HELLOSZJA.hu

Kérdés-Válasz


  csányi lászló Gyümölcs

ribizli terméskötődés

  Kiemelt   Megoldott

most 3. éves a ribizliültetvényem. tavaly és idén is nagyon gyérül kötődött meg a termés. sok fürt van rajta, de a fürtöknek csak a felső 1/3-án maradt meg a bogyó. betegség lehet, vagy inkább valami időjárási tényező a felelős?

 • · dr. Némethy Zsuzsanna · Vissza a tetejére
  Valószínű termékenyülési problémáról van szó. Ribizli fajták közül vannak öntermékeny (saját magukat megtermékenyíteni képes fajták) és önmeddőek is. Ez utóbbiaknál csak akkor lesz megfelelő virágkötődés, ha megfelelő porzófajtával, megfelelő arányban telepíti azokat. Remélhetőleg tudja, hogy milyen fajtákat ültetett, azok termékenyülési tulajdonságait az interneten ellenőrizni tudja. Ha rossz fajtaválasztást alkalmazott, vagy csak egy fajtát ültetett, pótlólag telepítsen az adott fajtá(k)hoz ajánlott porzó fajtákat. Ez fogja orvosolni a problémát.
  The reply is currently minimized Megmutat
 • Válaszok (3)
  • · csányi lászló · Vissza a tetejére
   köszönöm a gyors választ!egy fajta lett ültetve: jonker van tets.egyik oldal azt írja, hogy öntermékeny, a másik meg,hogy vegyesen ültessem.melyik igaz?
   The reply is currently minimized Megmutat
  • · dr. Némethy Zsuzsanna · Vissza a tetejére
   Miután elárulta, melyik ribiszke faj, melyik fajtájáról van szó, konkrét választ tudok adni.Ez a fajta a leírás szerint öntermékeny, tisztán telepítését is ajánlják. Ettől függetlenül biztos előnyös, ha azonos időben érő (korai) piros ribiszke fajtát is telepít közé.A ribiszke tápanyag és vízigényes növény, ez utóbbi különösen igaz, ha napnak kitett területen nevelik. A ribiszke, mint minden bogyós sekélyen gyökeresedik, az elmúlt két év nyara extrém száraz, aszályos volt, öntözés nélkül a ribiszke nem tudja a fajtára jellemző hozamát bemutatni. A rügydifferenciálódáshoz optimális körülmények szükségesek: meleg nyár, nedves talaj és megfelelő mennyiségű tápanyag a talajban. A termő bokrokat évente ritkítani szükséges, túl sok vessző erősen leterheli a bokrot, ami szintén a fürtöket aprósítja el. A felsorolt feltételek, ha teljesülnek, akkor a következő éveben méretes ribizli fürtök fejlődnek.
   The reply is currently minimized Megmutat
  • · Gyöngyössy · Vissza a tetejére
   A virágzás idején elég jó idő volt, nem valószínű, hogy emiatt lett volna rossz a kötődés.Nem lehet, hogy valami rovarölő (vagy egyéb permet) ment rá a virágzás idején?
   The reply is currently minimized Megmutat

  Lépj be a válaszadáshoz.

  Be kell lépned a válaszadáshoz, vagy regisztrálj, ha elõször vagy itt.


  Itt regisztrálj »

  Partnerek
   

  FELCO-SHOP.HU - metszőolló, ágvágó és fűrész kertészeknek

  Balintgazda.hu - Bálint gazda kertről, növényekről

  Senior.hu - Teljes élet 50 felett

  Vissza a tetejére