1kert.hu - a FELCO specialista

  2011. szeptember 11. Vasárnap
  2 Válasz
  36.3K Megtekintés
Szeretném megkérdezni a kedves kertbarátoktól, hogy magnólia bokrot mikor lehet metszeni? köszönöm Tamás
12 évvel ezelőtt
·
#10035
Válasz elfogadva
Kedves Tamás!A Magnoliát elvirágzás után inkább ritkítjuk, mint metszük,mivel a szárak végén lesznek a következő évi virágok.
12 évvel ezelőtt
·
#10035
Válasz elfogadva
Kedves Tamás!A Magnoliát elvirágzás után inkább ritkítjuk, mint metszük,mivel a szárak végén lesznek a következő évi virágok.
12 évvel ezelőtt
·
#10036
Kedves Tamás, A magnólia metszésére, alakítására a nyár közepétől kezdődően (virágzás után, a levélzet teljes kifejlődését követően) koraőszig kell sort keríteni. Metszésre igenis is szükség van, hiszen a fiatal fákat alakítani kell, a nagyon idős fákat esetleg ifjítani, na meg a ritkítás, beteg, letört, száraz ágak eltávolítása is metszésnek számít. Természetesen, amint azt Hanga is mondta, ez néha a következő évi virágzás feláldozását jelentheti, de hát ha alakítani akarunk egy fát, akkor nem a következő évre kell tervezni, hanem legalább három évre előrelátni azt, hogy milyen következménye lesz annak amit csinálunk.Mivel a kérdéséből kiderül, hogy itt egy „bokorról” van szó, amiből törzses fácskát szeretne nevelni gondolkozzon hát ebben az irányban! A magnólia fajták igen eltérőek lehetnek a növekedés erélyességében, és koronaforma természetes kialakulásában. A metszés, alakítás során nehezen lehet a növényt olyasmire kényszeríteni amire nincsen benne hajlandóság, ezért kell az egészhez úgy hozzáfogni, hogy igyekszik „ráhangolódni” a növényre és ezért nem lehet látatlanban pontos tanácsokat adni. Egy akár 20 méter magasra is megnövő M. acuminata-ból nem lehet olyan tömött kis bokrocskát nevelni, mint egy 3-4 méter magasságot is ritkán elérő, bokrosodásra hajlamos M. stellata-ból és vice versa. Tehát az első lépés legyen az, hogy megállapítja, hogy a növény mire hajlandó (ha már vígrázott nem lesz nehéz megtalálni az Interneten milyen fajta, ha még nagyon fiatal akkor jó eséllyel ott van a tövénél a cetli), majd ehhez igazítva az ön igényeit, lehet alakítani. A törzses fácska kialakításához nyilván arra kell törekedni, hogy a tőnek egyetlen egy erős, lehetőleg függőleges szára legyen, amin a természetes módón kialakuló koronát aszerint kell metszeni, hogy egyensúlyban legyen, ne legyenek benne egymást keresztező, befele növő, a koronán keresztülhajló ágak. A terve nem annyira szaktudást, mint inkább ráérzést, kitartást és nagyon sok türelmet (eltart néhány évig amíg eléri a végleges, áhított formáját) igényel.Sok sikert!
  • Oldal :
  • 1
There are no replies made for this post yet.



1kert.hu - a FELCO specialista

Metszőollót vagy fűrészt keresel?

Partnerek 
 

1KERT.hu - FELCO metszőolló, ágvágó és fűrész

Balintgazda.hu - Bálint gazda kertről, növényekről

Senior.hu - Teljes élet 50 felett (szenior magazin)

Villámfordítás Fordítóiroda - Tartalommarketing

Garden-guide.com - Your Daily Green Inspiration

Vissza a tetejére