Minden a metszésről: gyümölcsfák, dísznövények, készüljetek!

Minden a metszésről: gyümölcsfák, dísznövények, készüljetek!

Ahány különböző gyümölcsfa és -bokor, illetve dísznövény, annyiféle különböző metszést kívánnak.

Szinte nincs olyan kiskert, ahol a dísznövények mellett ne kapna helyet néhány, féltő gonddal nevelgetett gyümölcsfa vagy gyümölcstermő cserje. Ezek szakszerű ápolásához hozzátartozik a rendszeres, évenkénti metszés. Nem mindegy azonban, hogy hogyan végezzük el ezt a fontos kerti munkát. Másfajta metszést kíván ugyanis az almafa és másfajtát egy málnabokor, nem beszélve az orgonáról vagy a rozmaringról.

Ehhez szeretnénk most adni néhány hasznos tanácsot, amelyeket az egészséges, erőteljes fejlődés, illetve a minél szebb és gazdagabb terméshozás érdekében érdemes megfogadni. De haladjunk szépen sorjában!

Metszési alapismeretek

Mindenekelőtt ismernünk kell a házikerti metszés legfontosabb szabályait, legyen szó akár gyümölcsfáról, akár szőlőről, akár bogyósgyümölcsöt termő bokorról vagy dísznövényről:

Természetesen az sem mindegy, hogy egy fát, bokrot milyen mértékben – erősen, közepesen vagy gyöngén – metszünk-e meg az optimális terméshozás reményében. Íme ehhez egy kis fogódzkodó Bálint gazda tollából.

Mint sok más kerti munka során, metszéskor is a legfontosabb, hogy megtaláljuk az arany középutat.

Végül két hasznos tipp videón: metszéssel így erősíthetjük vagy gyengíthetjük a gyümölcsfát. De mit is jelent ez pontosan? És persze az sem mindegy, munka közben hogyan tartjuk a metszőollót.

Tél végi, kora tavasz metszés

Mielőtt a metszéshez hozzáfogunk, feltétlenül győződjünk meg a rügyek épségéről, mivel a virágrügyek tél végén és tavasszal is károsodhatnak.

A jobb átláthatóság kedvéért 8 pontban foglaltuk össze, milyen előnyökkel jár a tél végi, tavasz eleji metszés, illetve 6 hasznos tanáccsal szolgálunk ahhoz, hogyan érdemes haladnunk, mit célszerű szem előtt tartanunk a tavaszi metszés során.

Még az is előfordulhat, hogy tavasszal kétszer is kell metszenünk. Ennek okairól itt olvashatunk részletesebben.

Nyári zöldmetszés

Tavasz után jön a nyár, ezzel együtt pedig elérkezik a nyári metszés ideje. A gyümölcsfákat bár hagyományosan a tavasz közeledtekor szokásos megmetszeni, ezt jól egészíti ki a nyári zöldmetszés:

Gyümölcsfák metszése

Nem mindegy, hogy metszéskor melyik ponton vágjuk el a gyümölcsfa vesszőjét. A meggy- és cseresznyefák sokszor azért okoznak külön fejtörést a kertésznek, mert túl magasra nőnek. De jó eséllyel még ezt is sikerülhet kordában tartanunk.

Ha metszésről van szó, a diófa némiképp kilóg a gyümölcsfák sorából, de vajon miért is? Mikor lehet metszeni a diófát? A leghasznosabb fogásokat videó mutatja be: A diófa metszése

Gyümölcstermő cserjék metszése

A gyümölcstermő cserjék – ribiszke, málna – metszésekor különösen fontos az, hogy különbséget tudjunk tenni a termőképes egyéves és az idősebb vesszők között.

A szőlő metszése

Kivi, füge metszése

Zöldségként fogyasztjuk, de gyümölcsként termesztjük a paradicsomot: Hogyan kell metszeni a paradicsom bokrát?

Dísznövények metszése

A szakszerű metszést a kerti dísznövények is meghálálják. Az elöregedett, megbokrosodott dísznövényeknek jól jöhet például egy kis ifjító metszés, nem árt megismernünk az alapjait!

A rózsa metszése

A balkonkert növényeinek metszése

felco shop hu 02A legendás piros nyelű profi metszőollók a FELCO svájci gyárából származnak. A profi metszőollókat tervező cég más eszközöket, fűrészeket, kétkezes kerti ágvágó ollókat és drótvágókat is készít.

Közös tulajdonságuk az extrém hosszú élettartam és az emberi kézhez tervezett működés. Amellett, hogy a lehető legkevésbé sértik a növényeket, öröm is ilyen szerszámmal dolgozni.

Magyarországon a Hobbikert.hu munkatársai a Felco-Shop.hu boltban teszik elérhetővé a FELCO teljes kínálatát, a gyártó által támogatott árszinten, házhoz szállítással. Nézzen körül >>

A metszés gyümölcseiA metszést megtanulni kívánók figyelmébe ajánljuk Bálint gazda 10 kerti gyümölcsfa metszéséről szóló 100 perces videó-tanfolyamát.

Az egyes gyümölcsfákat külön-külön is bemutató tanfolyam célja, hogy a kertészkedők egy életre elsajátíthassák a metszés tudományát. Ezzel pedig szebb és több gyümölcsre tegyenek szert a jövőben.

Az online tanfolyamra (videó és írott útmutató) a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni. Részletes információkért kattintson ide, nézze meg a bemutató oldalt >>

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR