1kert.hu - a FELCO specialista

 
  2014. január 08. Szerda
  4 Válasz
  6.1K Megtekintés
Valamelyik nap vásároltam körtét a piacon, és a magjait miért ne alapon simán bedugdostam egy cserépbe, szintén kikelésre váró magok mellé. Nagy meglepetésemre tegnap észleltem, hogy kikeltek, elég vastag növénykék, némelyik már 3 cm magas, ha jól gondolom levélkezdeménnyel. Az a kérdésem, hogy ezekből lehet bármilyen szobai tartásra alkalmas növényke, vagy ez csak kezdeti növekedés, de nem fognak megélni? Köszönöm szépen a válaszokat!
10 évvel ezelőtt
·
#15844
Válasz elfogadva
Persze, hogy lehet,bár ezt mindig a lakás belmagassága határozza meg. :-)Azt modnjuk még nem tudom, hogy milyen célból tartanék pl mammutfenyőt panelban, de a japcsik régen kitalálták már a bonsai tartását.
10 évvel ezelőtt
·
#15844
Válasz elfogadva
Persze, hogy lehet,bár ezt mindig a lakás belmagassága határozza meg. :-)Azt modnjuk még nem tudom, hogy milyen célból tartanék pl mammutfenyőt panelban, de a japcsik régen kitalálták már a bonsai tartását.
10 évvel ezelőtt
·
#15845
Így van, lehetséges megfelelő metszési-tápanyagpótlási és egyéb technikákkal bonsai fácskává nevelni az európai fafajok túlnyomó többségét. Figyelni kell azonban arra, hogy a mérsékelt égövi fajokból nem lesznek a klasszikus értelemben vett szobanövények. Kell nekik a csak szabad téren megtalálható időjárás, fény, eső, szél stb., szabadban fejlődnek szépen, valamint éppúgy, mint normál méretű rokonaik, télen ezek is nyugalmi állapotba kerülnek, amit nem célszerű megzavarni azzal, hogy fűtött lakásban tartjuk őket, mert könnyen elpusztulhatnak pl. a fényhiány következtében. Nem szerencsés emiatt a mostani csírázás, de ha fénypótlással és a fajta által tolerált legalacsonyabb hőmérsékleten tartással sikerül életben tartani tavaszig a magoncokat, akár tovább is nevelhetők bonsainak. A következő télen már világos, 0-10 Celsius fokos helyiségben földjüket enyhén nedvesen tartva, vagy gyökérzetüket edényestől földbe ásva és pl. lombbal takarva átteleltethetők. Erre a védelemre azért van szükség, mert amíg a nagy fák gyökérzete némileg védett, addig a bonsaiok kevés földje hamar lehűl, és gyökérzetük könnyen elfagy.A nevelésnek és az alakításnak van magyar nyelvű szakirodalma, úgyhogy én csak biztatni tudom a kísérletezésre. Ha lelkiismeretesen gondozzuk, hosszú évtizedeken keresztül lelhetjük örömünket bonsaiunkban.
10 évvel ezelőtt
·
#15848
Az előző válasznak is az a lényege, hogy szobai tartásra nem alkalmas a körte. (A kérdésből az derül ki, hogy szobai tartáson a normál tartózkodási hőmérsékletű szobát érti a kérdező.) Ilyen meleg helyen pedig egy mérsékelt övi növény nem bírja ki a telet. A nyarat pedig a fényhiány miatt.
10 évvel ezelőtt
·
#15849
No ezért kell naponta háromszor levinni sétálni.Én egy merészet gondoltam, kordonos szőlőt telepitek panelba, csak azt a mocsok támrendszert olyan nehéz leverni a parkettába. Lehet, hogy maradok a gyalogtőkés rendszernél.A kádban nevelet krokodilomat viszont olcsón eladnám, mert független források szerint kezd penetráns szagom lenni. :lol:
  • Oldal :
  • 1
There are no replies made for this post yet.



Partnerek 
 

1KERT.hu - FELCO metszőolló, ágvágó és fűrész

Balintgazda.hu - Bálint gazda kertről, növényekről

Senior.hu - Teljes élet 50 felett (szenior magazin)

Villámfordítás Fordítóiroda - Tartalommarketing

Garden-guide.com - Your Daily Green Inspiration

Vissza a tetejére