Miként vágjuk vissza a hortenziát a virágzás után?

Miként vágjuk vissza a hortenziát a virágzás után?

Elő metszőollóval!

A virágzó hortenzia gyönyörű, de amikor már elhervadnak a gömbök, kevésbé dekoratívak a bokron. Ilyenkor kell elővennünk a metszőollót annak érdekében, hogy jövőre is sok bimbó legyen majd a hajtásokon.

Virágzás után vágjuk vissza a hortenziát, abban az időben, amikor a régi fás részeken új hajtásokat hoz éppen a növény. Így az elvirágzott hajtásokat egészen az új részekig visszavághatjuk. Augusztus elejétől szeptember közepéig a rügyek berakódnak és a hortenzia már megkezdi a felkészülést a nyugalmi időszakra. Ezt követően viszont már nem szabad metszenünk, különben eltávolíthatjuk a virágrügyeket és velük együtt a jövő évi virágokat is.

Amellett, hogy az idősebb, fás részekből hajtás fejlődik, a növény mindig új hajtásokat hoz a talajból is. Az idős példányokat megfiatalíthatjuk, ha a virágzást követően erős metszést végzünk, szükség esetén akár közvetlenül a talajszint felett is. A következő évben ez esetben nem számíthatunk virágzásra.

A metszés gyümölcseiA metszést megtanulni kívánók figyelmébe ajánljuk Bálint gazda 10 kerti gyümölcsfa metszéséről szóló 100 perces videó-tanfolyamát.

A gyümölcsfákat külön-külön bemutató filmek alkalmasak arra, hogy a kertészkedők egy életre elsajátítsák a metszés tudományát.

A jól metszett gyümölcsfák pedig sokkal szebb és nagyobb mennyiségű gyümölcsöt teremnek majd számukra.

A tanfolyam DVD és a hozzá tartozó kiskönyv ide kattintva rendelhető házhoz.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?