1kert.hu - a FELCO specialista

  2012. június 01. Péntek
  4 Válasz
  2.4K Megtekintés
Márciusban ültetett vilmoskörte csemeték, (kb1,30méteresek)a tetejétől visszafelé elkezdtek feketedni, a kipattant rügyek levelei szárazak,és fonnyadnak. Mezőgazd.boltban azt mondták,valamiféle hernyó, és addig vissza kell metszeni, amíg barna folt van a (husáng)csemete keresztmetszete közepén.Már vagy 30cm-t vissza metszettem, de még mindig van, barna folt. Meddig érdemes egyáltalán vissza vágni, hogy életképes maradjon a kis fa? vagy ki kell szednem őket? Válaszukat előre is köszönöm!!!
11 évvel ezelőtt
·
#11749
A körte husáng csúcsi hajtásának elhalását nem csak rovar okozhatja. Minden esetre, ha addig visszavágja, ameddig a fa szövetében elszíneződést talál, helyesen cselekszik, csak eltávolítja a beteg részt. Utána a legfelső rügyek ki fognak hajtani, és azokból tudja kialakítani a fa koronáját. Ha erősen vissza kell csonkolnia a fát, és csak alacsony törzse marad, talán jobban jár, ha ősszel új facsemetét ültet. A vásárlásnál ügyeljen arra, hogy a csemete vastag törzsű és erős koronájú legyen, a koronás oltvány egy évvel előbb terem, mint a husáng. Az oldalágak vastagsága pedig érje el legalább a ceruza vastagságot. Növénydoktor
11 évvel ezelőtt
·
#11751
Üdv! A tüneteket valószínűleg a Tűzelhalás (Erwinia amylovora), az almatermésűek egyik betegsége okozza, amely a fák részleges vagy teljes pusztulását okozza.Ennek tünetei:A virágok elfeketednek. A hajtások hervadnak, elszáradnak. A háncsszövet elbarnul. A vesszőkön, ágakon rákos sebek keletkeznek.Átvitellel terjedhet a betegség. Fertőzött lehet a szaporítóanyag és az eszköz is a metszés után. Így egyik fáról a másikra átvihető a kórokozó. Védekezés:- Eszközök fertőtlenítése.- Fertőzött hajtások, ágak kivágása, a tünetmentes részből is ki kell metszeni egy darabot.- Rügypattanás előtt rezes permetezés szükséges.
11 évvel ezelőtt
·
#11752
Köszönöm a válaszokat! vissza metszettem, de csak kb 15-20cm maradt amiben nem volt már barna folt! Gondolom felesleges ezeket meghagyni?!
11 évvel ezelőtt
·
#11755
Vélhetően hajtáshervasztó darázs lárvája okokzta a tüneteket, melyek részben hasonlitanak a tűzelhaláséra./hajtáscsúcs pásztorbot szerüen meggörbül és a csúcs száradásnak indul/ A száron láthatóak a bemeneti nyilások. A már leirtak szerint a tünetmentes részből is vágjunk le jó darabot és a fertőzött részt tűz segédletével semmisitsük meg. A következő szezonban újra fog boldogitani a fertőzés.
  • Oldal :
  • 1
There are no replies made for this post yet.



Partnerek 
 

1KERT.hu - FELCO metszőolló, ágvágó és fűrész

Balintgazda.hu - Bálint gazda kertről, növényekről

Senior.hu - Teljes élet 50 felett (szenior magazin)

Villámfordítás Fordítóiroda - Tartalommarketing

Garden-guide.com - Your Daily Green Inspiration

Vissza a tetejére