Ősszel kell visszavágni a kokárdavirágot és a menyecskeszemet

Ősszel kell visszavágni a kokárdavirágot és a menyecskeszemet

Készülés a télre.

A sárga-piros virágokkal díszítő kokárdavirág és a napsárga virágokat hozó menyecskeszem a virágágyások karakteres színfoltjai. Ezt a két évelőt a többségtől eltérően ősszel kell visszavágnunk.

kokardaviragot menyecskeszemet visszavagni 02

Június-júliustól októberig a kokárdavirág és a menyecskeszem is sorra hozza virágait. A kedvelt növények esetében érdemes már a virágzás folyamán eltávolítani az elszáradt virágszárakat, hogy a növény mindig az új bimbók képzésére tudja az energiáját fordítani.

Kora ősszel (a legjobb szeptember végén vagy október elején) erőteljesebben kell a kokárdavirágot és a menyecskeszemet visszavágnunk, eltávolítva a szárak kétharmadát. Noha ilyenkor még virágzik a növény, a metszésnek megvan az előnye: az erőteljesebb visszavágás segíti az áttelelő rozetták képződését – a következő évben ebből az alapból hajt majd ki a növény.

kokardaviragot menyecskeszemet visszavagni 03

Ez az eljárás segíti, hogy a növények a telet könnyebben átvészeljék és hosszabb életűek legyenek. Főként a kokárdavirág esetében fontos a metszés, mert enélkül a növény meglehetősen rövid életű.

Korábban írtunk róla:

***

A Hobbikert Magazin szerkesztősége a metszés tanulásához Bálint gazda videós metszés-tanfolyamát ajánlja. A 10 házikerti gyümölcsfa metszését bemutató, összesen 100 perc oktató videót tartalmazó tanfolyamra a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni.

A metszés eszközeinek beszerzéséhez (metszőolló, ágvágó, fűrész, kertészkés) az 1Kert.hu webshop termékeit ajánljuk. Ezt a Hobbikert.hu szerkesztősége hozta létre Felco Shop néven, a munkatársaink a kínálat minden darabját ismerik. Itt kaphatók a profi kertészek által használt tartós és jó minőségű szerszámok (FELCO, ARS, KUNDE, SILKY).

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR