Újonnan vett kertünkben a diófában 5 cm-es szögeket találtam. Mi a teendő velük?

Újonnan vett kertünkben a diófában 5 cm-es szögeket találtam. Mi a teendő velük?

Ártanak-e a szögek a fának?

Olvasónk vett egy kertet és az ott levő, kb. 10 éves milotai bőtermő diófában az alul levő ágakba és a törzsbe össze-vissza verve 12 darab, kb. 5 cm-es szöget talált. Úgy gondolja, bunkert építhettek az előző tulajdonos gyermekei a fa köré. Nem tudja eldönteni, hogy az alábbi három lehetőség közül melyiket válassza, mit tegyen:

  1. Kihúzzam óvatosan harapófogóval a szögeket és elegendő az, ha fasebkezelővel bekenem a lyuk szélét?
  2. Tegyek be a lyukakba egy fasebkezelővel átitatott, vegyszermentes gyufát is?
  3. Találtam egy 8 cm átmérőjű termő és jól fejlett, kb. 1,5 méteres legalsó faágat, melyen a törzstől számítva kb. 70 és 90 cm-re két (már begyógyult) sebet találtam. Olyan, mint két egymás melletti hosszú domb közte egy éles mélyedéssel. Simák a szélei. A sebek mindkét esetben az átmérő harmadáig érnek. Érdemes megtartani ezt az ágat? Ha igen, akkor be kell-e kennem fasebkezelővel vagy hagyjam így?

diofaban szogek 02

A fában talált szegeket húzza ki, a helyét érdemes fasebkezelővel betunkolni, és a lukat befedni, hogy abba ne tudjon sem a víz, sem a kártevők bejutni. A mélyedéseket nem szükséges kitömni.

Az alsó ágakon talált két sebet csak akkor kell befedni sebkezelővel vagy olajfestékkel, ha nyílt farészt talál rajta. Az ág sorsát az határozza meg, hogy amikor az ág tovább fog nőni és vastagodni, a sebeknél lévő elvékonyodás annak szilárdságát veszélyezteti-e. Ha úgy ítéli meg, hogy évek múlva az elvékonyodás miatt az ág le fog törni, minél előbb érdemes az ágat visszavágni az ép részig, majd annak metszési felületét lekezelni.

www.novenydoktor.hu

Korábban írtunk róla:

***

A Hobbikert Magazin szerkesztősége a metszés tanulásához Bálint gazda videós metszés-tanfolyamát ajánlja. A 10 házikerti gyümölcsfa metszését bemutató, összesen 100 perc oktató videót tartalmazó tanfolyamra a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni.

A metszés eszközeinek beszerzéséhez (metszőolló, ágvágó, fűrész, kertészkés) az 1Kert.hu webshop termékeit ajánljuk. Ezt a Hobbikert.hu szerkesztősége hozta létre Felco Shop néven, a munkatársaink a kínálat minden darabját ismerik. Itt kaphatók a profi kertészek által használt tartós és jó minőségű szerszámok (FELCO, ARS, KUNDE, SILKY).

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR