Ezzel a trükkel egyszerűbb lesz a homoktövis szüretelése

Ezzel a trükkel egyszerűbb lesz a homoktövis szüretelése

Csattog a metszőolló.

A homoktövis szüretelése nehéz feladat, mert a tüskék könnyen megszúrhatják a kezünket. Pedig ezt a C-vitaminban gazdag, narancssárga gyümölcsöt nem érdemes veszni hagyni, kincset ér az őszi-téli időszakban az immunrendszer számára.

homoktovis szuretelese trukkel 02

Egy egyszerű trükk segítségével azonban könnyen szedhetővé válik a gyümölcs: vágjuk le az egész, bogyót hordozó ágat és tegyük a mélyhűtőbe. Amikor megfagyott, a gyümölcsök már könnyen lerázhatók és feldolgozhatók.

A metszőollónak muszáj a kezünk ügyében lennie! A homoktövis az előző évi hajtásokon hozza a leveleket és gyümölcsöket, a korona belseje viszont egyre kopárabb és fásabb lesz. Ha a gyümölcsszüret során egész ágakat vágunk le, akkor biztosítjuk az ifjítást is, de csak kétévente hoz így termést a növényünk. Ezért ideális esetben a kertünkbe a hímivarú mellett kettő nőivarú bokrot ültessünk, így felváltva tudunk róluk szüretelni.

homoktovis szuretelese trukkel 03

A homoktövis fénykedvelő, a fagyot és a szárazságot jól tűri. A talaj iránt nem igényes. Termése augusztus elejétől szeptember végéig érik be, ilyenkor még kesernyés, savanykás, de ha megcsípte a dér, édessé és fogyaszthatóvá válik.

Korábban írtunk róla:

felco shop hu 02A legendás piros nyelű profi metszőollók a FELCO svájci gyárából származnak. A profi metszőollókat tervező cég más eszközöket, fűrészeket, kétkezes kerti ágvágó ollókat és drótvágókat is készít.

Közös tulajdonságuk az extrém hosszú élettartam és az emberi kézhez tervezett működés. Amellett, hogy a lehető legkevésbé sértik a növényeket, öröm is ilyen szerszámmal dolgozni.

Magyarországon a Hobbikert.hu munkatársai a Felco-Shop.hu boltban teszik elérhetővé a FELCO teljes kínálatát, a gyártó által támogatott árszinten, házhoz szállítással. Nézzen körül >>

A metszés gyümölcseiA metszést megtanulni kívánók figyelmébe ajánljuk Bálint gazda 10 kerti gyümölcsfa metszéséről szóló 100 perces videó-tanfolyamát.

Az egyes gyümölcsfákat külön-külön is bemutató tanfolyam célja, hogy a kertészkedők egy életre elsajátíthassák a metszés tudományát. Ezzel pedig szebb és több gyümölcsre tegyenek szert a jövőben.

Az online tanfolyamra (videó és írott útmutató) a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni. Részletes információkért kattintson ide, nézze meg a bemutató oldalt >>

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR