1kert 800x90 2

  2010. november 30. Kedd
  2 Válasz
  7.3K Megtekintés
A hordos vagy bödönös savanyúság recepjét szertném elkérni!!! A Bálint Gazda összeállitásában!!! válaszát elöre is köszönöm!!! üdvözlettel Devosa család
14 évvel ezelőtt
·
#8597
Válasz elfogadva
Kedves Sándor, Bár egyáltalán nem ismerem a Bálint Gazda savanyúság receptjét, de mivel már érkezett egy változat hát megosztom én is a sajátomat önnel, és más érdeklődővel.Én egyáltalán nem rajongok azokért a savanyuságokért amelyek ecetet, citromsót, és más savanyító és konzerváló szereket tartalmaznak. Mindig a természetes tejsavas erjesztéssel készített savanyuságokra szavazok ha választanom kell.A tejsavas erjedés során egy kellemes savanyú íz alakul ki amely a különböző zöldségek és fűszernövények keveredő zamatával az érlelés végeztére egy egészséges és ízletes savanyuságot ad. Ugyan akkor az erjedés folyamán önmagát ideiglenesen konzerválja is, a kialakult savas és sós közegben a romlást előidéző baktériumok és gombák nem tudnak elszaporodni, a savanyuság minden sterilizálás és vegyszer nélkül eláll szürettől Húsvétig.A recept nagyon egyszerű. Egy megfelelő edényben (pl 10-15l bödönben) rétegezve elhelyezem savanyuságba szánt zöldségeket és fűszernövényeket. Az edény aljára a kapor és borsikafű (csombord) kerül, majd fölvágott sárgarépa, káposzta, karfiol, zeller, bimbóskel, tök, alma, birs, zöldparadicsom, uborka. Ízesíteni kerülnek bele fokhagymagerezdek, csípős paprika, zellerlevél, lestyánlevél, babérlevél, feketebors, mustármag, négybevágott tormagyökér. Az edényt feltöltöm teljesen kb. 5% sós vízzel. Ehhez minden liter felhasznált vízhez 1,5-2 evőkanál sót használok, végezetül és a zöldségeket a tormával, vagy valami egyébbel leszorítom a víz alá.A következő néhány napban szobahőmérsékletű helyen tárolom az edényt, hogy beindulhasson a tejsavas erjedés, és naponta letöltöm megkavargatom és visszatöltöm rá a levet. Az ötödik nap után az edény átkerül egy hűvösebb helyre, ahol folytatódik az utóérés, 4-5 hét múlva már összeérett, zamatos a savanyuság. Sok sikert.
14 évvel ezelőtt
·
#8596
Veres Zoltánné vagyok, van egy nagyon régi hordós savanyúság receptem, szívesen megosztom Önnel. 10 liter víz, 6 dl 20 %-os ecet. 0,5 kg só, 1 dkg borkén, 3 dkg timsó, 1 dkg citromsav, 3,5 dkg nátrium benzoát. 1 kg cukor, szemes bors, babérlevél, koriander, mustármag, kapor, izlés szerint. Aztán lehet tenni bele uborkát, hagymát, dinnyét, karfiolt, mindenféle zöldséget.Remélem segítettem. Jó étvágyat!
14 évvel ezelőtt
·
#8597
Válasz elfogadva
Kedves Sándor, Bár egyáltalán nem ismerem a Bálint Gazda savanyúság receptjét, de mivel már érkezett egy változat hát megosztom én is a sajátomat önnel, és más érdeklődővel.Én egyáltalán nem rajongok azokért a savanyuságokért amelyek ecetet, citromsót, és más savanyító és konzerváló szereket tartalmaznak. Mindig a természetes tejsavas erjesztéssel készített savanyuságokra szavazok ha választanom kell.A tejsavas erjedés során egy kellemes savanyú íz alakul ki amely a különböző zöldségek és fűszernövények keveredő zamatával az érlelés végeztére egy egészséges és ízletes savanyuságot ad. Ugyan akkor az erjedés folyamán önmagát ideiglenesen konzerválja is, a kialakult savas és sós közegben a romlást előidéző baktériumok és gombák nem tudnak elszaporodni, a savanyuság minden sterilizálás és vegyszer nélkül eláll szürettől Húsvétig.A recept nagyon egyszerű. Egy megfelelő edényben (pl 10-15l bödönben) rétegezve elhelyezem savanyuságba szánt zöldségeket és fűszernövényeket. Az edény aljára a kapor és borsikafű (csombord) kerül, majd fölvágott sárgarépa, káposzta, karfiol, zeller, bimbóskel, tök, alma, birs, zöldparadicsom, uborka. Ízesíteni kerülnek bele fokhagymagerezdek, csípős paprika, zellerlevél, lestyánlevél, babérlevél, feketebors, mustármag, négybevágott tormagyökér. Az edényt feltöltöm teljesen kb. 5% sós vízzel. Ehhez minden liter felhasznált vízhez 1,5-2 evőkanál sót használok, végezetül és a zöldségeket a tormával, vagy valami egyébbel leszorítom a víz alá.A következő néhány napban szobahőmérsékletű helyen tárolom az edényt, hogy beindulhasson a tejsavas erjedés, és naponta letöltöm megkavargatom és visszatöltöm rá a levet. Az ötödik nap után az edény átkerül egy hűvösebb helyre, ahol folytatódik az utóérés, 4-5 hét múlva már összeérett, zamatos a savanyuság. Sok sikert.
  • Oldal :
  • 1
There are no replies made for this post yet.



Partnerek 
 

1KERT.hu - FELCO metszőolló, ágvágó és fűrész

Balintgazda.hu - Bálint gazda kertről, növényekről

Senior.hu - Teljes élet 50 felett (szenior magazin)

Villámfordítás Fordítóiroda - Tartalommarketing

Garden-guide.com - Your Daily Green Inspiration

Vissza a tetejére