Miként vágjuk vissza a hortenziát a virágzás után?

Miként vágjuk vissza a hortenziát a virágzás után?

Elő metszőollóval!

A virágzó hortenzia gyönyörű, de amikor már elhervadnak a gömbök, kevésbé dekoratívak a bokron. Ilyenkor kell elővennünk a metszőollót annak érdekében, hogy jövőre is sok bimbó legyen majd a hajtásokon.

Virágzás után vágjuk vissza a hortenziát, abban az időben, amikor a régi fás részeken új hajtásokat hoz éppen a növény. Így az elvirágzott hajtásokat egészen az új részekig visszavághatjuk. Augusztus elejétől szeptember közepéig a rügyek berakódnak és a hortenzia már megkezdi a felkészülést a nyugalmi időszakra. Ezt követően viszont már nem szabad metszenünk, különben eltávolíthatjuk a virágrügyeket és velük együtt a jövő évi virágokat is.

Amellett, hogy az idősebb, fás részekből hajtás fejlődik, a növény mindig új hajtásokat hoz a talajból is. Az idős példányokat megfiatalíthatjuk, ha a virágzást követően erős metszést végzünk, szükség esetén akár közvetlenül a talajszint felett is. A következő évben ez esetben nem számíthatunk virágzásra.

***

A Hobbikert Magazin szerkesztősége a metszés tanulásához Bálint gazda videós metszés-tanfolyamát ajánlja. A 10 házikerti gyümölcsfa metszését bemutató, összesen 100 perc oktató videót tartalmazó tanfolyamra a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni.

A metszés eszközeinek beszerzéséhez (metszőolló, ágvágó, fűrész, kertészkés) az 1Kert.hu webshop termékeit ajánljuk. Ezt a Hobbikert.hu szerkesztősége hozta létre Felco Shop néven, a munkatársaink a kínálat minden darabját ismerik. Itt kaphatók a profi kertészek által használt tartós és jó minőségű szerszámok (FELCO, ARS, KUNDE, SILKY).

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR