1kert.hu - a FELCO specialista

 
  2014. január 07. Kedd
  15 Válasz
  13.6K Megtekintés
A kertem erősen agyagos, fekete vályogagyag a jellemző rá. ha esik, áll a víz rajta, ha süt a nap, kikérgesedik. Eddig paprikát termeltem rajta, de váltani szeretnék. Melyik az a kultúrnövény/haszonnövény amelyik ezt a típusú talajt szereti és elég gazdaságos a termelése. Értem ez alatt, hogy kis területen, jó hozam legyen.
10 évvel ezelőtt
·
#15832
Válasz elfogadva
Szélsőséges eseteket eltekintve bármi megtermelhető rajta, megfelelő agrotechnikával. A környezet adottságait jószerint úgy formáljuk,alakitjuk, ahogy nekünk tetszik. Pl. savanyú talajok esetében a ph-t el tudjuk tolni a helyes irányba, vagy tápanyagot, vizet tudunk pótolni különböző módokon. Mind a kötött, mind a homokos talaj szerkezetét befolyásolni tudjuk szervesanyag bevitellel stb. Talajtakarással a repedezés csökkenteni tudjuk, meg tudjuk előzni stb. Itt legfeljebb a vetésforgó helyes betartása szabhat irányt, olyan növényt ne ültessünk oda ami abba a családba tartozik, de ez is csak növényvédelmi szempontból lehet érdekes. stb.
10 évvel ezelőtt
·
#15832
Válasz elfogadva
Szélsőséges eseteket eltekintve bármi megtermelhető rajta, megfelelő agrotechnikával. A környezet adottságait jószerint úgy formáljuk,alakitjuk, ahogy nekünk tetszik. Pl. savanyú talajok esetében a ph-t el tudjuk tolni a helyes irányba, vagy tápanyagot, vizet tudunk pótolni különböző módokon. Mind a kötött, mind a homokos talaj szerkezetét befolyásolni tudjuk szervesanyag bevitellel stb. Talajtakarással a repedezés csökkenteni tudjuk, meg tudjuk előzni stb. Itt legfeljebb a vetésforgó helyes betartása szabhat irányt, olyan növényt ne ültessünk oda ami abba a családba tartozik, de ez is csak növényvédelmi szempontból lehet érdekes. stb.
10 évvel ezelőtt
·
#15833
Köszönöm a válaszát, de ezt a Google segítségével már én is megtaláltam! Vagyis ez olyan nesze semmi fogd meg jól válasz volt. A bármi megterem rajta, elég tág fogalom, a disznó paréjtól a gabonáig. Szóval ha lenne olyan aki nem nagyüzemi termelésben gondolkodik, és értelmes választ is tud adni, annak megköszönném a fáradozását, míg a fórum töltő szövegektől kérem kíméljenek.
10 évvel ezelőtt
·
#15834
Kedves Vig Úr!Mindezek után javaslom, hogy a Google-ban a jó modorra utaló kifejezéseket is keresse, hátha tudna tanulni belőle. Higgye el, rá fér Önre! Utána foglalkozzon mezőgazdaság tudománnyal. Lehet, hogy Ön nem tud egy összetett mondatot értelmezni, de higgyel el, hogy amit én leirtam, az szakmailag megállja a helyét, kár volt ilyen indulatos, felsőbbrendű választ adnia. Mindösszesen arra akartam utalni, hogy ma már nem a talaj tipusa határozza meg, hogy mit tudunk rajta termelni. A válaszokat viszont az intelligencia nagyban befolyásolja. Szerény képességekkel, szerény eredményt tudunk elérni. Mindezek után azt javaslom, hogy bukfencet vessen bele. Latin nevét és technológiáját a Google-ban keresse. Sok sikert.
10 évvel ezelőtt
·
#15835
Kedves Wagner „Úr”?Mélyen tisztelem a szaktudását, és el is ismerem, viszont ha lenne oly kedves és visszaolvasna, rájönne, hogy messze nem a kérdésemre válaszolt, hanem egyszerűen csak a lexikális tudását fitogtatta. Távol álljon tőlem, hogy én bármikor is meg akartam volna önt bántani, pusztán arra a tényre akartam rávilágítani, hogy tényszerű választ vártam volna a kérdésemre és nem egy pulpituson hadonászó, professzori kioktatást!Elég lett volna az is, ha azt javasolja, hogy teszem azt a paradicsom jó választás lenne ezen a talajon, mert az esetleg szereti ezt a fajta közeget. Nem több, ennyi! A talaj szerkezetének megváltoztatása, higgye el, nekem is eszembe jutott, de akkora beruházást nem kívántam volna eszközölni. Nos, száz szónak is egy a vége, köszönöm építőjellegű hozzászólását, de nem ilyenre vártam! További jó kötözködést!
10 évvel ezelőtt
·
#15836
Kedves Vig Úr!Itt elsősorban nem az a kérdés, hogy mit, hanem mit ne. Erre részben utaltam is a vetésforgóval. Nos a paradicsom az pl. pont nem lenne jó a paprika után. Gyökérzöldségek, apró magvak, kötött talajon megint nem szerencsések. A helyes agrotechnika megint nem azt jelenti, hogy milliókat ruházzunk be. A szervesanyagot, hogy a talaj lazább legyen lehet trágyával, komposzttal, zöldtrágyával, homokkal javitani stb. Azt sem értem, hogy mi a nagy hozam kis területen és milyen célból. Eladásra? Házi felhasználásra? Már a kérdés felvetése olyan általános, hogy arra csak általánosságban lehet válaszolni. Ötletem, hogy rakjon bele tököt, csak mit fog csinálni pár mázsa tökkel? Finom annak főzeléke, de minden nap? Bár a tök is a lazább talajt szereti.Aztán meg úgy érzem, hogy nem voltam kioktató, csak segiteni szerettem volna szimplán. Ez nem mindig sikerül, van akin nem tudok, vagy lehet. A talajtakarás, mulcsozás megint nem pénz kérdése és mégis jelentősen tudjuk a hozamot növelni, a ráforditott munkát csökkenteni. A kapálás megint nem lóvé függő. Ezek mind agrotechnikai megoldások.Végezetül úgy érzem, hogy a kötözködést nem én kezdtem. További sok sikert kivánva: Zsolt
10 évvel ezelőtt
·
#15837
Nos, ezt a válaszát egy + jellel díjaztam. :) Ez már közelít a kérdésem felé, köszönöm!
10 évvel ezelőtt
·
#15838
:-) Köszönöm, bár most sem tudom, hogy mi az elképzelése. Inkább azokat kellene körbe irni és akkor lehet azt mondani, hogy ebben és ebben az esetben javallot, vagy sem.
10 évvel ezelőtt
·
#15840
Nincs semmi ötletem, és csak felvetettem, hogy mit javasolnának az erre járók, egy 2000 m2 fekete agyagos területen, magán hasznosításra. Eddig gyümölcsös volt, de kiöregedtek a fák, és most ott fekszik parlagon a terület. Még az is érdekelne, ha lehetne értékesítésre termelni benne, csak ne legyen parlagon.
10 évvel ezelőtt
·
#15841
Kérdés, hogy a fák még ott vannak-e, vagy már ki lettek véve. Amennyiben ott vannak még, akkor felvetődik, hogy azok megifjithatóak-e. Nemrégiben egy sok száz éves almást forditottak újra termőre hazánkban, most hirtelen nem emlékszem, hogy hol, de a neten biztos utána lehet nézni. Ez a terület annyira nem kicsi, a gyümölcsös esetleges újratelepitése racionális dolog lehet. Viszonylag nagy területet igényel és ha jól kalkuláltam ez úgy 550 négyszögöl környékén mozog. Gyümölcsök esetében a talajuntságra azért oda kell figyelni, de egy nagy ültetőgödör és annak tápanyaggal való feltöltése, komposzt stb. ebben az esetben is megoldás jelenthet. A gödrök nem kell, hogy feltétlen az eredeti helyükön legyenek. A gyökérzet cca. a korona mása a talajban, igy a tápanyagokat is onnan vonja el stb. Saját hasznositásra ennél jobb megoldás nagyon nincs. Egy részét konyhakertként fel lehet használni, de ekkora területen monokultúrát saját felhasználásra, hát kicsit bizarr. Piacra termelésre viszont kicsinek találom zöldségnövények esetében. Jól fizethetne pl a csicsóka, ami a szegények krumplija, de manapság egyes elborult elmék 700 Ft-ot is adnak kilójáért, de kötött talajon az sem az igazi. Az is igaz, hogy eléggé vizigényes és amit elveszitünk a vámon, megnyerhetjük a réven a mai időjárási viszonyok mellett, mert ennek a talajnak a vizmegőrző képessége az erénye. Piacra történő termelést előzetes igényfelmérés nélkül semmiképpen nem ajánlanék. Mire van helyben igény, ez a kérdés.Itt ezernyi variáció van, gyógynövénytől a nem tudom micsodáig, de én mindig a gyümölcs fele szavazok.
10 évvel ezelőtt
·
#15843
Nos a gyümölcsfák, már jórészt eltávolítva, néhány még meg van, amik vissza lettek fiatalítva és újra termő fák. A terület nem megélhetési forrásként lenne hasznosítva, hanem, hobbikertként. Természetesen ha kiegészítő jövedelemmel segíti a házi kasszát, az nem lenne rossz. :) Nem szeretnék gyümölcsössel foglalkozni, inkább a konyhakerti növények felé orientálódnék. Nem vagyok kertész és azért kérdeztem, hogy mely növények szeretik ezt a típusú talajt. Erre utaló bejegyzéseket, a Google sem dob ki egyértelműen, vagy is, elég nehézkes, kiválogatni a lexikális felsorolásokból, hogy mely növény milyen talajtípust szeret.
10 évvel ezelőtt
·
#15847
Rendben, akkor a formállogika szabályai szerint próbálom egyszrűsiteni a kérdést. Apró magvak, ha nem tudjuk a apró és szemcsés talajágyat biztositani.......Azok a növények, melyek talajban hoznak termést nem annyira szerencsések, ha a taljszerkezetre nem akarunk semmi befolyást alkalmazni. Minden más jó ötlet.Ez pl gyümifa. :lol: Illetve, ami más megfelel a leirt körülménykenek. Pari jó, ha nem a paprika után jön. stb. bimbóskel és egyéb káposztafélék stb.
10 évvel ezelőtt
·
#16452
volna egy ötletem...a dinnye palántolás is számba jöhetne,de van é lehetőség locsolni a kertben?
9 évvel ezelőtt
·
#17171
A mi kertünkben is agyagos a föld. Csak olyan növényeket érdemes ültetni, amik a föld felett hoznak termést. Nálunk bevált: napos helyen a paradicsom, sárga hüvelyű zöldbab, főző-tök, - persze rendszeres öntözéssel. Az eper is jól elvan agyagos földben, nem igényel túl sok öntözést sem.
9 évvel ezelőtt
·
#17174
[quote name=Török Tünde]A mi kertünkben is agyagos a föld...Köszönöm a választ. Ezekkel próbálkozom, jelenleg. Még az uborkán törtem a fejem, ha kordonra nevelem talán még gazdaságos is lehet. Majd meglátom, mit lehet kihozni belőle.
9 évvel ezelőtt
·
#17175
[quote name=Molcsán julianna]volna egy ötletem...a dinnye palántolás is számba jöhetne,de van é lehetőség locsolni a kertben?Nem szeretnék dinnyézni, nekem nem jött be.
  • Oldal :
  • 1
There are no replies made for this post yet.



Partnerek 
 

1KERT.hu - FELCO metszőolló, ágvágó és fűrész

Balintgazda.hu - Bálint gazda kertről, növényekről

Senior.hu - Teljes élet 50 felett (szenior magazin)

Villámfordítás Fordítóiroda - Tartalommarketing

Garden-guide.com - Your Daily Green Inspiration

Vissza a tetejére