Almafám törzsén lyukakat vettem észre – vajon mi okozhatta?

Almafám törzsén lyukakat vettem észre – vajon mi okozhatta?

Megfúrták.

Sokunkkal előfordult már, hogy az almafánk törzsét tisztítva lyukakat vettünk észre rajta. Ráadásul a törzsön néhány helyen a kéreg is elhalt, azt lehántva fehér színű hernyókat találtunk. Felmerül ilyenkor a kérdés: mivel kezelhető a fa?

A gyümölcsfák törzsét a farontó bogarak, a kopogóbogarak, a díszbogarak, a cincérek, a szúfélék, a fadarazsak és a farontó lepke lárvái károsíthatják. A felsoroltak lárvái a kéreg alatt, a törzsben élnek, járatokat képeznek, és táplálkozásuk után ürülékük kiszóródása szokta jelezni jelenlétüket.

Az állatokat egyedileg, dróttal szokták elpusztítani a járatba benyúlva. Utána érdemes bármilyen megdermedő anyaggal betömni a lyukak, járatok száját, így az esetleg életben maradt lárvák megfulladnak. A felsorolt rovarok gyakran a legyengült fákat támadják meg. A területen a gyümölcsfák közelében nem tanácsos a korábban kivágott fák törzsének és ágainak feldarabolt hasábjait tárolni, mert ezek a farontó állatok a már elhalt farészeken tartják fenn magukat, és innen visszatelepednek a gyümölcsösbe.

www.novenydoktor.hu

Korábban írtunk róla:

***

A Hobbikert Magazin szerkesztősége a metszés tanulásához Bálint gazda videós metszés-tanfolyamát ajánlja. A 10 házikerti gyümölcsfa metszését bemutató, összesen 100 perc oktató videót tartalmazó tanfolyamra a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni.

A metszés eszközeinek beszerzéséhez (metszőolló, ágvágó, fűrész, kertészkés) az 1Kert.hu webshop termékeit ajánljuk. Ezt a Hobbikert.hu szerkesztősége hozta létre Felco Shop néven, a munkatársaink a kínálat minden darabját ismerik. Itt kaphatók a profi kertészek által használt tartós és jó minőségű szerszámok (FELCO, ARS, KUNDE, SILKY).

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR