felco-shop.hu


  Eszter Dísznövény

Lehet körtemagból szobanövény?

  Kiemelt   Megoldott

Valamelyik nap vásároltam körtét a piacon, és a magjait miért ne alapon simán bedugdostam egy cserépbe, szintén kikelésre váró magok mellé. Nagy meglepetésemre tegnap észleltem, hogy kikeltek, elég vastag növénykék, némelyik már 3 cm magas, ha jól gondolom levélkezdeménnyel. Az a kérdésem, hogy ezekből lehet bármilyen szobai tartásra alkalmas növényke, vagy ez csak kezdeti növekedés, de nem fognak megélni? Köszönöm szépen a válaszokat!

 • · Wagner Zsolt · Vissza a tetejére
  Persze, hogy lehet,bár ezt mindig a lakás belmagassága határozza meg. :-)Azt modnjuk még nem tudom, hogy milyen célból tartanék pl mammutfenyőt panelban, de a japcsik régen kitalálták már a bonsai tartását.
  The reply is currently minimized Megmutat
 • Válaszok (3)
  • · Bak Róbert · Vissza a tetejére
   Így van, lehetséges megfelelő metszési-tápanyagpótlási és egyéb technikákkal bonsai fácskává nevelni az európai fafajok túlnyomó többségét. Figyelni kell azonban arra, hogy a mérsékelt égövi fajokból nem lesznek a klasszikus értelemben vett szobanövények. Kell nekik a csak szabad téren megtalálható időjárás, fény, eső, szél stb., szabadban fejlődnek szépen, valamint éppúgy, mint normál méretű rokonaik, télen ezek is nyugalmi állapotba kerülnek, amit nem célszerű megzavarni azzal, hogy fűtött lakásban tartjuk őket, mert könnyen elpusztulhatnak pl. a fényhiány következtében. Nem szerencsés emiatt a mostani csírázás, de ha fénypótlással és a fajta által tolerált legalacsonyabb hőmérsékleten tartással sikerül életben tartani tavaszig a magoncokat, akár tovább is nevelhetők bonsainak. A következő télen már világos, 0-10 Celsius fokos helyiségben földjüket enyhén nedvesen tartva, vagy gyökérzetüket edényestől földbe ásva és pl. lombbal takarva átteleltethetők. Erre a védelemre azért van szükség, mert amíg a nagy fák gyökérzete némileg védett, addig a bonsaiok kevés földje hamar lehűl, és gyökérzetük könnyen elfagy.A nevelésnek és az alakításnak van magyar nyelvű szakirodalma, úgyhogy én csak biztatni tudom a kísérletezésre. Ha lelkiismeretesen gondozzuk, hosszú évtizedeken keresztül lelhetjük örömünket bonsaiunkban.
   The reply is currently minimized Megmutat
  • · Gyöngyössy · Vissza a tetejére
   Az előző válasznak is az a lényege, hogy szobai tartásra nem alkalmas a körte. (A kérdésből az derül ki, hogy szobai tartáson a normál tartózkodási hőmérsékletű szobát érti a kérdező.) Ilyen meleg helyen pedig egy mérsékelt övi növény nem bírja ki a telet. A nyarat pedig a fényhiány miatt.
   The reply is currently minimized Megmutat
  • · Wagner Zsolt · Vissza a tetejére
   No ezért kell naponta háromszor levinni sétálni.Én egy merészet gondoltam, kordonos szőlőt telepitek panelba, csak azt a mocsok támrendszert olyan nehéz leverni a parkettába. Lehet, hogy maradok a gyalogtőkés rendszernél.A kádban nevelet krokodilomat viszont olcsón eladnám, mert független források szerint kezd penetráns szagom lenni. :lol:
   The reply is currently minimized Megmutat

  Lépj be a válaszadáshoz.

  Be kell lépned a válaszadáshoz, vagy regisztrálj, ha elõször vagy itt.


  Itt regisztrálj »
  Partnerek
   

  FELCO-SHOP.HU - metszőolló, ágvágó és fűrész kertészeknek

  Balintgazda.hu - Bálint gazda kertről, növényekről

  Senior.hu - Teljes élet 50 felett

  Garden-guide.com - Gardenig tips for beginners

  Vissza a tetejére