felco shop banner ingyenes szallitas


  Ribarics Márta Dísznövény

Hogyan készíthetném el tavaszra a talajt...?

  Kiemelt   Megoldott

Jó napot kívánok, idén szeretnék kertészkedni és a kérdésem az volna, hogyan lehetne előkészíteni a talajt növénytermesztéshez. A kertünkbe, 5 éve lóhere lett vetve, de most tervezzük felszántatni, és mindenképpen zöldséget akarnák ismét ott termelni hosszútávon. Valaki azt ajánlotta, hogy permettel ki kellene irtani a here tövét, hogy a következő évben ne hajtson ki, majd utána még meg kéne rotovátorozni a földet. Tanácsot szeretnék kérni, hogy milyen permet volna az, amely ---nem károsítaná ---a talajt? Kb. 10 ár földre mennyi permet kellene? Vagy esetleg milyen más megoldást tudna javasolni? Előre is köszönöm a választ. Tisztelettel: Ribarics Márta.

 • · dr. Némethy Zsuzsanna · Vissza a tetejére
  A probléma felvetésnél nem írta meg, hogy a herén kívül mennyire gyomos a terület, vannak-e gyomok is. A téli és/ vagy kora tavaszi talajmunkák a többéves here töveket elpusztítják, a gyomok nagy részét is ártalmatlanítják, és áprilisra látszani fog, hogy a tervezett zöldségfélék mellett még milyen növények élnek a parcellán. Minden gyom és ültetett(termesztett) növényt irt a legelterjedtebb gyomirtó szer csoport, melynek a hatóanyaga a glifozát. Tíznél több márkanéven van forgalomban, például néhány: Fozát, Gladiátor, Glialka, Glifozát,Glyfos, Glyfozat 480, Glyphogan stb. Hatását csak zöld növényre kijuttatva fejti ki, 10-20 cm-es hajtásokkal rendelkező állapotban legerősebb az ölő hatása. A leveleken keresztül a gyomirtó szer felszívódik a növénybe, annak szárába, és jó esetben lehúzódik a talajban élő tarackos szárrészekbe is. A felsoroltak szabad forgalomban vannak, bárki megvásárolhatja. Az lenne a legcélravezetőbb, ha az idei termesztés során fellépő gyomok ismeretében nyár végén (augusztus végén, szeptember elején) végezne glifozátos gyomirtózást a már növény nélküli területen, amennyiben évelő gyomok vannak túlsúlyban.
  The reply is currently minimized Megmutat
 • Válaszok (3)
  • · Deilinger Dávid · Vissza a tetejére
   Amennyiben a 10 ár terület 1000 m2, akkor könnyű dolga van az ember fiának.A herefélék talajra gyakorolt hatása kimondottan jó (víz, tápanyag gazdálkodást segítik). Egy 20-25 cm szántás elegendő (kis traktorral könnyen kivitelezhető). Permetezni lehet de agrotechnikai megoldás jobb, mert ha zöldséget akar majd termeszteni úgyis meg kell művelni a talajt.Gyomirtás szintén megoldható, de erről más majd ír. :)remélem tudtam segíteni.
   The reply is currently minimized Megmutat
  • · Wagner Zsolt · Vissza a tetejére
   Szerintem is a fent vázol t megoldás első körben a legjobb, beforgatni és újra beforgatni tavasszal, azaz a talajba fojtani.
   The reply is currently minimized Megmutat
  • · Gyöngyössy · Vissza a tetejére
   Ha 5 éve nem volt forgatva a föld, akkor szerintem jobb lenne nagyobb ekével megforgatni a talajt. Lehetőleg még ebben az enyhe időben, mert sokat javít a föld állagán, ha még jön rá egy nagyobb fagy.Tavasszal rotakapával elsimítani (legalább 6 kapataggal, hogy ne üljön be a gép a barázdába), ezzel a megmaradt töveket is meg lehet találni, utána lehet veteményezni.Sőt, szántás előtt még néhány kocsi trágyát is érdemes lenne szétszórni, a here csak nitrogénnel nyomta tele a földet.A gyomirtást 3 okból nem javaslom:1. a here túlnyomó többsége a szántástól is kipusztul.2. pénzbe és munkába kerül3. a gyomirtást májusnál előbb nem lehetne jó hatásfokkal elvégezni, ültetni akkor júniusban lehetne, kiesne ez az év.
   The reply is currently minimized Megmutat

  Lépj be a válaszadáshoz.

  Be kell lépned a válaszadáshoz, vagy regisztrálj, ha elõször vagy itt.


  Itt regisztrálj »

  Partnerek
   

  FELCO-SHOP.HU - metszőolló, ágvágó és fűrész kertészeknek

  Balintgazda.hu - Bálint gazda kertről, növényekről

  Senior.hu - Teljes élet 50 felett

  Garden-guide.com - Gardenig tips for beginners

  Vissza a tetejére