HELLOSZJA.hu

Kérdés-Válasz


  Till Zoltán Gyümölcs

Magyar kajszi levéltelenedése

  Kiemelt   Megoldott

Tiszteletem, gyönyörű lombozatú magyar kajszifánk ágai közül jó néhány mintha elszáradt volna, levéltelenek, élettelenek. Mi okozhatja a jelenséget, kell-e valamit a fával tennem? Tavaly még bőségesen termett, 12 éve lett a fa ültetve, tehát még nem számít öregnek. Előre is köszönöm a válaszokat!
Csatolmányok:

 • · Gyöngyössy · Vissza a tetejére
  Talán már a gutaütés. Azt részben baktérium, részben gomba okozza, rá lehet keresni. Ugyan az jellemzően később jelentkezik, de így néz ki. Hosszabb időn keresztül terjed az ágelhalás az ágon belül az egyik oldalról, aztán mikor körbeér, akkor két nap alatt elhervad a fölötte lévő rész.A metszés kissé szakszerűtlennek tűnik, ha túl korán, pirosbimbós állapot előtt történik minden évben, akkor jó esélye van a gutaütésnek.Másik fő lehetőség a monília, bár az meg nem szokott ilyen korán ilyen nagy ágakat elkapni. Virágzáskor a bibén keresztül fertőzi a permetezetlen fát, és onnan megy lefelé az ágakba.Mindkét esetben első és gyakorlatilag egyetlen biztos teendő a beteg ágakat levágni, néhány arasszal a legalsó elhalt levél alatt. (Jó eséllyel látni a fertőzés sötét nyomát az ágban, ennek láttán még lentebb kell menni a vágással.)A vágási felületet le kell kenni valamilyen rezes szerrel.Aztán nem árt valami felszívódó moníliaellenes szert használni néhány alkalommal, hogy ha meggyógyítani nem is sikerül vele a fát, de legalább gyengítse a gombát, ha erről van szó.Nagyjából a szerencsén múlik a dolog, de nem kilátástalan a helyzet. Nekem is volt egy ilyesmi korú fám, amit ekkora korában kapott el a gutaütés. A teteje és két oldala lement, csak néhány oldalág maradt. Akkor elkezdtem permetezni, előtte apám szórta néha, ha eszébe jutott.A fa tavaly 2,5 mázsát, tavalyelőtt 3,5 mázsát termett, de akkora fa, hogy még az sem számított túlterhelésnek.
  The reply is currently minimized Megmutat
 • Válaszok (5)
  • · Deilinger Dávid · Vissza a tetejére
   Biztos, hogy gutaütés (Pseudomonas syringae). A téli metszés miatt lehet, ugyanis ekkora legfogékonyabb a fa a betegségre.
   The reply is currently minimized Megmutat
  • · Till Zoltán · Vissza a tetejére
   köszönöm a válaszokat, amint tudom, intézkedem az elhalt ágak eltávolításáról, remélem, szerencsém lesz a fával. A metszésben tényleg nem vagyok profi, alapvetően a nyílegyenesen felfelé, vagy a lombkorona belseje felé törő ágakat távolítottam el idén a kajsziról, de nem télen, hanem március elején/közepén, a virágzás előtt az utolsó pillanatban.
   The reply is currently minimized Megmutat
  • · Gyöngyössy · Vissza a tetejére
   A szakszerűtlenségen olyasmit értettem inkább, mint az ágcsonkok meghagyása.De a hosszú, csupasz ágakat is visszább lehetett volna venni, hogy ne hajoljanak le majd annyira, és inkább az elágaztatásra törekedni, mint a csupaszításra. De ez most mellékes.A további alakítást majd a nyáron, szedés után kellene csinálni legalább 2-3 évig (ha megmarad a fa), a további fertőzések elkerülésére. (Nyáron a hidegkedvelő betegségek nem aktívak.)
   The reply is currently minimized Megmutat
  • · Till Zoltán · Vissza a tetejére
   Ágak egy hónapja eltávolítva, helyük tömény rezes lemosóval lekenve, azóta csak egy ág ment utánuk, egyelőre új káresemény nem jelentkezett. Köszönöm a tanácsokat, szedés után ágvégeket csipkedek, hogy elágazzon a korona.Üdv:Till Zoltán
   The reply is currently minimized Megmutat
  • · Gyöngyössy · Vissza a tetejére
   Ilyenkor a melegben már nem aktív a betegség, az átmeneti (melegedő) időben pusztulnak el azok az ágak, amiknek az alján a tél folyamán elszaporodott a baktérium.Ha minden beteg ágat sikerült eltávolítani, akkor vagy két évig fokozottan kell védekezni, őszi és tavaszi lemosással, meg némi egyéb permetezéssel meg is kell előzni a további fertőzést, és nem lesz gond.Sok sikert hozzá.
   The reply is currently minimized Megmutat

  Lépj be a válaszadáshoz.

  Be kell lépned a válaszadáshoz, vagy regisztrálj, ha elõször vagy itt.


  Itt regisztrálj »

  Partnerek
   

  FELCO-SHOP.HU - metszőolló, ágvágó és fűrész kertészeknek

  Balintgazda.hu - Bálint gazda kertről, növényekről

  Senior.hu - Teljes élet 50 felett

  Vissza a tetejére