Furcsa ötlet ez a málna, de szamócát, vagy epret Kecskemét környékén nagyon sok helyen láttam melegágyban. Bizonyára a Dunakanyarban is van, mert hoznak a piacra, úgy három héttel az eper érési ideje előtt. Én magam is vettem részt a szüretelési , eladási munkákban. A melegágynak azért van értelme, mert a szezonban 330-360-500 forint kilója a gyümölcsnek, de annál korábban, amikor még alig láttunk tavaszi gyümölcsöt, 1400 forint is az ára, vagy egy kis dobozzal 500-600 forint, ami elég nagy bevétel lehet. A fagylaltgyár, és a cukrászdák akkor vásárolják meg a mélyhűtőjükbe az egész évi adagot, amikor szezonális áru, vagyis 330forint. Tehát én azt javaslom, hogy megkérdezném a gyárat az esetleges vásárlási szándékáról(öt -tíz szeres áron ), megnézném kicsiben a piac vásárlási hajlandóságát(nagyvárosok, éttermek dobozzal is vesznek korai termékként drágán)Márciusban,áprilisban elültetett hűtött eperpalánta már az évben teremhet egy keveset, a konténeres epernövény is terem.következő évben már saját palántánk is van.A málnatöveket is kipróbálnám, hogy mennyire hoznak jó termést ( ha van a környéken, és jól terem akkor nem kérdés )Kipróbálni ki lehet, a melegházi termesztést, de Én nem fektetnék bele, csak akkor, ha látnám a működőképes málnagazdaságokat a szomszédban. A munkanélküliség miatt , a megélhetést kellene biztosítania a termelésnek gondolom.Itt nem kísérleteznék, hanem tájékozódnék, hogy mi az ami biztosan eladható, mennyiért,és mennyi a rizikója, hogy sikerrel járok.Van olyan takarmány növény ami a betegségeknek is ellenálló, és a felművelt földbe, ha elvetik , akkor biztosan hozza azt a mennyiséget, amit elvárnak tőle.Egyszerűen a képlet az, hogy ennyit, és ennyit fordítottam rá, és ennyit és ennyit fog hozni. A kert az én családomat is szépen ellátja ennivalóval, és mindig hagyok a kísérletezésre is helyet, pénzt, időt, energiát.(egész jó eredményekkel)A málna,húsz évvel ezelőtt, amikor még nem hoztak a világ minden tájáról gyümölcsöket, jó vállalkozás volt.A magánemberek is vették, meg sok szörp, és konzerv gyár is vette alapanyagnak jó áron. Zebegény, Szob hegyes földjeit is, és Dunabogdány, Tahitótfalu területein is nagy ültetvényeket telepítettek. Egy család, akár három-négy év alatt egy házat fel tudott építeni az bevételből, és a család egy része otthon is maradhatott, a földek megmunkálására, ez bőven eltartotta, nem kellett máshova munkába mennie ( volt elég munkája otthon). Azután amikor a gyárak megszűntek, és a sok más gyümölcs kiszorította a magyar kora tavaszi kínálatot, sok gyümölcsöst kivágtak, vagy otthagytak, mert nem tudták értékesíteni, viszont sokba került a gondozása. Most a házilag készített, igazi gyümölcsből készült lekvárok szörpök kelendőek, de nem olyan egyszerű, mint az elültetem,megkapálom(vagy százszor )leszedem és fizetnek érte.Én azt javaslom a család ellátását biztosítsák( akkor nem akkora katasztrófa, ha nem jön be anyagilag az amit várnak, senki nem éhes ).Másodszor pedig több, biztos dologgal próbálnék pénzt előállítani. Harmadszor kipróbálnám az álmom, vagy ötletem kisebben, majd nagyobban is ha működik.A múlt évben rengeteg paradicsomunk volt a fólia alatt, már júniustól.Annyi uborka termett, hogy nem hittem, el hogy egy tő egy-egy vödörrel akár naponta terem egészen ősz végéig. Ebben az évben a paradicsom( másik föld, a fólia arrébb lett rakva)augusztusban hozta első, és majdnem utolsó terméseit.Öt kilónál többet nem szedtünk le róla, egyik betegség a másik után.Az uborka valamivel volt csak jobb.De most gyönyörű volt vagy nyolc féle saláta. Hatalmasak lettek a fűszerek. Bánom, hogy nem tartottunk csirkeféléket.(hiányzott a tojás,és milyen jó ára volt)Jó gazdálkodást,bátorságot, kitartást.