását. A metszés befejezése után a törzset és a vastagabb ágakat igen alaposan meg kell tisztogatni a leváló kéregpikkelyektől. Erre a célra használjuk a nyeles fakaparót.

A megifjított fát részesítsük fokozott ápolásban, tápanyagellátásban, növényvédelemben és akkor jelentősen több, szebb, színesebb, ízletesebb gyümölcsöt fog érlelni.

***

A Hobbikert Magazin szerkesztősége a metszés tanulásához Bálint gazda videós metszés-tanfolyamát ajánlja. A 10 házikerti gyümölcsfa metszését bemutató, összesen 100 perc oktató videót tartalmazó tanfolyamra a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni.

A metszés eszközeinek beszerzéséhez (metszőolló, ágvágó, fűrész, kertészkés) az 1Kert.hu webshop termékeit ajánljuk. Ezt a Hobbikert.hu szerkesztősége hozta létre Felco Shop néven, a munkatársaink a kínálat minden darabját ismerik. Itt kaphatók a profi kertészek által használt tartós és jó minőségű szerszámok (FELCO, ARS, KUNDE, SILKY).

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR