Ha cseresznye- vagy meggyfát ültetne, jó helyen jár

Ha cseresznye- vagy meggyfát ültetne, jó helyen jár

Röviden összefoglaljuk a két legkedveltebb házikerti gyümölcsfánk gondozását, és bemutatjuk, hogy milyen betegségektől kell feltétlenül megvédenünk őket.

Mindkét faj világos, napos, védett helyet igényel. Ha nyirkos talajra ültetnénk a fát, akkor inkább a meggyet válasszuk. A cseresznye és a meggy nem képes önmaga beporzására, így különböző fajtákat kell telepíteni a megfelelő megtermékenyüléshez. Természetesen az is elég, ha a szomszédban van a beporzó fa.

A meggyfa koronáját gömb alakúra formálják, míg a cseresznyéket általában úgy metszik, hogy a központi vezérhajtás megmaradjon, és oszlopos legyen a fa.

A gyümölcseiket nagyon szeretik a madarak, ezért azokat el kell riasztani, és éréskor a lehető leghamarabb le kell szedni a termést. Telepítéskor a törpenövekedésű alanyokat részesítsük előnyben, mert ezeken kisebb fa fog fejlődni, amiről könnyebb betakarítani a termést.

Zabpelyhes meggyes
Zabpelyhes meggyes sütemény Kaldeneker György konyhájából. Recept itt.

Károsítók:

A cseresznyelégy lárvái (nyű) a gyümölcs belsejében károsítanak. A károsított gyümölcsök sokáig egészségesnek tűnnek, amíg a lárvák teljesen ki nem fejlődnek. Az érett gyümölcsön besüppedő, beszáradt foltok jelennek meg. A cseresznyelégy ellen - június-júliusban - az ágakra akasztott sárgalapos csapdákkal és rovarölő szerekkel (pl. deltametrin hatóanyagú szerrel) védekezhetünk.

Bálint gazda sárgalappal védekezik

A moníliás betegség a cseresznyét és a meggyet is károsítja, de nem egyformán. A meggy esetében az ún. Monilia laxa virágpusztulást és gyümölcsrothadást idéz elő. A cseresznyén a M. fructigena és a M. laxa is előfordul, elsősorban gyümölcsrothadást eredményezve. A monília ezenkívül az ágakat is károsíthatja rákos sebeket okozva. A gyümölcsök a fán, illetve a betakarítás után elrothadnak. A meggy esetében a virágfertőzést kell megakadályozni a rügypattanás előtt megkezdett védelemmel. Ekkor rézszulfát, rézoxiklorid hatóanyag-tartalmú szerekkel védekezhetünk. Később a méhekre nem veszélyes kaptán, benomil, iprodion, procimidon tartalmú szereket használhatjuk. A gyümölcsrothadást csak megelőzni tudjuk a tavaszi metszéskor, ha a rákos sebeket mutató ágrészeket eltávolítjuk illetve a gyümölcsmúmiákat leszedjük és elégetjük.

A blumeriellás betegség leggyakrabban a leveleken jelentkezik. A levél színén lilás foltok láthatók, a fonákon kissé kiemelkedő gomba képletek találhatók. Egy idő után a foltok összeolvadnak, és a levelek sárgulva lehullnak. Az ellene való védekezésre cineb, mankoceb, propineb, kaptán hatóanyagú gombaölő szerek javasolhatók.

***

A Hobbikert Magazin szerkesztősége a metszés tanulásához Bálint gazda videós metszés-tanfolyamát ajánlja. A 10 házikerti gyümölcsfa metszését bemutató, összesen 100 perc oktató videót tartalmazó tanfolyamra a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni.

A metszés eszközeinek beszerzéséhez (metszőolló, ágvágó, fűrész, kertészkés) az 1Kert.hu webshop termékeit ajánljuk. Ezt a Hobbikert.hu szerkesztősége hozta létre Felco Shop néven, a munkatársaink a kínálat minden darabját ismerik. Itt kaphatók a profi kertészek által használt tartós és jó minőségű szerszámok (FELCO, ARS, KUNDE, SILKY).

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR