Metszés-óra (18/20): A metszőolló szerelése

Metszés-óra (18/20): A metszőolló szerelése

A metszőolló szerelése, alkatrészek pótlása.

A svájci Felco cég metszőollói egy egész életre szólnak, de nem azért mintha sohasem kopnának el, hanem azért, mert minden alkatrészük cserélhető. A cseréhez viszont bátran szerelnünk kell. Minden ollóhoz kapunk egy apró szerszámot, egy acéllapkát, amelynek három éle csavarhúzó, a negyedik oldal íve egy sokágú csavart állít, a belsejében egy 7-es és egy 8-as csillagkulcs van. Szükséghelyzetben elvileg a metszőolló összes elemét oldja és feszíti, de azért a tervezett karbantartáshoz jól jön egy igazi csavarhúzó és két villáskulcs.

 

A metszőolló megkopott vagy elveszett részeinek cseréjéhez kapunk a csomagolásban egy kihajtogatható használati utasítást, az olló robbantott ábrájával, amelyről leolvashatjuk a cseredarabok kódszámait. Ha az évek során a leporelló elveszett volna, a www.felco.com oldalon bármikor kikereshető a rajz. Az ábra a szereléshez is jól jön, mert bontani könnyű, de a helyes összerakás már nem mindig, ha nem figyeltünk eléggé.

Az olló nyelek műanyag borítása is cserélhető. A régi kopott rongyosat le kell vágni, a fém nyelet dörzspapírral tisztára kell csiszolni. Törölgetés után a csupasz nyelet kenjük be csíkokban fémragasztóval. A megrendelt új nyélborítást közben tartsuk forró vízben, majd néhány perc után halásszuk ki egy szerszámmal, öntsük ki belőle a vizet, és kesztyűben megfogva a forró műanyagot húzzuk rá a fémnyélre.

Egy csepp olaj a pengék közé mindig jól jön, és ne feledkezzünk meg a forgónyél tengelyéről sem. A nyél egy határozott húzó mozdulattal levehető. Olajozás előtt mindig törölgessünk, nincs értelme a csikorgó homokot vagy a fenőkő maradék szemcséit kenni. Az olajcsepp mindig a tiszta acélra kerüljön!

A sorozat írója és főszereplője Bálint János, kertészmérnök. A videókat Bálint András készíti, egy fixoptikás fényképezőgéppel. A 20 videó támogatója a Hermes Áfész, aki fantáziát lát a kertészeti ismeretek terjesztésében.

A Metszés-óra részei:

felco shop hu 02A legendás piros nyelű profi metszőollók a FELCO svájci gyárából származnak. A profi metszőollókat tervező cég más eszközöket, fűrészeket, kétkezes kerti ágvágó ollókat és drótvágókat is készít.

Közös tulajdonságuk az extrém hosszú élettartam és az emberi kézhez tervezett működés. Amellett, hogy a lehető legkevésbé sértik a növényeket, öröm is ilyen szerszámmal dolgozni.

Magyarországon a Hobbikert.hu munkatársai a Felco-Shop.hu boltban teszik elérhetővé a FELCO teljes kínálatát, a gyártó által támogatott árszinten, házhoz szállítással. Nézzen körül >>

A metszés gyümölcseiA metszést megtanulni kívánók figyelmébe ajánljuk Bálint gazda 10 kerti gyümölcsfa metszéséről szóló 100 perces videó-tanfolyamát.

Az egyes gyümölcsfákat külön-külön is bemutató tanfolyam célja, hogy a kertészkedők egy életre elsajátíthassák a metszés tudományát. Ezzel pedig szebb és több gyümölcsre tegyenek szert a jövőben.

Az online tanfolyamra (videó és írott útmutató) a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni. Részletes információkért kattintson ide, nézze meg a bemutató oldalt >>

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?