HELLOSZJA.hu

Kérdés-Válasz


  Fekete Tibor Fűszernövény, gyógynövény

Kakrika levelén fehér pöttyök

  Kiemelt   Megoldott

Tisztelt szakértők! Otthon cserépben próbálok habanero chili paprikát nevelni. Az alsó levelek fonákján apró, tűhegynyi fehér pöttyök és a levelek mindkét oldalán apró barna (száraz ) foltok jelentek meg. Levéltetűt vagy ragacsosságot nem találtam. Utánanézve a paprika kártevőinek, arra gondoltam, hogy talán tripsz támadhatta meg, de magát a rovart nem láttam. Önök szerint mi okozhatja ezt az elváltozást és hogyan szüntethető meg?
Csatolmányok:

 • · dr. Némethy Zsuzsanna · Vissza a tetejére
  Paprika palánta levelein gyakori az ödéma okozta apró, kiemelkedő szemölcsök keletkezése. A kiváltó ok a növények túlöntözése. A fényszegény vagy hűvös helyen tartott növények kevesebb vizet igényelnek. Tartsa szellős helyen, és csökkentse az öntözését.
  The reply is currently minimized Megmutat
 • Válaszok (3)
  • · Fekete Tibor · Vissza a tetejére
   Hálásan köszönöm a válaszát. Egy dolgot még szeretnék megkérdezni. A leveleken látható apró barna pöttyöket, amiket én szívásnyomoknak gondoltam, szintén az ödéma okozza?
   The reply is currently minimized Megmutat
  • · dr. Némethy Zsuzsanna · Vissza a tetejére
   Az ödéma csak a legfeljebb 1 mm-es kiemelkedő pöttyökre vonatkozik. Az ennél nagyobb és barna foltokat más okozza, kinézésre baktériumos levélfoltosság lehet. A paprika levelei ne legyenek vizesek, öntözésnél csak a földjét érje a víz, lombját soha. A lombozat szárazon tartásával a baktériumok nem fertőzik meg, és nem is terjednek.
   The reply is currently minimized Megmutat
  • · Fekete Tibor · Vissza a tetejére
   Köszönöm az újabb válaszát!Minden leírt dolog stimmel, azzal az egy kivétellel, hogy vigyázok arra, hogy öntözéskor a levelek ne legyenek vizesek. Ellenben a fényigény biztosítása végett az ablakpárkányon tartom a növényt. Az alsó nagyobb levelek nekiérnek az ablaküvegnek, amiken a barna foltok jelentkeztek. Az üveg a nagy hőmérsékletkülönbség miatt néha bepárásodik, így a levelek ettől nedvesek lehetnek.Köszönöm a hasznos információkat.
   The reply is currently minimized Megmutat

  Lépj be a válaszadáshoz.

  Be kell lépned a válaszadáshoz, vagy regisztrálj, ha elõször vagy itt.


  Itt regisztrálj »

  Partnerek
   

  FELCO-SHOP.HU - metszőolló, ágvágó és fűrész kertészeknek

  Balintgazda.hu - Bálint gazda kertről, növényekről

  Senior.hu - Teljes élet 50 felett

  Vissza a tetejére