A paradicsom fajták különböző időben érnek, különböző időtartam alatt fejlődnek ki és érnek be a bogyói. A  rövid tenyészidejű fajták érnek be legkorábban, ez szabad földön általában július. A befőzésre termesztett fajták általában hosszú tenyészidejűek, és beérésük augusztustól indul meg.
A fajták további csoportokra oszthatók: az úgynevezett folyton növő "fa" paradicsomok a júliusi érés kezdetétől a fagyokig folyamatosan teremnek, nevelésük támasztékot igényel. Az úgynevezett determinált növekedésű fajták lombjának növekedése a termések kialakulása után leáll, tehát a termések beérnek, és a bokor tovább már nem nő, nem terem. A fél-determinált fajták az előbbi két típus közötti átmenetet képviselik: a bokor növekedése az érés után nem áll le, magas bokor méretet érnek el. 
A fajták bogyóinak  (terméseinek) mérete, színe és alakja is sokféle lehet: a kisebb méretűeket elsősorban nyers fogyasztásra kedvelik, míg a nagy méretűeket  feldolgozásra javasolják. Befőzésre, feldolgozásra a sűrűbb, kis létartalmú fajták alkalmasak.
Amikor fajtát választ, akár magot akár kész palántát, előbb fogalmazza meg magának, hogy a felsorolt tulajdonságok közül melyek lennének kedvezőek, és ahhoz keressen fajtákat. A google keresőben az összes kereskedelmi forgalomban lévő paradicsomfajta tulajdonságát, részletes leírását megtalálja, ott érdemes kutakodni.
A fajtára jellemző bogyóméret csak bőséges tápanyagellátás (trágyázás) és  rendszeres öntözés mellett várható.