Ha cseresznye- vagy meggyfát ültetne, jó helyen jár

Ha cseresznye- vagy meggyfát ültetne, jó helyen jár

Röviden összefoglaljuk a két legkedveltebb házikerti gyümölcsfánk gondozását, és bemutatjuk, hogy milyen betegségektől kell feltétlenül megvédenünk őket.

Mindkét faj világos, napos, védett helyet igényel. Ha nyirkos talajra ültetnénk a fát, akkor inkább a meggyet válasszuk. A cseresznye és a meggy nem képes önmaga beporzására, így különböző fajtákat kell telepíteni a megfelelő megtermékenyüléshez. Természetesen az is elég, ha a szomszédban van a beporzó fa.

A meggyfa koronáját gömb alakúra formálják, míg a cseresznyéket általában úgy metszik, hogy a központi vezérhajtás megmaradjon, és oszlopos legyen a fa.

A gyümölcseiket nagyon szeretik a madarak, ezért azokat el kell riasztani, és éréskor a lehető leghamarabb le kell szedni a termést. Telepítéskor a törpenövekedésű alanyokat részesítsük előnyben, mert ezeken kisebb fa fog fejlődni, amiről könnyebb betakarítani a termést.

Zabpelyhes meggyes
Zabpelyhes meggyes sütemény Kaldeneker György konyhájából. Recept itt.

Károsítók:

A cseresznyelégy lárvái (nyű) a gyümölcs belsejében károsítanak. A károsított gyümölcsök sokáig egészségesnek tűnnek, amíg a lárvák teljesen ki nem fejlődnek. Az érett gyümölcsön besüppedő, beszáradt foltok jelennek meg. A cseresznyelégy ellen - június-júliusban - az ágakra akasztott sárgalapos csapdákkal és rovarölő szerekkel (pl. deltametrin hatóanyagú szerrel) védekezhetünk.

Bálint gazda sárgalappal védekezik

A moníliás betegség a cseresznyét és a meggyet is károsítja, de nem egyformán. A meggy esetében az ún. Monilia laxa virágpusztulást és gyümölcsrothadást idéz elő. A cseresznyén a M. fructigena és a M. laxa is előfordul, elsősorban gyümölcsrothadást eredményezve. A monília ezenkívül az ágakat is károsíthatja rákos sebeket okozva. A gyümölcsök a fán, illetve a betakarítás után elrothadnak. A meggy esetében a virágfertőzést kell megakadályozni a rügypattanás előtt megkezdett védelemmel. Ekkor rézszulfát, rézoxiklorid hatóanyag-tartalmú szerekkel védekezhetünk. Később a méhekre nem veszélyes kaptán, benomil, iprodion, procimidon tartalmú szereket használhatjuk. A gyümölcsrothadást csak megelőzni tudjuk a tavaszi metszéskor, ha a rákos sebeket mutató ágrészeket eltávolítjuk illetve a gyümölcsmúmiákat leszedjük és elégetjük.

A blumeriellás betegség leggyakrabban a leveleken jelentkezik. A levél színén lilás foltok láthatók, a fonákon kissé kiemelkedő gomba képletek találhatók. Egy idő után a foltok összeolvadnak, és a levelek sárgulva lehullnak. Az ellene való védekezésre cineb, mankoceb, propineb, kaptán hatóanyagú gombaölő szerek javasolhatók.

felco shop hu 02A legendás piros nyelű profi metszőollók a FELCO svájci gyárából származnak. A profi metszőollókat tervező cég más eszközöket, fűrészeket, kétkezes kerti ágvágó ollókat és drótvágókat is készít.

Közös tulajdonságuk az extrém hosszú élettartam és az emberi kézhez tervezett működés. Amellett, hogy a lehető legkevésbé sértik a növényeket, öröm is ilyen szerszámmal dolgozni.

Magyarországon a Hobbikert.hu munkatársai a Felco-Shop.hu boltban teszik elérhetővé a FELCO teljes kínálatát, a gyártó által támogatott árszinten, házhoz szállítással. Nézzen körül >>

A metszés gyümölcseiA metszést megtanulni kívánók figyelmébe ajánljuk Bálint gazda 10 kerti gyümölcsfa metszéséről szóló 100 perces videó-tanfolyamát.

Az egyes gyümölcsfákat külön-külön is bemutató tanfolyam célja, hogy a kertészkedők egy életre elsajátíthassák a metszés tudományát. Ezzel pedig szebb és több gyümölcsre tegyenek szert a jövőben.

Az online tanfolyamra (videó és írott útmutató) a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni. Részletes információkért kattintson ide, nézze meg a bemutató oldalt >>

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?