1kert.hu - a FELCO specialista

  2014. március 13. Csütörtök
  4 Válasz
  4.3K Megtekintés
Kezdő kertész vagyok. Lehet, hogy triviális a kérdés, de hát újszülöttnek..... A kajszibarackfám gyönyörűen virágzott tavaly, be is porzódott, lettek kis barackok, majd mikor megjelentek a levelek, az ágak vége pirosan elszíneződött, majd elszáradt. Mindeközben a kb cseresznye nagyságú zöld barackok mind lepotyogtak, kettő érett be. Idén permetezném valamivel, hogy ez ne történjen ismét. Mi a betegség, mivel védekezzek?
10 évvel ezelőtt
·
#16640
Úgy látom, más se tudja hova tenni ezt a jelenséget.Hogy is történt? Az ágak pirosodtak be, vagy a levelek? (Az ágak normál esetben pirosak lesznek egy idő után, bár a levélhullás nem jár együtt vele.)A száradás lehetett monília.Milyen fajta amúgy? Mert vannak olyan kajszik, amik nem önporzók, és a megtermékenyítetlen gyümölcskezdemények egy része csak ilyen cseresznye méretnél szokott lehullani.
10 évvel ezelőtt
·
#16643
Köszönöm a választ. Lehet, hogy nem voltam egyértelmű. A levelek pirosodnak be, majd száradnak el az ágak végén. Sajnos nem tudom, milyen fajta a kajszi. Nem gondoltam volna, hogy beporzás nélkül is kifejlődnek kis barackok. Lehet, hogy a két probléma nem egy tőről fakad? Hmm. Kéne ültetnem egy másik fát is ezek szerint?
10 évvel ezelőtt
·
#16644
Nem állítom, hogy megporzási probléma, csak jó lett volna kizárni. Lehet, hogy a két dolog mégis összefügg.A levélpirosságra nincs tippem. Van ugyan két molyfajta (barack- és keleti gyümölcs-), ami miatt a hajtáscsúcs elszárad, de nem rémlik, hogy előtte bepirosodna.
10 évvel ezelőtt
·
#16654
A kajszifa hajtásainak végén a levelek megvörösödése előtt nem vastagodtak meg? A levelek között a hajtások ízköze megrövidül, és a levelek igen közel, csokrosan nőnek? A kajszibarack kötődött zöld termései döbbenetes mértékben tudnak lehullani, de ez a jelenség többségében a természetes gyümölcsritkulás jele. Ha nem történne meg, akkor a kajszifa cseresznye méretű barackokat érlelne. Ezt a véleményemet a saját kertemben növő kajszifával kapcsolatos tapasztalataim alapján állítom. Tavaly legalább 6 vödörnyi apró zöld barackot gyűjtöttem össze a fa alól, 3 hullámban történt a hullás, és mindezek után legalább 60-70 kg barackot termett az 1 db 15 éves fa.A termés kötődést virágzás alatt és sziromhulláskor kipermetezett Wuxal szuper (kombinált lombtrágya) vagy bármilyen más bórt (is) tartalmazó lombtrágyával fokozni lehet, érdemes kipróbálni. A kombinált és mikroelemeket is tartalmazó lombtrágyázást a termések növekedése alatt is ajánlott 10-14 naponta elvégezni, a terméshullást a fa harmonikus tápanyagellátása bizonyosan csökkenti.
  • Oldal :
  • 1
There are no replies made for this post yet.



Partnerek 
 

1KERT.hu - FELCO metszőolló, ágvágó és fűrész

Balintgazda.hu - Bálint gazda kertről, növényekről

Senior.hu - Teljes élet 50 felett (szenior magazin)

Villámfordítás Fordítóiroda - Tartalommarketing

Garden-guide.com - Your Daily Green Inspiration

Vissza a tetejére