Őszi futam: 13 pipa a kertész listáján

Őszi futam: 13 pipa a kertész listáján

A lombhullás idején azt gondolhatnánk, hogy itt a szezon vége, pedig a tavaszra ezekben a hetekben kell felkészülni. Aki a szomszédjai előtt akar startolni márciusban, nézze végig a kerti munkák októberi toplistáját.

1. A lehullott faleveleket folyamatosan gyűjtsük. A többi növény számára káros anyagokat termelő dió leveleit elégethetjük, de a maradékot inkább komposztáljuk. Hogyan komposztáljunk? >>

2. Vágjuk vissza az elvirágzott évelők virágszárait, távolítsuk el az elsárgult, beteg leveleket. Így könnyebben felkészülnek növényeink a télre.

3. Gyűjtsünk magot az egynyári virágokról! Száraz, hűvös helyen pihentessük a magvakat a kora tavaszi vetésig. Hogyan gyűjtsük be kedvenc virágunk magjait?

Judáspénz

4. A fagyérzékeny konténeres növényeket tisztítsuk meg, és ha az éjszakai hőmérséklet tartósan 10 fok alá esik, vigyük őket telelőhelyükre. Ez vonatkozik a nem télálló vízinövényekre is. Hogyan teleltessünk?

5. Itt van az ideje a kétnyári virágpalánták és a télálló hagymás növények ültetésének. Ha időben észbe kapunk, tavasszal nekünk lesz a leghamarabb virágos kertünk. Hogyan ültessünk?

Árvácska

6. A nem fagytűrő gumókat, hagymákat szedjük fel és száraz helyen, faforgács közt teleltessük. Hogyan teleltessem a begóniát?

7. Messük vissza az elterebélyesedett futó- és törzses rózsát. Kíváncsi vagy, Bálint gazda hogyan csinálja?

8. Enyhe időjárás esetén most van az utolsó alkalom a fűnyírásra és a sövény kiigazítására. Hogyan teleltessük a fűnyírót?

9. Ha hézagos, foltos a pázsitunk, fűmagvetéssel vagy gyeptégla fektetésével még pótolhatjuk a hiányosságokat. Hogyan?

10. A konyhakertbe ültethetünk áttelelő káposzta palántákat, vagy elvethetjük a galambbegy saláta magjait; így februárban már friss zöldet szüretelhetünk.

11. Figyeljük az alma, körte érettségét; ne hagyjuk, hogy túlérjenek, inkább szüreteljük le és vigyük a termést az előzőleg kitisztított és kiszellőztetett gyümölcstárolóba. De mitől lesz foltos az alma?

12. Nem szabad megfeledkezni az őszi ásásról és a fertőzött növénymaradványok összegyűjtéséről. Ezzel jövőre sok kellemetlen kártevőt elkerülhetünk. Talajavítás a kertben >>

A metszés gyümölcsei13. Ilyenkor érdemes gyümölcsfát telepíteni, így a tavasszal már növekedni fog a csemete. A választásról és ültetésről itt olvashatók a tudnivalók. Fontos, hogy az ültetés a csemete megmetszésével teljes, azt kihagyva nem lesz formás korona. Bálint gazda online metszési tanfolyama másfél óra alatt megtanít metszeni.

 

 

 

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR