HELLOSZJA.hu

Kérdés-Válasz


  Bölkényi Gábor Minden más

katicák jelenléte

  Kiemelt   Megoldott

Kedves Kertbarátok! Azt szeretném kérdezni, hogy ha sok katicát látok az almafámon, akkor permezettek a tetvek ellen, vagy ne. Ergo 20-30 katica elvégzi a tetűpusztítást egy viszonylag kis almafán? Ha permetezés mellett döntök, az esti órákban nem veszélyeztetem a katicákat?

 • · dr. Némethy Zsuzsanna · Vissza a tetejére
  A levéltetvek eltakarítására elegendő katica számot nem tudok/lehet mondani, mert a levéltetvek betelepedés után rövid időn belül olyan mérhetetlen egyedszámra szaporodnak fel, amit a katicák már nem tudnak eltakarítani. Sárga ragacsos csapdát helyezzen fel a fa koronájába, azzal a levéltetveket tudja gyéríteni, és a csapda jelzi a levéltetvek megjelenését. Akkor érdemes és elegendő 1 x permetezni, amikor a levéltetvek betelepednek a levelekre, tehát a fertőzés elején. Ekkor adott kezelés megakadályozza a felszaporodásukat, az újabb nemzedékek kifejlődését. Az esti permetezés a méhekre enyhén veszélyes rovarölő szerek esetében előírás, amennyiben a kezelt növény virágzik vagy a közvetlen közelében más virágzó növény/ek vannak. Az esti permetezés előnye, hogy reggelre, amikor a rovarok újra aktívak, és a növényekre repülnek, a permetlé már rászáradt a növényre, és ilyen állapotában már nem mérgező a méhekre. Katicákra, és a növényeken élő egyéb rovarokra vonatkozó károsító hatást a növényvédő szereken nem tüntetnek fel. Az esti permetezés biztos kíméli az egyéb hasznos rovarokat, ezért ajánlom. A III. kategóriájú rovarölő szerek közül a Mospilan nem káros a méhekre, és hat a levéltetvekre is, felszívódó szer, a megbújt egyedek ellen is hatásos.
  The reply is currently minimized Megmutat
 • Válaszok (1)
  • · Béla Bá · Vissza a tetejére
   ez érdekes kérdés, de kérdéséből is kitűnik ön nem laikus a témával kapcsolatban, erre egyértelmű választ adni földi halandónak nehéz főleg a permetezek vagy ne kérdésre, hogy este permetez nem sok vizet zavar inkább a hangsúly a mivel permetezne? nem tudom méh kímélő szereket ismerek de katica kímélőről még nem hallottam, én úgy vagyok vele hogy aranyból is cseppen el, ezért permetezem fákat katicástól is :-)
   The reply is currently minimized Megmutat

  Lépj be a válaszadáshoz.

  Be kell lépned a válaszadáshoz, vagy regisztrálj, ha elõször vagy itt.


  Itt regisztrálj »

  Partnerek
   

  FELCO-SHOP.HU - metszőolló, ágvágó és fűrész kertészeknek

  Balintgazda.hu - Bálint gazda kertről, növényekről

  Senior.hu - Teljes élet 50 felett

  Vissza a tetejére