Téliesítés, meszelés, metszés: novemberben sok a feladat a kiskertben

Téliesítés, meszelés, metszés: novemberben sok a feladat a kiskertben

Még vethetünk is!

Bár már nyakunkon a tél, a kiskertben még rengeteg a tennivaló novemberben. Miközben a sünöknek segítünk szállást keresni, még medvehagymát is vethetünk az ágyásba.

Tennivalók a dísznövények között:

• Még ültethetünk fagytűrő fásszárúakat és szabadgyökerű rózsát: fákat, sövényeket, díszbokrokat még ültethetünk, mivel a tél előtt be tudnak gyökeresedni. Az örökzöldek és a hidegre érzékenyek, például a hibiszkusz vagy a rododendron esetében inkább várjuk meg a tavaszt. A szabadgyökerű rózsáknál is a november az ideális ültetési időpont, ugyanis ilyenkor frissen érkeznek a szabadföldről.

• Metsszük meg a pünkösdi rózsát: a legtöbb növénnyel ellentétben a pünkösdi rózsát ilyenkor ajánlott a talaj közelében visszavágni, először akkor ragadjunk metszőollót, amikor a lomb már színeződik. Így minimalizáljuk a szürkepenész fertőzésének esélyét, ez a gomba ugyanis a leveleken telel át.

• Vágjuk vissza a lángvirágot: egészen a talaj közelében vágjuk vissza késő ősszel, így tavasszal könnyebben hajt majd ki. Ha nem tesszük meg, a szármaradványok a nedvesség és a hideg miatt merevek, rothadtak lesznek, mi megnehezíti a tavaszi vágást.

november teliesites meszeles 02

• Alakítsunk ki telelőhelyet a sünök számára: ahogy hidegre fordul az idő, érdemes gondoskodnunk a tüskéshátúak téli helyéről. Egy kupac levél vagy rakás faág alatt átvészelhetik a hideget, ne bolygassuk ezeket a területeket.

november teliesites meszeles 03

• Téliesítsük a kertet: vigyük be a telelőbe a fagyérzékeny növényeket, vagy lássuk el őket téli védelemmel. Téliesítsük a vízcsapokat, vezetékeket, tartályokat, mielőtt a hőmérséklet fagypont alá süllyed.

• Ürítsük ki a benzines fűnyíró tartályát: az utolsó fűnyírást követően ne hagyjunk már benzint benne, mert tavasszal indítási problémákhoz vezethet.

Tennivalók a veteményesben:

• Vessünk medvehagymát: nedves-árnyékos helyre még tavaszig vethetjük. A magokat fedjük 1-2 cm vastagon humuszban gazdag földdel és ágakkal, hogy a madarak ne csipegessék ki. Csírázás után, tavasszal egyeljük 10-15 cm tőtávra.

• A káposztát a fagyok után szüreteljük: a káposztaféléknek jót tesz a fagy, így tud kiteljesedni az aromájuk, ugyanis a levelek keményítőtartalma cukorrá alakul.

november teliesites meszeles 04

• A feketegyökér még az ágyásban maradhat: akár áprilisig is, hiszen jól bírja a fagyokat. Szükség esetén szedhetünk belőle, amikor a talaj nem fagyott.

• Meszeljük fehérre a gyümölcsfák törzsét: ezzel megakadályozhatjuk, hogy túlságosan felmelegedjen a napsütéses napokon, és a hőingadozás miatt berepedezzen a kéreg.

• Az őszi lombot varasodás esetén semmisítsük meg: ha az almafákat ebben az évben súlyosan érintette a varasodás, akkor ne komposztáljuk a leveleket, így csökkenthetjük a következő évi fertőzés esélyét.

november teliesites meszeles 05

• Ültessünk gyümölcsfákat: amíg a talaj nem fagy át, tudunk ültetni.

felco shop hu 02A legendás piros nyelű profi metszőollók a FELCO svájci gyárából származnak. A profi metszőollókat tervező cég más eszközöket, fűrészeket, kétkezes kerti ágvágó ollókat és drótvágókat is készít.

Közös tulajdonságuk az extrém hosszú élettartam és az emberi kézhez tervezett működés. Amellett, hogy a lehető legkevésbé sértik a növényeket, öröm is ilyen szerszámmal dolgozni.

Magyarországon a Hobbikert.hu munkatársai a Felco-Shop.hu boltban teszik elérhetővé a FELCO teljes kínálatát, a gyártó által támogatott árszinten, házhoz szállítással. Nézzen körül >>

A metszés gyümölcseiA metszést megtanulni kívánók figyelmébe ajánljuk Bálint gazda 10 kerti gyümölcsfa metszéséről szóló 100 perces videó-tanfolyamát.

Az egyes gyümölcsfákat külön-külön is bemutató tanfolyam célja, hogy a kertészkedők egy életre elsajátíthassák a metszés tudományát. Ezzel pedig szebb és több gyümölcsre tegyenek szert a jövőben.

Az online tanfolyamra (videó és írott útmutató) a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni. Részletes információkért kattintson ide, nézze meg a bemutató oldalt >>

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?