Almafám törzsén lyukakat vettem észre – vajon mi okozhatta?

Almafám törzsén lyukakat vettem észre – vajon mi okozhatta?

Megfúrták.

Sokunkkal előfordult már, hogy az almafánk törzsét tisztítva lyukakat vettünk észre rajta. Ráadásul a törzsön néhány helyen a kéreg is elhalt, azt lehántva fehér színű hernyókat találtunk. Felmerül ilyenkor a kérdés: mivel kezelhető a fa?

A gyümölcsfák törzsét a farontó bogarak, a kopogóbogarak, a díszbogarak, a cincérek, a szúfélék, a fadarazsak és a farontó lepke lárvái károsíthatják. A felsoroltak lárvái a kéreg alatt, a törzsben élnek, járatokat képeznek, és táplálkozásuk után ürülékük kiszóródása szokta jelezni jelenlétüket.

Az állatokat egyedileg, dróttal szokták elpusztítani a járatba benyúlva. Utána érdemes bármilyen megdermedő anyaggal betömni a lyukak, járatok száját, így az esetleg életben maradt lárvák megfulladnak. A felsorolt rovarok gyakran a legyengült fákat támadják meg. A területen a gyümölcsfák közelében nem tanácsos a korábban kivágott fák törzsének és ágainak feldarabolt hasábjait tárolni, mert ezek a farontó állatok a már elhalt farészeken tartják fenn magukat, és innen visszatelepednek a gyümölcsösbe.

www.novenydoktor.hu

Korábban írtunk róla:

felco shop hu 02A legendás piros nyelű profi metszőollók a FELCO svájci gyárából származnak. A profi metszőollókat tervező cég más eszközöket, fűrészeket, kétkezes kerti ágvágó ollókat és drótvágókat is készít.

Közös tulajdonságuk az extrém hosszú élettartam és az emberi kézhez tervezett működés. Amellett, hogy a lehető legkevésbé sértik a növényeket, öröm is ilyen szerszámmal dolgozni.

Magyarországon a Hobbikert.hu munkatársai a Felco-Shop.hu boltban teszik elérhetővé a FELCO teljes kínálatát, a gyártó által támogatott árszinten, házhoz szállítással. Nézzen körül >>

A metszés gyümölcseiA metszést megtanulni kívánók figyelmébe ajánljuk Bálint gazda 10 kerti gyümölcsfa metszéséről szóló 100 perces videó-tanfolyamát.

Az egyes gyümölcsfákat külön-külön is bemutató tanfolyam célja, hogy a kertészkedők egy életre elsajátíthassák a metszés tudományát. Ezzel pedig szebb és több gyümölcsre tegyenek szert a jövőben.

Az online tanfolyamra (videó és írott útmutató) a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni. Részletes információkért kattintson ide, nézze meg a bemutató oldalt >>

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?