1kert.hu - a FELCO specialista

  2014. június 22. Vasárnap
  7 Válasz
  3.7K Megtekintés
Május elején elültettük a szivarfát ami most kezdett hajtani alul a föld felett.Érdeklődnék hogy letépjük a föld feletti hajtásait és kényszerítsük arra hogy feljebb hajtson ki ? Vagy hagyjuk és ha jövőre is ott hajt akkor tépjük le ? Várom válaszát !
9 évvel ezelőtt
·
#17639
A felső hajtásokkal mi a helyzet? Elég erősek, vagy a lentről jövő sokkal szebb?Ha a lenti sokkal erősebb, akkor ezt érdemes meghagyni, mert a törzsnek valami baja lehet, de ha fent is szép, akkor a lenti sarjakat kell leszedni.
9 évvel ezelőtt
·
#17640
Köszönjük a segítséget!
9 évvel ezelőtt
·
#17642
Üdvözlöm! A szivarfa esetleg nem magas törzsre van oltva és felül a nemes elhalt, alulról az alany pedig életben maradt és az kezdett el hajtani? Gyöngyössy úr véleményére is kíváncsi vagyok?!
9 évvel ezelőtt
·
#17644
Itt egy hiányosság mutatkozott a műveltségemben, mert eszembe nem jutott volna, hogy a szivarfát is szokták oltani.De utánanéztem, és tényleg. Úgyhogy jogos a felvetés.Tehát ha kertészetben vásárolt oltványról van szó, és a föld közelében látszódik az oltási pont (ami egy kis kanyar vagy szögletesség vagy csak megvastagodás a törzs alján), akkor meg kell nézni, hogy alóla vagy felüle hajt-e.
9 évvel ezelőtt
·
#17646
Nincs felső hajtás.Olyan a teteje mintha ellene száradva. Teljesen alul a föld felett hozza a leveleket.És az érdekelne hogy leszedjük az alsó hajtásokat és kényszerítsük hogy feljebb hajtson ki ? mert így olyan lesz mintha bokor lenne.A Bakkertől rendeltük !
9 évvel ezelőtt
·
#17647
Nekem az egyik kedves tanárom anno azt mondta az egyetemen (megpróbálom szó szerint idézni) :) Mivel nem látsz bele a fába ezért addig vagdossad míg nem látsz élő szövetet! Szerintem ennél jobb tanácsot én sem tudnék adni! Ha az oltási pont felett (a nemes) tényleg elhalt attól még érdemes meghagyni az alulról jövő hajtásokat! Egy pár év alatt lehet belőle még szép fa! (csak picivel többet kell alakítani) :)
9 évvel ezelőtt
·
#17655
Igen, ha olyan a teteje, mintha el lenne száradva, akkor lehet, hogy tényleg el van száradva. Akkor okkal hajtott ki lentről, és kár ezeket leszedni, mert a száraz fa elég ritkán hajt leveleket, bár van valami bibliai utalás erre, hogy már megtörtént...A lenti hajtások fölött látható az oltási pont? Vagy teljesen egyenes, dudormentes fölötte a törzs? Mert akkor ezek a lentiek is a nemeshez tartoznak, és nyugodtan lehet az egyikből törzset nevelni. (Ha oltvány egyáltalán, mert a Bakker elég hírhedt társaság.)
  • Oldal :
  • 1
There are no replies made for this post yet.



Partnerek 
 

1KERT.hu - FELCO metszőolló, ágvágó és fűrész

Balintgazda.hu - Bálint gazda kertről, növényekről

Senior.hu - Teljes élet 50 felett (szenior magazin)

Villámfordítás Fordítóiroda - Tartalommarketing

Garden-guide.com - Your Daily Green Inspiration

Vissza a tetejére