Minden a metszésről: gyümölcsfák, dísznövények, készüljetek!

Minden a metszésről: gyümölcsfák, dísznövények, készüljetek!

Ahány különböző gyümölcsfa és -bokor, illetve dísznövény, annyiféle különböző metszést kívánnak.

Szinte nincs olyan kiskert, ahol a dísznövények mellett ne kapna helyet néhány, féltő gonddal nevelgetett gyümölcsfa vagy gyümölcstermő cserje. Ezek szakszerű ápolásához hozzátartozik a rendszeres, évenkénti metszés. Nem mindegy azonban, hogy hogyan végezzük el ezt a fontos kerti munkát. Másfajta metszést kíván ugyanis az almafa és másfajtát egy málnabokor, nem beszélve az orgonáról vagy a rozmaringról.

Ehhez szeretnénk most adni néhány hasznos tanácsot, amelyeket az egészséges, erőteljes fejlődés, illetve a minél szebb és gazdagabb terméshozás érdekében érdemes megfogadni. De haladjunk szépen sorjában!

Metszési alapismeretek

Mindenekelőtt ismernünk kell a házikerti metszés legfontosabb szabályait, legyen szó akár gyümölcsfáról, akár szőlőről, akár bogyósgyümölcsöt termő bokorról vagy dísznövényről:

Természetesen az sem mindegy, hogy egy fát, bokrot milyen mértékben – erősen, közepesen vagy gyöngén – metszünk-e meg az optimális terméshozás reményében. Íme ehhez egy kis fogódzkodó Bálint gazda tollából.

Mint sok más kerti munka során, metszéskor is a legfontosabb, hogy megtaláljuk az arany középutat.

Végül két hasznos tipp videón: metszéssel így erősíthetjük vagy gyengíthetjük a gyümölcsfát. De mit is jelent ez pontosan? És persze az sem mindegy, munka közben hogyan tartjuk a metszőollót.

Tél végi, kora tavasz metszés

Mielőtt a metszéshez hozzáfogunk, feltétlenül győződjünk meg a rügyek épségéről, mivel a virágrügyek tél végén és tavasszal is károsodhatnak.

A jobb átláthatóság kedvéért 8 pontban foglaltuk össze, milyen előnyökkel jár a tél végi, tavasz eleji metszés, illetve 6 hasznos tanáccsal szolgálunk ahhoz, hogyan érdemes haladnunk, mit célszerű szem előtt tartanunk a tavaszi metszés során.

Még az is előfordulhat, hogy tavasszal kétszer is kell metszenünk. Ennek okairól itt olvashatunk részletesebben.

Nyári zöldmetszés

Tavasz után jön a nyár, ezzel együtt pedig elérkezik a nyári metszés ideje. A gyümölcsfákat bár hagyományosan a tavasz közeledtekor szokásos megmetszeni, ezt jól egészíti ki a nyári zöldmetszés:

Gyümölcsfák metszése

Nem mindegy, hogy metszéskor melyik ponton vágjuk el a gyümölcsfa vesszőjét. A meggy- és cseresznyefák sokszor azért okoznak külön fejtörést a kertésznek, mert túl magasra nőnek. De jó eséllyel még ezt is sikerülhet kordában tartanunk.

Ha metszésről van szó, a diófa némiképp kilóg a gyümölcsfák sorából, de vajon miért is? Mikor lehet metszeni a diófát? A leghasznosabb fogásokat videó mutatja be: A diófa metszése

Gyümölcstermő cserjék metszése

A gyümölcstermő cserjék – ribiszke, málna – metszésekor különösen fontos az, hogy különbséget tudjunk tenni a termőképes egyéves és az idősebb vesszők között.

A szőlő metszése

Kivi, füge metszése

Zöldségként fogyasztjuk, de gyümölcsként termesztjük a paradicsomot: Hogyan kell metszeni a paradicsom bokrát?

Dísznövények metszése

A szakszerű metszést a kerti dísznövények is meghálálják. Az elöregedett, megbokrosodott dísznövényeknek jól jöhet például egy kis ifjító metszés, nem árt megismernünk az alapjait!

A rózsa metszése

A balkonkert növényeinek metszése

***

A Hobbikert Magazin szerkesztősége a metszés tanulásához Bálint gazda videós metszés-tanfolyamát ajánlja. A 10 házikerti gyümölcsfa metszését bemutató, összesen 100 perc oktató videót tartalmazó tanfolyamra a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni.

A metszés eszközeinek beszerzéséhez (metszőolló, ágvágó, fűrész, kertészkés) az 1Kert.hu webshop termékeit ajánljuk. Ezt a Hobbikert.hu szerkesztősége hozta létre Felco Shop néven, a munkatársaink a kínálat minden darabját ismerik. Itt kaphatók a profi kertészek által használt tartós és jó minőségű szerszámok (FELCO, ARS, KUNDE, SILKY).

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR