Zöldmetszés szükséges a szép gyümölcshöz

Zöldmetszés szükséges a szép gyümölcshöz

Néhány ügyes fogással megnövelhetjük a gyümölcsök méretét és szebb színeket, finomabb ízeket kaphatunk kerti gyümölcsfánktól.

A nyári időszakban végzett zöldmetszés ideje május és szeptember között van. Azért nevezik zöldmetszésnek, mert a gyümölcsfák zöld, leveles állapotában történik. A zöldmetszés alapszabályai azonosak a tavaszi és téli metszésével, de van néhány különleges fogás, amely leginkább nyáron alkalmazható.

A nyári zöldmetszés és ritkító metszés elsőrendű célja, hogy minél levegősebbé, szellősebbé, napsütöttebbé tegyük a gyümölcsfák koronáját. Ez elősegíti a gyümölcsök gyors és szabályos fejlődését, szép beszíneződését és a megfelelő íz- és zamatanyagok kialakulását. Tehát kevesebb darabszámú, de értékesebb és közel azonos tömegű gyümölcs fejlődik majd a fán.

A zöldmetszés különlegessége

Nyáron a sebek sokkal gyorsabban beforrnak, és ennek következtében kevesebb a fertőzés veszélye, mintha a teljes metszési folyamatot tavasszal, rügyfakadáskor végeznénk el.

Különleges zöldmetszési módszerek

A zöldmetszés a következő módszerekből áll: zöldválogatás, hajtások visszacsípése, a vízhajtások, a gyökér- és tősarjak, a letermett vesszők eltávolítása, koronaalakítás, ritkítás.

Ribizli

A zöldmetszéskor a korona külső részét fedő, sűrítő ágrészek ritkításával kezdődik. Az erős növekedésű, fiatal gyümölcsfák növekedését a zöldmetszéssel visszafoghatjuk, így a fát korábban termőre fordíthatjuk.

Ha az előző metszéskor általunk meghagyott rügyek, amelyekre a növekedést alapoztuk, valamilyen oknál fogva nem hajtanak ki, akkor az alattuk előtörő hajtások közül kell válogatnunk. Mindig a legkedvezőbb helyzetben lévőt hagyjuk meg, a többit pedig tőből távolítsuk el. Ha kihajtott a meghagyott rügy, de a mellette lévők túlzott versenyt teremtenek számára, akkor is beavatkozhatunk a zöldmetszéskor a konkurens hajtások eltávolításával.

A visszacsípés technikáját akkor alkalmazzuk, ha a meghagyott hajtás túlzott növekedésbe kezd és félő, hogy emiatt a korona aránytalanná válik. Ilyenkor a hajtás csúcsán lévő friss leveleket (amelyet vitorlának nevezünk) felükre vissza kell csípnünk. Ez a módszer 10-12 napra lelassítja a növekedést. A vitorlát a kunkorodó, még nem fás hajtásról és az eltérő színű, zsenge levelekről ismerjük fel.

A törzsön előtörő hajtásokat csak akkor messük le tőből, ha a törzs már eléggé megvastagodott, erős. Ha még gyengének ítéljük, akkor inkább 4-6 levélre csípjük vissza ezeket a hajtásokat, hogy erősítsék meg a törzset.

Ha túl bőségesnek látjuk a várható termést, akkor a zöldmetszéssel mérsékelt gyümölcsritkításra is lehetőségünk van. A kevésbé terhelt fa szebb, színesebb, ízletesebb gyümölcsöket terem majd.

Cseresznye

A kertész nyáron a zöldmetszéssel azokat a hajtásokat távolítja el, amelyeket majd jövő tavasszal amúgy is levágna. Nem szabad túlzásba vinni a zöldmetszést, azaz a fát nem kell megszabadítani minden zöld hajtásától, hiszen a tápanyagok összegyűjtéséhez és a gyümölcsök megérleléséhez a napsütötte zöldfelület elengedhetetlenül szükséges.

felco shop hu 02A legendás piros nyelű profi metszőollók a FELCO svájci gyárából származnak. A profi metszőollókat tervező cég más eszközöket, fűrészeket, kétkezes kerti ágvágó ollókat és drótvágókat is készít.

Közös tulajdonságuk az extrém hosszú élettartam és az emberi kézhez tervezett működés. Amellett, hogy a lehető legkevésbé sértik a növényeket, öröm is ilyen szerszámmal dolgozni.

Magyarországon a Hobbikert.hu munkatársai a Felco-Shop.hu boltban teszik elérhetővé a FELCO teljes kínálatát, a gyártó által támogatott árszinten, házhoz szállítással. Nézzen körül >>

A metszés gyümölcseiA metszést megtanulni kívánók figyelmébe ajánljuk Bálint gazda 10 kerti gyümölcsfa metszéséről szóló 100 perces videó-tanfolyamát.

Az egyes gyümölcsfákat külön-külön is bemutató tanfolyam célja, hogy a kertészkedők egy életre elsajátíthassák a metszés tudományát. Ezzel pedig szebb és több gyümölcsre tegyenek szert a jövőben.

Az online tanfolyamra (videó és írott útmutató) a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni. Részletes információkért kattintson ide, nézze meg a bemutató oldalt >>

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR