HELLOSZJA.hu

Kérdés-Válasz


  Kathi Imre Gyümölcs

beteg a málna?

  Kiemelt   Megoldott

A málna bokrokat megmetszettem, melyek így gyönyörűen megújultak, kilevelesedtek. Most viszont a már kifejlődött levelek, illetve az újabb hajtások is elkezdtek sárgás színt felvenni. Kétféle málna van ültetve, de ezek közül csak az egyiknél jelentkezett ez a tünet. Mi lehet az oka? Betegség vagy csak a fajta jellemzője?

 • · dr. Némethy Zsuzsanna · Vissza a tetejére
  Nekem is kétféle málnám van, az egyszer termő hagyományosnál nem jelentkezik, míg a kétszer termő fajtánál a fiatal hajtások rendszeresen besárgulnak. A sárgulás kezdetén alkalmazott Wuxalos lombpermetezés mindig rendezi a problémát. 2 hetente ajánlott a kezelés.
  The reply is currently minimized Megmutat
 • Válaszok (4)
  • · dr. Némethy Zsuzsanna · Vissza a tetejére
   A sárguló levelű málnatövek és az egészségesek lombját is permetezze le Wuxal szuper 0,2- 0,3 %-os oldatával. Ez e gy komplex kombinált műtrágya 6 mikroelemmel. A tápelem hiányt, ami a sárgulást okozhatta, rendezi, pótolja, az enyhén sárguló levelek néhány nap alatt visszazöldülnek. 10-14 naponta augusztus végéig a lombpermetezést indokolt és ajánlom az újabb sárgulás megelőzésére.
   The reply is currently minimized Megmutat
  • · Gyöngyössy · Vissza a tetejére
   Hogy csak az egyik fajtánál jelentkezett, annak több oka is lehet, pl.:- nem egyforma a talaj a két fajta alatt, vagy az egyik régebbi telepítés, és jobban kiszedett valami anyagot a földből, esetleg a másik meg lett trágyázva.- az egyik fajta érzékenyebb a hiányra.
   The reply is currently minimized Megmutat
  • · Kathi Imre · Vissza a tetejére
   Mindkét málna sorba van ültetve, egymástól kb. 1,5 méter távolságra. A talaj adottságai ugyanazok, egyidőben kapták a tápanyag utánpótlást. A sárguló levelű málna 1 évvel később lett ültetve. Erre a fajtára az jellemző, hogy ősszel az első fagyokig terem, de később kezd el teremni, mint a nem sárguló. Egyik fajta elnevezését se tudom, mindkettőt ajándékba kaptam...
   The reply is currently minimized Megmutat
  • · Gyöngyössy · Vissza a tetejére
   Akkor csak az marad, hogy az egyik fajta érzékenyebb valami hiányra, mint a másik.Jöhet a műtrágya vagy levéltrágya.
   The reply is currently minimized Megmutat

  Lépj be a válaszadáshoz.

  Be kell lépned a válaszadáshoz, vagy regisztrálj, ha elõször vagy itt.


  Itt regisztrálj »

  Partnerek
   

  FELCO-SHOP.HU - metszőolló, ágvágó és fűrész kertészeknek

  Balintgazda.hu - Bálint gazda kertről, növényekről

  Senior.hu - Teljes élet 50 felett

  Vissza a tetejére