1kert.hu - a FELCO specialista

  2012. augusztus 17. Péntek
  8 Válasz
  3.2K Megtekintés
Nem tudom megvédeni az uborkát.Permeteztem cuproxattal eclairal miltoxal,de a fertőzés nem szünt meg.
11 évvel ezelőtt
·
#12126
Feltételezve, hogy helyes a diagnózis, és nem másfajta gomba, vagy vírus, atka, tripsz okozza a gondot:A Cuproxat és a Miltox kontakt szer, azaz csak megelőzésre jó igazán, gyógyításra nem. Az Eclair a neten található adatok szerint (ha pontosan írták le) szintén nem igazi felszívódó, ami az egész növényt átjárja, hanem mélyhatású, vagyis felszívódik ugyan, de a felszívódás helyéhez közeli szövetekben marad, nem indul vándorútra a növényen belül, tehát ez sem gyógyít. (Vagy éppenséggel el lett rontva az Eclair-es permetezés, mondjuk, jött rá egy eső a felszívódás előtt.)Az Amistar nevű csodaszert kellene megpróbálni, ez olyan, mint a vietnámi balzsam valamikor, mindenre jó, én is ezt használom.Jövőre meg peronoszpóra-ellenálló hibrideket kell ültetni, mint pl. Mohikán, Perez, Kolumbusz.
11 évvel ezelőtt
·
#12134
Az uborka leveleinek szegletes, erek által határolt néhány milliméteres elhalt foltjait baktériumos betegség és a peronoszpóra is okozhatja. Mindkét betegségnek kedvez a párás levegő, a nedves növényfelület: a kórokozók ilyen körülmények között fertőzi az uborka leveleit. Érdemes az uborka öntözését a reggeli órákban végezni, minél előbb száradjon fel a lombozat.A már kialakult foltokat egyik növényvédő szer sem tünteti el, csak a későbbi újabb fertőzést tudja megelőzni. A peronoszpóra gomba spórái a levelek hátoldalán képződnek, és szóródnak szét, ezért a kontakt hatású réz vagy mankoceb hatóanyagú fungicideket a levelek hátoldalára is ki kell permetezni, különben a spórák szétterjedését nem tudja blokkolni. A felszívódó fungicideknél elég csak az egyik odalát permetezni. Növénydoktor
11 évvel ezelőtt
·
#12135
Ja igen, ez fontos, és kihagytam, hogy a megsárgult levelek nem fognak visszazöldülni. Az új hajtásokat kell figyelni, hogy egészségesek-e.
11 évvel ezelőtt
·
#12136
Köszönöm a jó tanácsot,hasznos volt számomra.Mivel hogy nem vagyok szakember, csak egy hobbi termelő igy nem tudom mellyik termék a felszivodó.Örülnék neki ha néhány felszivodó terméket javasolnának ami a virus ellen is véd ,mert perez magot vetettem és eső sem volt permetezés után.
11 évvel ezelőtt
·
#12138
A Perez F1 hibrid fajta peronoszpóra ellenáló, és toleráns a lisztharmatnak , valamint a vírusfertőzésnek.Az a gyanúm, hogy nem is peronoszpóra problémával áll szemben, hanem baktériumos levélfoltossága van az uborkájának. Ez ellen pedig csak a réz hatóanyagú szerek hatásosak, a Cuproxat is ebbe a csoportba tartozik. Valamennyi réz tartalmú szer kontakt hatású, csak megelőző és rendszeres permetezéssel hatékony. Vírusbetegségek ellen nincs védekező szer, a levéltetveket, melyek terjesztik, azokat kell megjelenésük után minél előbb kiirtani a növényről. Növénydoktor
11 évvel ezelőtt
·
#12139
Köszönöm.Tisztelettel Szőke Ferenc.
11 évvel ezelőtt
·
#12146
Dithane M45.
11 évvel ezelőtt
·
#12149
Köszönöm Hutter ur.
  • Oldal :
  • 1
There are no replies made for this post yet.



Partnerek 
 

1KERT.hu - FELCO metszőolló, ágvágó és fűrész

Balintgazda.hu - Bálint gazda kertről, növényekről

Senior.hu - Teljes élet 50 felett (szenior magazin)

Villámfordítás Fordítóiroda - Tartalommarketing

Garden-guide.com - Your Daily Green Inspiration

Vissza a tetejére