Mi legyen a lombbal és a gallyakkal? Segítsük a sünöket, rovarokat, madarakat!

Mi legyen a lombbal és a gallyakkal? Segítsük a sünöket, rovarokat, madarakat!

Téli védelem.

Amikor ősszel visszavágjuk a bokrok, sövények egy részét, az így keletkezett ágakat, gallyakat ne dobjuk ki, ne daráljuk le, mert hasznukat vehetjük. Ha a gyengén növő, vagy épp sűrűn nőtt hajtásoktól megszabadulunk, gondoljunk a kerti madarakra, sünökre, akiknek segíthetünk!

Egy védett helyen készítsünk az ágakból farakást, halmot. Ezzel jót teszünk a kertünk állatainak, a sünök örülnek a búvó- és alvóhelynek, de nem ők az egyetlenek. Számos madárfaj, például a vörösbegy is előszeretettel neveli fel az ilyen holt faanyag alatt az utódait.

lomb gally 02

Más madarak is szívesen rejtőznek el veszély esetén az ágak közé Amikor idővel a faanyag rothadni kezd, a halom összeesik és új ágakkal, gallyakkal kell lecserélnünk őket. Ezeknek a gallyaknak nem kell feltétlenül a kertünkből származnia, például akár a karácsonyfa ágait is bedolgozhatjuk később.

Az avarnak is hasznát vehetjük, nem csak a komposztra kerülhet. Összegyűjtéséhez ne alkalmazzunk lombszívót, mert feleslegesen fogyasztjuk az energiát, ráadásul elpusztíthatjuk az avarban megbúvó állatokat is. Inkább gereblyézzünk, használjunk lombseprűt!

A lombot elteríthetjük a bokrok alatt, így egy védett helyet hozunk létre a katicáknak, pókoknak és más rovaroknak az átteleléshez. A vörösbegynek és az ökörszemnek a kitűnő táplálékforrást jelentenek ezek a rovarok a tél folyamán. Ideális telelőhelyet találnak a sünök is maguknak a lomb alatt. A kiürült ágyásokat is érdemes a lombbal takarni, mivel az avar védelmet jelent a talaj mikroorganizmusai részére és tápanyaggal látja el a közeget.

lomb gally 03

A rovarok számára a növényi szárak is jó téli szállást biztosítanak. Néhány vadméh a fás szárú cserjékre vagy növényi szárakba rakja petéit. A fiatal méhek gyakran csak a következő tavasszal kelnek ki. A növényi magvak segítenek a madaraknak a kemény telek túlélésében. Emiatt érdemesebb tavaszig várni az elszáradt virágszárak, füvek, bokrok visszavágásával.

Annak érdekében, hogy a kertünk madarai is minél több természetes táplálékot találjanak télen, a bokrok metszésével érdemes megvárnunk a tavaszt. A csipkebogyó, a kecskerágó, a bogyósok, a fagyal, a galagonya, a som nemcsak dekoratívak, mutatósak a kopár kertben, de a madaraknak is segítenek.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR