Metszés-óra (18/20): A metszőolló szerelése

Metszés-óra (18/20): A metszőolló szerelése

A metszőolló szerelése, alkatrészek pótlása.

A svájci Felco cég metszőollói egy egész életre szólnak, de nem azért mintha sohasem kopnának el, hanem azért, mert minden alkatrészük cserélhető. A cseréhez viszont bátran szerelnünk kell. Minden ollóhoz kapunk egy apró szerszámot, egy acéllapkát, amelynek három éle csavarhúzó, a negyedik oldal íve egy sokágú csavart állít, a belsejében egy 7-es és egy 8-as csillagkulcs van. Szükséghelyzetben elvileg a metszőolló összes elemét oldja és feszíti, de azért a tervezett karbantartáshoz jól jön egy igazi csavarhúzó és két villáskulcs.

 

A metszőolló megkopott vagy elveszett részeinek cseréjéhez kapunk a csomagolásban egy kihajtogatható használati utasítást, az olló robbantott ábrájával, amelyről leolvashatjuk a cseredarabok kódszámait. Ha az évek során a leporelló elveszett volna, a www.felco.com oldalon bármikor kikereshető a rajz. Az ábra a szereléshez is jól jön, mert bontani könnyű, de a helyes összerakás már nem mindig, ha nem figyeltünk eléggé.

Az olló nyelek műanyag borítása is cserélhető. A régi kopott rongyosat le kell vágni, a fém nyelet dörzspapírral tisztára kell csiszolni. Törölgetés után a csupasz nyelet kenjük be csíkokban fémragasztóval. A megrendelt új nyélborítást közben tartsuk forró vízben, majd néhány perc után halásszuk ki egy szerszámmal, öntsük ki belőle a vizet, és kesztyűben megfogva a forró műanyagot húzzuk rá a fémnyélre.

Egy csepp olaj a pengék közé mindig jól jön, és ne feledkezzünk meg a forgónyél tengelyéről sem. A nyél egy határozott húzó mozdulattal levehető. Olajozás előtt mindig törölgessünk, nincs értelme a csikorgó homokot vagy a fenőkő maradék szemcséit kenni. Az olajcsepp mindig a tiszta acélra kerüljön!

A sorozat írója és főszereplője Bálint János, kertészmérnök. A videókat Bálint András készíti, egy fixoptikás fényképezőgéppel. A 20 videó támogatója a Hermes Áfész, aki fantáziát lát a kertészeti ismeretek terjesztésében.

A Metszés-óra részei:

***

A Hobbikert Magazin szerkesztősége a metszés tanulásához Bálint gazda videós metszés-tanfolyamát ajánlja. A 10 házikerti gyümölcsfa metszését bemutató, összesen 100 perc oktató videót tartalmazó tanfolyamra a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni.

A metszés eszközeinek beszerzéséhez (metszőolló, ágvágó, fűrész, kertészkés) az 1Kert.hu webshop termékeit ajánljuk. Ezt a Hobbikert.hu szerkesztősége hozta létre Felco Shop néven, a munkatársaink a kínálat minden darabját ismerik. Itt kaphatók a profi kertészek által használt tartós és jó minőségű szerszámok (FELCO, ARS, KUNDE, SILKY).

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR