Ezzel a trükkel egyszerűbb lesz a homoktövis szüretelése

Ezzel a trükkel egyszerűbb lesz a homoktövis szüretelése

Csattog a metszőolló.

A homoktövis szüretelése nehéz feladat, mert a tüskék könnyen megszúrhatják a kezünket. Pedig ezt a C-vitaminban gazdag, narancssárga gyümölcsöt nem érdemes veszni hagyni, kincset ér az őszi-téli időszakban az immunrendszer számára.

homoktovis szuretelese trukkel 02

Egy egyszerű trükk segítségével azonban könnyen szedhetővé válik a gyümölcs: vágjuk le az egész, bogyót hordozó ágat és tegyük a mélyhűtőbe. Amikor megfagyott, a gyümölcsök már könnyen lerázhatók és feldolgozhatók.

A metszőollónak muszáj a kezünk ügyében lennie! A homoktövis az előző évi hajtásokon hozza a leveleket és gyümölcsöket, a korona belseje viszont egyre kopárabb és fásabb lesz. Ha a gyümölcsszüret során egész ágakat vágunk le, akkor biztosítjuk az ifjítást is, de csak kétévente hoz így termést a növényünk. Ezért ideális esetben a kertünkbe a hímivarú mellett kettő nőivarú bokrot ültessünk, így felváltva tudunk róluk szüretelni.

homoktovis szuretelese trukkel 03

A homoktövis fénykedvelő, a fagyot és a szárazságot jól tűri. A talaj iránt nem igényes. Termése augusztus elejétől szeptember végéig érik be, ilyenkor még kesernyés, savanykás, de ha megcsípte a dér, édessé és fogyaszthatóvá válik.

Korábban írtunk róla:

***

A Hobbikert Magazin szerkesztősége a metszés tanulásához Bálint gazda videós metszés-tanfolyamát ajánlja. A 10 házikerti gyümölcsfa metszését bemutató, összesen 100 perc oktató videót tartalmazó tanfolyamra a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni.

A metszés eszközeinek beszerzéséhez (metszőolló, ágvágó, fűrész, kertészkés) az 1Kert.hu webshop termékeit ajánljuk. Ezt a Hobbikert.hu szerkesztősége hozta létre Felco Shop néven, a munkatársaink a kínálat minden darabját ismerik. Itt kaphatók a profi kertészek által használt tartós és jó minőségű szerszámok (FELCO, ARS, KUNDE, SILKY).

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR