Valamikor gyerekkoromban olyasmiket lehetett olvasni, hogy csak a mázatlan agyagcserép jó, mert abban szellőzik a gyökér. (Nem tudom, akkor a szabadba kiültetett növények miért nem pusztulnak ki, hiszen oldalról nem levegőzik a gyökerük.)Manapság már az az álláspont általában, hogy a mázatlan agyagcserép nem jó, a mázas vagy a műanyag a jó.A kerek edényekben a gyökér mindig az edény külső fala mentén szövi be sűrűn a földet, ezt mindenki tapasztalta már.Namármost, a porózus cserép magába szívja a földből a nedvességet (egy darab tetőcserépre vizet cseppentve meg lehet nézni, milyen hirtelen válik szárazzá). Az erősen nedvszívó cserép csontszárazra változtatja az említett külső gyökértömeg környezetét. Ha nagy a nyári hőség, meg főleg a cserépre tűz a nap, akkor ezek a gyökerek megégnek, elpusztulnak, ami nem tesz jót a növényeknek. (A cserépre tűző nap mondjuk sötét műanyag cserépnél is gondot okozhat.)Én a gyökér levegőzését egyszerűen úgy oldom meg, hogy laza - de nem túl laza - közegbe ültetek, amit nem tud letömöríteni a felülről való öntözés, így megsavanyodni sem tud olyan könnyen a föld.Még a témához tartozik, hogy a mázatlan cserepek manapság már nem csak agyagból vannak, hanem mindenféle műanyag adalékokat tartalmaznak, így a tulajdonságaik megjósolhatatlanok.