1kert.hu - a FELCO specialista

 
  2015. november 09. Hétfő
  3 Válasz
  10.2K Megtekintés
Lett egy igen öreg kb. 10-13 éves fekete ribiszke bokrom amit eddig a kertszomszédom rendezett de átruházta rám a feladatot. Elejében ápolta és rendszeresen ritkította de az utóbbi években el lett hanyagolva. Idén csak nagyon keveset termett. Úgy július táján kijött rajta valamilyen gombafertőzés. Akkor a beteg részek nagy részét levágtam ezzel együtt jelentős ritkításon is átesett. . De hipp hopp új ágakat hozott azokon is elkezdődött a fertőzés, a még egészséges ágakból fás dugványokat csináltam szeptemberben. Most a bokor teljesen beteg, a még meglévő levelek betegek. A téllel el fog tűnni a gombabetegség vagy ha nem akkor ilyen esetben mi a teendő?
8 évvel ezelőtt
·
#29497
Sajnos nem lehet megállapítani a leírásából, hogy milyen "betegsége" volt vagy van a bokornak. Talán kicsit közelebb kerülhetünk az igazsághoz, ha küld képe(ke)t legalább a fás dugványokról, annak kérgéről. A levágott dugványoknak a belseje szép világos, egyszínű volt? Milyen volt a nagy bokron a "gombás" fertőzés, hogy nézett ki: csavarodott, torzult levelei voltak vagy kis foltok jelentek meg rajta? A kivágott vesszők belül nem voltak üregesek, nem voltak benne járatok?
8 évvel ezelőtt
·
#29501
Teljesen egészségesek voltak a dugványok, a fertőzött levelek torzultak, csavarodottak voltak.
8 évvel ezelőtt
·
#29503
A ribiszke levéltetű a ribiszke bokrok fiatal (csúcsi) leveleire szokott telepedni, annak hátsó oldalán él telepekben, szívogatásának hatására a levelek hólyagossá válnak, megvastagodnak, torzulnak. Súlyos esetben a levelek elhalnak és lehullanak. Gyakori kártevő, tavasszal szinte menetrend szerűen megjelenik, számítani lehet rá. A tünetek észlelésekor a levelek hátoldalán látható tetvek alapján a károsító biztonsággal azonosítható. Mág akkor érdemes ellene védekezni, amikor a szer odajut az állathoz, nem csavarodik rá a levél. Neemazal, káliszappan vagy napraforgó olaj hatóanyagú, biotermesztésben is engedélyezett szerekkel érdemes a kezdeti telepeket lekezelni a levelek hátoldalán.
  • Oldal :
  • 1
There are no replies made for this post yet.



Partnerek 
 

1KERT.hu - FELCO metszőolló, ágvágó és fűrész

Balintgazda.hu - Bálint gazda kertről, növényekről

Senior.hu - Teljes élet 50 felett (szenior magazin)

Villámfordítás Fordítóiroda - Tartalommarketing

Garden-guide.com - Your Daily Green Inspiration

Vissza a tetejére