HELLOSZJA.hu

Kérdés-Válasz


  Bago Erzsebet Fűszernövény, gyógynövény

Aloe vera mérgező fajtája

  Kiemelt   Megoldott

Férjemtől néhány évvel ezelött kaptam egy Aloe vera cserepes növényt. Mindez ideig nem mertem felhasználni,mint gyógynövényt, mert a virágboltban egyszer azt hallottam, hogy nem minden Aloe vera fogyasztható és használható gyógyításra, mert van amelyik mérgező. Szeretném megkérdezni, valóban van mérgező fajta Aloe vera, vagy csak addig mérgező míg el nem éri az 5 éves korát.Miről lehet felismerni, hogy gyógyításra alkalmas-e az én Aloe vera növényem. Válaszukat előre is köyzönöm. Lisa2013

 • · Wagner Zsolt · Vissza a tetejére
  Mi a méreg? Ha postás nem hozza a nyugdijat. Na az igen. Sok anyagot definiálunk méregként, ami a gyógyászatban gyógyszer, vagy minek nevezzem. Régebben az arzént, ami közismerten méreg, lovak kondicionálására használtak, az eladásra szánt pacik esetében a lókupecek. Az gebék kiteltek tőle, kifényesedett a szőrük és kivánatossá váltak. /No nem úgy, félre a félreérhetőséggel/ :-) Az Aleoenak van több verziója, de az Aloe veranak is hatóanyaga az Aloin és Aloesin A,B. Ezeknek van hashajtó hatásuk. A kérdést csak annyiban nem értem, hogy általánosságban a kültakaró sérüléseire, elsősorban égési sérüléseire használatos a növénynek az nedve, tehát elsősorban nem orálisan használjuk fel. Itt gyógyitó hatása általánosságban elismert. Nagy koncentrációban kellene felszivódnia, hogy belekre, vagy akár vesére káros hatás fejthetne ki. Tömény nikotin permetszer okozhatna némi elváltozást, de már nincs alkalmazásban. A lényeg ugyanaz, mint a szesznél: kismétékben gyógyszer, nagy mértékben orvosság :lol:Természetesen azért be kell azonositani a növényt, nehogy aztán az okozzon körömgombát/patagyulladást. :-)
  The reply is currently minimized Megmutat
 • Válaszok (13)
  • · Bago Erzsebet · Vissza a tetejére
   Kedves Zsolt !Köszönöm Válaszát. Én az Aloe verából készült italra gondoltam elsősorban, melyet belsőlegesen fogyasztanak.Állitólag regenerálja és tisztítja a szervezetet .Japánban Indiában ételeket is készítenek belőle. Szóval szerettem volna kipróbálni ezeket a hatásait, csak nem mertem, mert azt hallottam, hogy nem mineden Aloe vera növény használható errea célra. Ezért vártam egy hozzáértő válaszát, hogy minden Aloe vera fogyasztható -e. Persze nem a hashajtó hatást szeretném kipróbálni, hanem a szervezetet erősítő, regeneráló hatását.
   The reply is currently minimized Megmutat
  • · Wagner Zsolt · Vissza a tetejére
   Kedves Erzsi!Biztos igaza van, a szervezet belső takaritása szempotjából meg tuti. Egy kiadós hasmars aztán tisztit, de kegyetlenül. :-) /ott kő kővön nem marad./Az is valószinű, hogy valaki már kipróbálta, mert különben honnan tudnánk, hogy hashajtó hatása van...Úgy rémlik, hogy az Aloek-hoz vagy 200 db tartozik, az Vera az egyik közülük. Amennyiben ez van a tulajdonában, akkor indiai tapasztalatokra hagyatkozva talán ki lehet próbálni, mondom én ezt felelőtlenül. Most igy hirtelen annyi jutott eszembe, hogy talán felelőssen egy botanikus kertben be tudják azonositani, ha nem, akkor van még az a bábszinházos muki:a Joshi meg a Bharat-ja... :-) Azok biztos hogy minden nap majszolnak ilyet, mert vegák.
   The reply is currently minimized Megmutat
  • · Módos lajosné · Vissza a tetejére
   Ez nem felelet a kérdezőnek,ha vicelni akar ,szerkesszen Ludasmatyit.Vagy elgurult a gyógyszere?
   The reply is currently minimized Megmutat
  • · Wagner Zsolt · Vissza a tetejére
   Kedve Lajosné!Igen, viccelek,double c-vel. Mindezt jelentik a vicckarikák, mosolygós fejek stb. Amúgy kedves Lajosné, miért nem adott Ön autentikus választ, ha már Ön annak az, birtokában van. Ez lett volna ám a csattanós válasz és nem a Matyis. Mint irtam volt, az Aloenak van, vagy 200 verziója. Ön tudja, hogy melyik birtokában van a kérdező? Akkor meg kell válaszolni. Ugyan miért nem tette? Mert úgymond, az sz@rt sem ért hozzá? Én itt már vagy pár ezer kérdésre adtam választ, de nem igazán találkoztam az Ön nevével, mint aki választ adott volna. Csak bátran és szigorúan, minden mosoly nélkül, de adjon már egy kérdésre konkrét választ és akkor, utána még beszélgethetünk. Addig felejtsen el. :lol:Ez az elgurult gyógyszer, amúgy nagyon vicces volt, látom Ön is humoránál van...Ja, a dupla c VICELEK-re vonatkozik, mert hirtelen felindulásból VIZELEK-et olvastam.Amúgy mindent elolvasott itt? Azt már meg sem merem kérdezni, hogy megértett..Hozzáteszem,amikor egyik barátom a kvantumfizikáról kezd el beszélgetni, én hallgatok, mint az sz@ra, az gyomban...Tényleg nem szoktam mások helyesirásával foglalkozni, de az, hogy egy sort sem tud valaki úgymond helyesen leirni, az kicsit kritikán aluli. A Ludas meg a Matyi is van, az külön. Szeretem, ha ilyen túlképzett emberek nem igazán birnak az kritikai érzékükkel és mindenáron kifejezésre akarják azt juttatni. :lol:Mindezt teszem úgy, hogy én is vétek a h.irás ellen, de arra azért ügyelek, hogy mindezt ne egy sorba tegyem,koncentráljam. :lol:Azért, hogy Ön is értse kedves lajosné, a Ludas volt a vezeték, mig a Matyi a keresztnév. Remélem tudtam segiteni, legalább Önnek.Karácsonyra pedig kap tőlem egy szótárt, helyesirásit.Igen, az ékezetekbe bele lehet kötni....Azért vagyok vele úgy,-jobb pillanataimban-, hogy egy egész sort le tudok irni, hiba nélkül. Ezt Ön is kipróbálhatná, bár tudom, hogy nehéz lesz.
   The reply is currently minimized Megmutat
  • · Bago Erzsebet · Vissza a tetejére
   Tisztelt Wagner Zsolt!Nem tudom megmondani, hogy a 200 Aloe vera tipusból, éppen melyik van otthonomban. Mindenesetre az eddigiek szerint jobb,ha nem fogyasztok belőle.Mivel már túl nagyra nŐtt és több cserépbe is átültettem belőle, Így most meg kell szabdulnom tőlük. Én valőban úgy hallottam hogy fogyasztható, csak nem találtam, megerősítő irodalmat, ezért tettem fel kérdésemet.Sajnálom,hogy viccelődés tárgya lettem, Bábszinházba pedig nem járok, nem ismerem a vegetariánus Joshit.Vicc-nek biztos nagyon jó volt.
   The reply is currently minimized Megmutat
  • · Wagner Zsolt · Vissza a tetejére
   Mondom, hogy nem kell megszabadulni tőle, mert valószinüleg nem mérgező. Most én belsőleg nem ajánlanám, mert nem is tudunk róla többet. Mondtam, hogy be kell azonositani, amire egy közeli botanikuskert alkalmas lehet. Amúgy ide is fel lehet tenni egy fényképet, nalam jobban értők hozzá tudnak szólni. Nem lett szórakozás tárgya, ezt ha igy érzi most kérek elnézést, de sajna én ilyen vagyok. Aki érti a viccet, az érti, aki nem , az nem. Senkit nem akartam megbántani, szimplán segiteni. Én a magam részről gombát sem azonositanék igy fénykép alapján, de ki tudja. Vannak nálam bátrabb emberek. Mégegyszer utoljára: Én tényleg próbálok segiteni, nem mondom azt , hogy jó a sitlusom, de vagy elfogadja valaki, vagy nem. Ettől én még ilyen maradok. Kicsit csintalan és nem sándor
   The reply is currently minimized Megmutat
  • · Bago Erzsebet · Vissza a tetejére
   Kedves Zsolt!Köszönöm válaszát, Ünnepek után keresek egy botanikus kertet. Fényképet is felteszek majd, ha lesz egy kis időm. Kicsit torlódtak az események Karácsony előtt. Így most azokkal foglalkozom inkább.Kellemes ünnepeket kívánok Önnek és mindenkinek, aki olvassa a kérdéseket éshozzászólásokat.Erzsi
   The reply is currently minimized Megmutat
  • · Wagner Zsolt · Vissza a tetejére
   Kedves Erzsi!Azon gondolkodtam, hogy valószinűleg Aloe veraja van, de beazonositásának egyik verziója lehetne az is, ha fényképet küldene olyan intézménynek, ahol van Növénytan tanszék, pl Kertészeti Egyetem, vagy bármelyik agrár egyetem/főiskola. Közvetlen a tanszéknek.Szeretik a kihivásokat. :lol: Biztos vagyok benne, hogy pillanatokon belül és nagyon szivesen segiteni fognak. Ettől elvonatkoztatva, égési sérülésekre, hámsérülésekre akkor is bizton alkalmazhatja, ha nem kap választ.Erre zseniálisan jó gyógyir. Én is Kellemes Ünnepeket kivánok mindenkinek, sőt a kicsit értetlen lajosnénak is. :-)
   The reply is currently minimized Megmutat
  • · Bago Erzsebet · Vissza a tetejére
   The reply is currently minimized Megmutat
  • · Wagner Zsolt · Vissza a tetejére
   Kedves Ezsi!Ez egy jó honlap, én is kedvelem. Itt az emlitik, hogy van vagy 250 verziója, de nem hivják fel a figyelmet arra, hogy ezek közül bármelyik is negativ hatással lenne a szervezetre. Ez az én olvasatomban azt jelentené, hogy akkor nincs veszélyforrás, eltekintve az egyéni negativ reakcióktól. Amennyiben lenne, akkor felelőssen meg kellene jegyezni, hogy nem mindegy, hogy mi van a birtokunkban és miből akarunk levet csinálni. Számomra ez a honlap, ezidáig is nagyon korrektnek tünt, - az is igaz,- hogy Ők Az Aloe Veráról irtak. Amennyiben az általuk közölt fényképnek megfelelő az Ön birtokában lévő növény, valószinű hogy meg lehet próbálni, mert egyéb veszélyekre, összekeverhetőségre nem hivták fel a figyelmet.Mérgező növények estében legyen az gomba, vagy más, fel szokták hivni a figyelmet, hogy teszem azt összekverhető a gyakorlatlan szem számára a halálosan mérgező ilyen és ilyen gombával, vagy növénnyel. Ez mondjuk az elvárhatósági minimum. A magam részéről mondjuk lajosnén próbálnám ki nagyobb dózisban, azt nézzük meg a végeredményt. :lol: Tréfát félretéve, egyenlőre azt tudnám tanácsolni, hogy neten a keresőben nézegetni, az alábbi kulcsszavakkal: Aloe mérgező, stb. Lehet, hogy csak annyi jön ki, hogy hasmenést okoz, vagy más enyhébb reakciókat.Meg lehet nézni az angol nyelvű honlapokat is, hátha ott többet irnak. Esetleges nyelvismeret hiányában a kuglinak van forditója, meglehetősen rossz, de azért értelmezhető. Mindenesetre nagy dózisban ne próbája meg, mert lehet, hogy mondjuk nincs elég közel a budi :-) A magam részéről azért valószinüsitem, hogy Verája van, mert pont a gyógyhatása miatt lehetett nálunk ezeket beszerezni, de azt is értse meg, hogy igy látatlanban, megfelelő ismeretek nélkül, én nem ajánlhatom tiszta lelkiismerettel, persze kivéve lajosnénak
   The reply is currently minimized Megmutat
  • · dr. Némethy Zsuzsanna · Vissza a tetejére
   Kedves Erzsébet!A www.kertvarazsmagazin.hu honlap hitelességével kapcsolatban engem nagyon zavar, ha a szerző neve sehol sincs feltüntetve a cikkeknél. Ez jellemző erre a honlapra is. Emellett a honlapon sehol sem sikerült megtalálnom a honlapot üzemeltetők, szerkesztők nevét sem. A cikkben szereplő növény latin nevét illett volna helyesen írniuk (Aloe vera), ez a hiba is a hitelesség jelzője.A honlap nagyon látványos, színes, bulvár szinten tárgyal minden témát. Az Aloe vera-val kapcsolatos kérdését ilyen profilú cikkekben nem érdemes keresnie.A problémára valószínű csak tudományos cikkekben talál választ, nagy valószínűséggel idegen(angol) nyelven.Üdvözlettel: Némethy Zsuzsanna
   The reply is currently minimized Megmutat
  • · Bago Erzsebet · Vissza a tetejére
   Köszönöm dr.Némethy Zsuzsanna ésWagner Zsolt válaszait.Megszívlelem őket.üdvözlettel Erzsi
   The reply is currently minimized Megmutat
  • · Wagner Zsolt · Vissza a tetejére
   Mea culpa, mea maxima culpa...Én is hirtelen felindulásból, egy rossz szövegkörnyezteben, a növényekhez soroltam a gombákat.Mindettől függeltlenül, Némethy dr. intelmei feltétlen megfontolandóak, bár akkor is kedvelem a honlapot. A nómenklatúra szerint tényleg szabatosabban kellene nekem is fogalmazni. Mivel ezt én sem teszem, kicsit megengedőbb vagyok másokkal /honlap/ szemben. :lol:Kivéve a gyevi birót... és lajosnét :lol:
   The reply is currently minimized Megmutat

  Lépj be a válaszadáshoz.

  Be kell lépned a válaszadáshoz, vagy regisztrálj, ha elõször vagy itt.


  Itt regisztrálj »

  Partnerek
   

  FELCO-SHOP.HU - metszőolló, ágvágó és fűrész kertészeknek

  Balintgazda.hu - Bálint gazda kertről, növényekről

  Senior.hu - Teljes élet 50 felett

  Vissza a tetejére