Újonnan vett kertünkben a diófában 5 cm-es szögeket találtam. Mi a teendő velük?

Újonnan vett kertünkben a diófában 5 cm-es szögeket találtam. Mi a teendő velük?

Ártanak-e a szögek a fának?

Olvasónk vett egy kertet és az ott levő, kb. 10 éves milotai bőtermő diófában az alul levő ágakba és a törzsbe össze-vissza verve 12 darab, kb. 5 cm-es szöget talált. Úgy gondolja, bunkert építhettek az előző tulajdonos gyermekei a fa köré. Nem tudja eldönteni, hogy az alábbi három lehetőség közül melyiket válassza, mit tegyen:

  1. Kihúzzam óvatosan harapófogóval a szögeket és elegendő az, ha fasebkezelővel bekenem a lyuk szélét?
  2. Tegyek be a lyukakba egy fasebkezelővel átitatott, vegyszermentes gyufát is?
  3. Találtam egy 8 cm átmérőjű termő és jól fejlett, kb. 1,5 méteres legalsó faágat, melyen a törzstől számítva kb. 70 és 90 cm-re két (már begyógyult) sebet találtam. Olyan, mint két egymás melletti hosszú domb közte egy éles mélyedéssel. Simák a szélei. A sebek mindkét esetben az átmérő harmadáig érnek. Érdemes megtartani ezt az ágat? Ha igen, akkor be kell-e kennem fasebkezelővel vagy hagyjam így?

diofaban szogek 02

A fában talált szegeket húzza ki, a helyét érdemes fasebkezelővel betunkolni, és a lukat befedni, hogy abba ne tudjon sem a víz, sem a kártevők bejutni. A mélyedéseket nem szükséges kitömni.

Az alsó ágakon talált két sebet csak akkor kell befedni sebkezelővel vagy olajfestékkel, ha nyílt farészt talál rajta. Az ág sorsát az határozza meg, hogy amikor az ág tovább fog nőni és vastagodni, a sebeknél lévő elvékonyodás annak szilárdságát veszélyezteti-e. Ha úgy ítéli meg, hogy évek múlva az elvékonyodás miatt az ág le fog törni, minél előbb érdemes az ágat visszavágni az ép részig, majd annak metszési felületét lekezelni.

www.novenydoktor.hu

Korábban írtunk róla:

felco shop hu 02A legendás piros nyelű profi metszőollók a FELCO svájci gyárából származnak. A profi metszőollókat tervező cég más eszközöket, fűrészeket, kétkezes kerti ágvágó ollókat és drótvágókat is készít.

Közös tulajdonságuk az extrém hosszú élettartam és az emberi kézhez tervezett működés. Amellett, hogy a lehető legkevésbé sértik a növényeket, öröm is ilyen szerszámmal dolgozni.

Magyarországon a Hobbikert.hu munkatársai a Felco-Shop.hu boltban teszik elérhetővé a FELCO teljes kínálatát, a gyártó által támogatott árszinten, házhoz szállítással. Nézzen körül >>

A metszés gyümölcseiA metszést megtanulni kívánók figyelmébe ajánljuk Bálint gazda 10 kerti gyümölcsfa metszéséről szóló 100 perces videó-tanfolyamát.

Az egyes gyümölcsfákat külön-külön is bemutató tanfolyam célja, hogy a kertészkedők egy életre elsajátíthassák a metszés tudományát. Ezzel pedig szebb és több gyümölcsre tegyenek szert a jövőben.

Az online tanfolyamra (videó és írott útmutató) a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni. Részletes információkért kattintson ide, nézze meg a bemutató oldalt >>

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?