Mekkorára nő a fügefa, ha nem metszem meg?

Mekkorára nő a fügefa, ha nem metszem meg?

Előkészítsünk-e a szürethez egy tűzoltólétrát vagy sem?

Ez egy örök vita a kiskerti fügekedvelők között, és nincs is alapérvényű igazság. Azt azonban tudni kell, hogy helyes metszéssel minden növény – így természetesen a füge is – optimális méret- és terméshozam-arányra állítható be. A rosszul metszett füge burjánzani fog, és a termésmennyiség rovására túlságos vegetatív növekedéssel bünteti a nem túl hozzáértő gazdát. Azonban egy jól metszett füge magassága kordában tartható, hogy ne kelljen tűzoltólétráról szüretelni, illetve kellően szellőssé tehető, hogy a korona belsejében is beérjenek a fügék. A jó metszéssel több - és jobb minőségű - fügénk lehet, mintha nem metszenénk.

Én mégis sokszor javaslom, hogy ne metsszük a fügét. Ez azért van, mert egy családi ház kertjében álló füge kielégítő mennyiséget tud teremni a család számára metszés nélkül is, és nem kell félni a rossz metszés következményeitől. Emellett, amikor a füge eléri a fajtájára jellemző végső méretet, akkor növekedése lelassul, és a vegetatív burjánzás helyett többet fog teremni. Ezért mindig azt szoktam tanácsolni, hogy csak akkor álljon neki valaki metszeni a fügét, ha biztosan tudja, mit csinál.

mekkorara no a fugefa 03

A füge metszése az ültetés utáni évben

A válasz összetett, mert igen és nem. Igen, az ültetést követően érdemes azonnal a kétharmadára visszavágni, valamint az ültetés utáni első évben ugyanezt megismételni. Ezt azért célszerű elvégezni, hogy az első időszakban több energiát tudjon a gyökerek fejlesztésére fordítani a növény. A másik ok, amiért érdemes az ültetést követően a fügét visszametszeni, hogy már a talajhoz közel elágazásra kényszerítsük a növényt. Mivel a füge egy fagyérzékeny növény, és a mi éghajlatunkon bármelyik télen szenvedhet részleges, vagy akár teljes fagykárt, érdemesebb bokor formára nevelni. Így, ha egy-egy ág, ágrész el is fagy, nagy rá az esély, hogy a bokor többi része még abban az évben terem is. Ezért érdemes a fügét bokornak nevelni. Ehhez pedig az ültetés után érdemes a kétharmadára visszavágni. Ha ezt megtesszük, akkor a növény a vágás alatt több irányba is új ágakat fog növeszteni. Ennyi az első év metszése, ezt követően hagyjuk a fügénket kedvére növekedni.

mekkorara no a fugefa 02

A koronaforma szabályozása

Érdemes tudni, hogy ha egyszer elkezdjük alakítani, metszeni a fügét, akkor nem nagyon lehet abbahagyni, mert erős vegetatív növekedésbe kezd, és teljesen elburjánzhat. Ha viszont van időnk és kedvünk is formálgatni, akkor azt a következők mentén érdemes elvégezni. Mivel a füge az egy éves vagy annál idősebb ágakon hozza a terméseit, ezért figyelni kell, hogy milyen ágrészeket metszünk le, mert könnyen az évi termést vághatjuk le idejekorán. Ha mindenképpen szabályozni akarjuk a fügénk növekedését, akkor a fő ágakból eredő, negyvenöt foknál hegyesebb szögben, erősen felfelé növő ágakat, valamint a korona belsejében egymásnak keresztbe növő ágakat vágjuk ki. Ezen felül ritkíthatunk a koronán, hogy több fény jusson a belsejébe. Ha nagyon kicsi a helyünk a kertben, akkor a kívánt magasságig folyamatosan visszavághatjuk a fügét, de ez rendszeresen sok elágazódáshoz fog vezetni, amitől tömörödik, sűrűsödik a bokor. Ilyenkor szinte biztosan folyamatosan kell majd ritkítani is, ami ahhoz vezet, hogy a füge levél- és termőrügyeinek aránya irreális mértékben eltolódik a levélrügyek irányába, és nagyon erős vegetatív növekedéssel és a várhatónál kevesebb terméssel fog a füge reagálni a folyamatos metszésre.

mekkorara no a fugefa 04

Jól válasszunk fajtát

A füge szerencsére tudja, mi jó neki. A fajtájának megfelelő genetikai kód szerint van egy rá jellemző méret, forma, aminek elérésére törekszik. Ha eléri azt, akkor a növekedése lelassul

Én tehát azt tanácsolom, hogy jól válasszunk fajtát a rendelkezésre álló helyünk alapján, majd a megfelelő helyre ültessük el fügénket:

  • vannak fél törpe fajták, amelyek 3 méter magasságúak nagyjából,
  • vannak egészen törpe fajták, amik maximum 2 méter magasságúak,
  • de vannak hatalmas, akár 8-9 m magasra növő fajták,
  • éppen úgy, ahogy vannak erősen felfelé törő fajták,
  • és vannak inkább oldalra terebélyesedő, szétterülő fajták is.

Az ültetés évében, és esetleg még a következő évben vágjuk vissza kicsit, hogy a gyökerei megerősödjenek, azután ne bántsuk. A metszést korlátozzuk kimondottan a fagykárok nyomainak eltüntetésére, azaz minden tél végén, amikor már az erősebb fagyok biztosan elmúltak, vágjuk le az elfagyott ágrészeket.

Egész ágak kivágása talajszinten?

A későbbi évek során már nem kell metszeni a fügét. Ha békén hagyjuk, hogy saját genetikája szerint növekedhessen, meg fogja hálálni. Ahogy telnek az évek, úgy fog egyre lassabban növekedni, és egyre többet teremni. De ha mégis azt látnánk, hogy túlnőtte az általunk gondolt, vagy kezelhető méretet, akkor se kezdjük el mindenhol vagdosni, mert csúnyán megbosszulja ezt a füge a követező évek csökkenő termésmenyiségével. Inkább csináljuk azt, hogy egész ágakat vágunk ki a talajszinten. Így nem többszörös elágazásokra kényszerül a füge, hanem legfeljebb talajszintről, gyökérről fog újabb hajtásokat hozni, amelyekkel felválthatjuk a régebbi, elöregedett, túlnőtt ágakat. Ilyenből viszont egyszerre sose vágjunk vissza túl sokat, mert az sokkot okozhat szegény fügénknek. Legfeljebb a teljes bokor egyharmadát vághatjuk így vissza egy évben, azután hagyjuk visszaerősödni a fügénket. Ha megfogadod ezeket a tanácsokat, akkor a fügéd rendszeresen és nagyon sokat fog teremni.

mekkorara no a fugefa 05

Mikor kell metszeni a fügét?

Mindenképpen a téli időszak végén, amikor már erős fagyok nem várhatóak, de még az előtt, hogy a növény nedvkeringése beindulna. Nyáron, vegetációs időszakban semmiképp sem javasolt a füge metszése, mert olyankor nagyon erős a keringése, és a vágások felületén tejnedvet fog ereszteni, ami a bőrt irritálhatja, tehát nekünk sem jó, valamint a növényre nézve is káros. Ha nyáron egyszerre sok felületen van friss vágás, akkor a növény rengeteg nedvet veszíthet, ami a fejlődésben visszavetheti, vagy akár kritikus esetben el is pusztulhat.

Az őszi metszést pedig azért nem javaslom, mert a füge a mi éghajlatunkon sokszor szenved részleges fagykárt, és lehet pont olyan ágakat vágunk le ősszel, amelyek amúgy túlélnék a telet, és olyanokat hagyunk meg, amelyek a tél végére elfagynak. Ezért saját magunk érdekében kerüljük el az őszi metszést is.

Végszónak...

A legvégére már csak annyit mondanék, hogy az itt leírtak házikerti körülmények közötti szabadföldi ültetésre érvényesek. Nagyüzemi termesztésben mások a szabályok, mint ahogy a konténeres fügékre is más szabályok vonatkoznak, hiszen ott a konténeres nevelés egyik alapvetően kötelező igénye a folyamatos metszés.

Medve Zsolt, a Farmosi fügés ember

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR