Milyen messze tudok a szomszédtól fát ültetni?

Milyen messze tudok a szomszédtól fát ültetni?

Az önkormányzati szabályozás a döntő.

Természetesen mindenki szeretné, ha a kertje minél zöldebb lenne és ezért igyekszik több növényt ültetni. Miközben mi örülünk az árnyéknak, a szüretnek vagy a látványnak, arra is gondolnunk kell, hogy a szomszédjainkat nem zavarja-e a növény: előfordulhat, hogy a levelek vagy a gyümölcsök szemetelnek, a korona eltakarja a kilátást, árnyékot vet, a fa gyökereivel felnyomja a járdát, ágaival megbontja a tetőt, stb.

Éppen ezért a szomszédtól, a telekhatártól történő ültetési távolságra figyelmet kell fordítanunk. Ültetéskor azt a magasságot vegyünk figyelembe, amit a növény elérhet. Ügyeljünk arra is, hogy mekkora lesz a koronája, átnyúlhatnak-e az ágak a szomszédba.

szomszedtol fat ultetni 02

A fás szárú növények védelméről szóló 346/2008. (XII. 30.) Kormányrendeletben találhatjuk meg a fás szárú növények gondozásával és telepítésével kapcsolatos szabályokat, viszont a rendelet nem tér ki az ültetési távolságokra. A helyi önkormányzatok ugyanakkor eltérő szabályozást alkalmazhatnak, ezért a tervezett ültetés előtt mindenképpen ott érdeklődjünk, hogy létezik-e helyi szabályozás, rendelet. Amennyiben nincs, akkor is be kell tartanunk azt, hogy a növény a szomszédos ingatlan tulajdonosát, használóját nem zavarhatja (árnyékolás, kilátás zavarása, telekre átnyúló ágak, gyökerek, épület alá növő gyökerek, épületre ráhajló ágak, épületen végzendő felújítási munkát akadályozó növényzet) ingatlana használatában, birtoklásában nem korlátozhatja, épületében kárt nem okozhat.

szomszedtol fat ultetni 03

Általában az alábbi ültetési távolságok javasolhatók a szomszédos ingatlantól:

  • nagy lombozattal rendelkező fáknál (pl. diófa, gesztenyefa): a szomszédos épülettől számított 8 méter,
  • akác, fűz, fenyő, cseresznye: 7 méter,
  • a 4 métert elérő, de ennél magasabbra nem növő fa esetében, amelynek lombozata nem túl széles, pl. alma, körte, szilva: 4 méter,
  • a 3 méter magasra növő fák esetében, pl. őszibarack: 3 méter,
  • bokrok, sövények, díszfák, amelyek 2 méternél nem nőnek magasabbra, pl. mogyoró, birs, naspolya: 2 méter,
  • cserjék, vagy bokros növények, melyek növekedése nem haladja meg az 1 métert: 1,5 méter,
  • élő sövények pl. szőlő, málna: min. 80 cm,
  • kisebb virágok, hagymák esetén 30 cm.

Ha a szomszéd tulajdonossal nem sikerül a megegyezés, a helyi önkormányzat jegyzője birtokháborítást kezdeményezhet és kiszabhat egy személyre szabott ültetési távolságot. Ha a döntés nem kielégítő, a folyamat bírósági úton folytatódhat.

A házunk elé, közterületre ültetésre egyéb szabályok is vonatkoznak. Fa vagy örökzöld növény a kerítéstől számított 3 méter távolságban, cserje az épülettől 2 méterre ültethető. Lényeges, hogy fa kivágásához hozzájárulás szükséges, amennyiben a törzsátmérője meghaladja a 10 cm-t. A fa kivágása csak megfelelő indokkal és pótlási kötelezettséggel lehetséges.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR