1kert.hu - a FELCO specialista

 
  2014. november 08. Szombat
  5 Válasz
  14.5K Megtekintés
Tisztelt Szakértök! Segitséget szeretnék kérni 10 éves Filodendronomat betegség támadta meg! Több hatalmas levele citromsárga lett és elszáradt. Kezdetben a levelek csúcsa szárad, majd sárga udvara lesz, végül teljesen elsárgul a levél. Több levélen egyéb helyeken is elkezdödött a száradás, nemcsak a csúcson. Az egyik levél hátoldalán rozsdaszerü, nem letörölhetö pöttyök vannak, ami átüt a levél szinére is. (nem rovarok) Egy hónapja átültettem, és tápoldattal öntözöm, sajon semmi eredmény, már minden levelének a csúcsa szárad, és sárgulásnak indultak. 10 éve ugyanabban a szobában áll, eddig jól érezte magát és havonta 1 levelet hozott. Az idén egyet sem, és félek, hogy teljesen elpusztul,ha nem tudok rájönni, hogy mi baja van. Kérem, segitsen valaki, akinek van ötlete! Több éve nem volt átültetve, ez hozzátartozik az igazsághoz.
9 évvel ezelőtt
·
#29288
Ha ebben az évben nem hozott egyáltalán új levelet, akkor a probléma közel egy éves. Arra próbáljon visszaemlékezni, hogy év elején, esetleg még télen, mi történt a növénnyel. Feltehetőleg a gyökérzete sérült meg kis mértékben, ami miatt a lombját már nem tudja megfelelően ellátni vízzel és tápanyaggal. Amikor legutóbb átültette dús, fejlett volt a gyökérzete? A leveleket ne spricceljék vízzel, mert baktériumos levélfoltosodást válthat ki, aminek a következménye lehet a sárga udvarú barna foltok megjelenése. A képen ilyet is látok, és élettani eredetű egyszínű elhalt levélszéli foltokat. A levélhátoldali rozsdaszínű pöttyökről nem küldött képet, arról nem tudok nyilatkozni.
9 évvel ezelőtt
·
#29289
Köszönöm szépen a választ! Igazából nem láttam a gyökérzetet, mert a földnek csak a felsö 1/3 át cseréltük ki. Kb 3 méteres a növény, óriási levelekkel, és ezért nehézségekbe ütközött a földcsere. Semmi különös nem történt a növénnyel, talán többet volt nyitva az ablak. Sajnos félek, hogy el fog pusztulni. :(U
9 évvel ezelőtt
·
#29291
Jó napot! Szakértő éppenséggel nem vagyok, de lássuk mi okozhat problémát... Baktériumok, gombák: 1% os H2O2 szinte minden ilyesmit elpusztit és nem bántja a növényt... a leveleket átmosással tisztitsa meg ezzel 10 perc után tiszta vizzel öblitse le (ártani nem árthat...) Mivel rég volt átültetve felszaporodhattak a sók ezért nem képes további tápanyagokat felvenni (vagy nem megfelelő mértékben) és ezen tovább ront a tápoldatozás... a cserép 3-4X vizmennyiségével mossa át a földet (1x es mennyiségek között várjon 5-5- percet, hogy a sók fel is oldódjanak a vizben...) a 2. kör lehet szintén 1-0.5%os H2O2 (ha esetleg gombás fertőzés támadta volna meg a gyökereket, akkor sem képes tápanyagokat felvenni rendesen) (de ez után 10 percet várjon, hogy hasson a kémia) Ez után újra tápoldatozni kell a közeget, hiszen nem csak a káros, de a hasznos tápanyagokat is kimosta. Ha esetleg a közeg nem elég lég és viz áteresztő akkor érdemes ez előtte kivenni a növényt és nagyobb(3-4cm-es) köveket tenni a cserép aljába hogy a viz könnyebben folyjon el és a pangó viz következtében fellépő gombás fertőzéseket megakadályozza. (Vagy akkor már át is ültetni) Igy látatlanba én ezt a teljes körű helyre pofozást tudom ajánlani :) Sok sikert!
9 évvel ezelőtt
·
#29292
Kedves Hedvig! Tudna küldeni a teljes növényről képet, amin a habitusát is lehetne látni, és a környezetét, ahol tartják? A szellőztetés nem árt a növényeknek, de a szellőztetéssel járhat a huzat is, amit a szobai növények nem kedvelnek.
9 évvel ezelőtt
·
#29298
az ilyen foltosodást,párahiány is okozhatja,vagy kálium hiány..lány vizzel ,csak enyhén napjában spriccelje meg,a száraz széleket pedig kis ollóval szépen le kell vágni,igy meghosszabbitjuk a levél zöldelését még valameddig nem terjed tovább,üdvözlettel,:-)
  • Oldal :
  • 1
There are no replies made for this post yet.



Partnerek 
 

1KERT.hu - FELCO metszőolló, ágvágó és fűrész

Balintgazda.hu - Bálint gazda kertről, növényekről

Senior.hu - Teljes élet 50 felett (szenior magazin)

Villámfordítás Fordítóiroda - Tartalommarketing

Garden-guide.com - Your Daily Green Inspiration

Vissza a tetejére