felco shop banner ingyenes szallitas


  László-Balogh Zsuzsánna Dísznövény

Füge

  Kiemelt   Megoldott

Miért nem érik be a füge? Szépen nő a bokor, jó helyen van, utána néztem. Szépen nőnek a gyümölcsök rajta, hiába éri napfény, mégsem érik be. Mi lehet az oka?

 • · Wagner Zsolt · Vissza a tetejére
  Azért, mert a füge macerás növény. Az ország déli részein, pl Mecsek déli oldalán viszonylag biztonsággal termeszthető. Nos Önnek nem ott van a fügéje, ez már biztos, bár csak egy tipp. A nálunk termeszthető fügék jó esetben két hullámban hoznak termést. Önnél az első lehetőség elfagyott, a második meg el fog, úgy hogy be sem érett. A távolba látó képességeim ennyit tudtak kihozni magamból. Azért ennyire nem tragikus a helyzet, mert pl az ország északibb részein is jó termésátlagot tudnak lehozni, pl Pannonhalma dombjain, védett helyen.Ahol nem adottak a klimatikus viszonyok, a fügét takarni kell, a bokor leveleit öszzekötözni, azt kivülről, belülről a helyben található pl kukoricaszárral burkolni és sokat imádkozni. Ez esetben nagyobb sikert könyvelhetünk el. :-)
  The reply is currently minimized Megmutat
 • Válaszok (4)
  • · Deilinger Dávid · Vissza a tetejére
   Hajdú-bihar megyében is próbálkozunk fügével, napfényes helyen, egyből fal mellett, hogy szélvédett helyen legyen, de 2-3 évből csak 1 szer van értékelhető mennyiségű termés.
   The reply is currently minimized Megmutat
  • · Gyöngyössy · Vissza a tetejére
   Jó helyen van? Biztos ez?Mit takar a jó hely? Domboldalt, megfelelő fagylefolyással?
   The reply is currently minimized Megmutat
  • · László-Balogh Zsuzsánna · Vissza a tetejére
   Tömör kerítés előtt van,védve az északi széltől, és de. 11-től estig süti a nap. A talaj homokos.
   The reply is currently minimized Megmutat
  • · Gyöngyössy · Vissza a tetejére
   Ebből csak a tömör kerítés jelent egy kis pozitívumot. Hogy egész nap rátűz a nap, az negatív tényező, mert nem nappal szokott elfagyni, hanem éjszaka. És mivel nappal ott megreked a meleg, hamarabb beindul a nedvkeringés, ezért már viszonylag kisebb lehűlés is elviszi. Mindig a tél folyamán előforduló legnagyobb fagy (abszolút minimum) a lényeg, semmi más.Először a virágrügyek pusztulnak el -15 körül, aztán -17 táján a vesszők is. (Tél végén ennél jóval kisebb fagy is elég nekik.)A virágrügyekből lenne az első (nyári) termés.A második (őszi) termés feltehetőleg túl későn kezd kialakulni a vesszőelfagyás (vagy metszés) miatt, ezért nem tud már beérni. Ha semmi ilyesmi nem volt, akkor ki kell vágni, és másikat ültetni, mert ez túlérzékeny fajta.Fekvés szempontjából amúgy milyen a helyzet? Sík, vagy domboldal, vagy völgy alja? Fűtött épület van a közelében?
   The reply is currently minimized Megmutat

  Lépj be a válaszadáshoz.

  Be kell lépned a válaszadáshoz, vagy regisztrálj, ha elõször vagy itt.


  Itt regisztrálj »

  Partnerek
   

  FELCO-SHOP.HU - metszőolló, ágvágó és fűrész kertészeknek

  Balintgazda.hu - Bálint gazda kertről, növényekről

  Senior.hu - Teljes élet 50 felett

  Garden-guide.com - Gardenig tips for beginners

  Vissza a tetejére