1kert.hu - a FELCO specialista

 
  2012. március 02. Péntek
  6 Válasz
  68.6K Megtekintés
Vetettem fenyőt magról egy hete! Azt mondják, hogy a fenyőmag jó arányban ki is kel! De mennyi idő alatt számíthatok a kelésre?
7 évvel ezelőtt
·
#29562
Tisztelt Anikó! Szeretném megkérdezni el tudná e küldeni nekem email-ben az általános csíráztatási útmutató a fenyőfélékhez című PDF-et. Nagyon hálás lennék érte. Köszönettel Péter
10 évvel ezelőtt
·
#15291
[quote name=János]Kedves Gábor! Anikó!A pálmákat és egyég egzotikus növényeket kedvelöknek ismét müködik 1 web oldal:http://www.palmatartok.net ( a palmatartok.com utódja).Kedves János!Köszönöm! Időnként olvasgatok náluk. Sokat tanulok az ottani fórumozóktól. Én is meleg szívvel ajánlom.ÖdvözlettelAnikó
10 évvel ezelőtt
·
#15288
Kedves Gábor! Anikó!A pálmákat és egyég egzotikus növényeket kedvelöknek ismét müködik 1 web oldal:http://www.palmatartok.net ( a palmatartok.com utódja).
12 évvel ezelőtt
·
#11088
Növényvédelem, tűzdelésAmennyiben a vetéskor nem csáváztunk, a palántadőlés ellen a már említett szerekkel permetezéssel védekezni kell. Borús időben, nem túl jó fényviszonyok között, magas páratartalomnál és túlöntözésnél a palántadőlés jobban terjed. A tavaszi vetésű magcsemeték őszre elérik a 8 - 15 cm-es nagyságot. Ekkor egyesével ültessük őket külön cserepekbe, laza szerkezetű, enyhén savanyú kémhatású, homokos talajba. Tartsuk a földjüket nedvesen, és ügyeljünk a túlöntözés elkerülésére. Az első évben még fagymentes helyen teleltessük, de második év után tavasszal kiültethetjük őket a végleges helyükre.Eredményes csíráztatást és kitartó gondoskodást kíván a Pálmaliget Team!Fajtánként fel van benne sorolva a csírázási idő, de ez túl terjedelmes a felsoroláshoz. Esetleg tudja, melyik fajtából vetett el magokat?
12 évvel ezelőtt
·
#11087
Vetés, talajHa nem szabadföldbe, hanem cserépbe vetünk, akkor a cserepeket kb. 20-25°C-os, világos helyiségbe tegyük. Ha nem nagyüzemi szaporításról, hanem csak néhány mag csíráztatásáról van szó, akkor a csíráztatás időpontja nem kiemelkedően fontos, mivel a fiatal magoncokat cserépben neveljük egy-két évig, így azok téli elhelyezése könnyebben biztosítható.A vetéshez csíráztató közegként használjunk tőzeggel kevert homokot, vagy komposztált fenyőkérget. A legfontosabb, hogy enyhén savas kémhatású legyen. Elsődleges szempont a jó vízáteresztő-képesség is, de ügyelni kell arra, hogy nedves maradjon, mert a csírázó magok esetében a teljes kiszáradás végzetes következményekkel járhat. A magokat egy-két napos beáztatás után lecsepegetjük. A gyakran fellépő gombás fertőzés megelőzésére a nyirkos magokat csávázni kell Previkur 607 SL.51/T, Orthocid 50 WP vagy Ditháne M 45 O,2%-os gombaölő szerekkel.A leírt talajkeverékbe vessük el a fenyőmagokat úgy, hogy a vetés mélysége a mag átmérőjének 3–4-szerese legyen. Ez a nagyon kismagvú fenyőféléknél a gyakorlatban általában teljesíthetetlen, így azokat a talajfelszínre szórjuk, és beterítjük fél centiméteres homokkal, vagy tőzeggel kevert homokréteggel. A csíráztatáshoz legoptimálisabb a 20 - 25°C hőmérséklet és a magas páratartalom. A folyamat gyorsul magasabb hőmérsékleten, de ilyenkor megnyúlhatnak a fiatal magcsemeték, állóképességük gyengül. A csírázás ideje átlagosan 2-4 hét, de ez fajonként különbözhet.
12 évvel ezelőtt
·
#11083
Kedves Gábor!Volt egy nagyon jó weboldal (http://www.palmaligetetmagyarorszagnak.com), sajnos már megszűnt. Erről az oldalról mentettem le egy PDF fájlt Általános csíráztatási útmutató a fenyőfélékhez címmel. Sajnos a weben már nem elérhető. Gondolom, nem sértek érdekeket, ha kimásolok belőle ezt-azt, hiszen mindenki számára szabadon elérhető volt.A magok előkészítéseA fenyőféléket a csíráztatás szempontjából két kategóriára csoportosíthatjuk.Kora tavasszal kell elvetni azokat a magokat, amelyek csírázásához hideghatás szükséges (pl. tiszafa). Természetesen a hideghatást mi is előidézhetjük: Finoman megnedvesített homokkal összekeverjük a magokat, és egy műanyag dobozba vagy befőttes üvegbe tesszük. Ne felejtsük el felcímkézni a dobozt, amelyen tüntessük fel a hidegkezelés kezdetét, és amennyiben több faj csíráztatását végezzük, a faj pontos nevét. Tegyük be a hűtőszekrénybe, és néhány hét elteltével elvethetjük a magokat.A másik csoportba a fagyérzékenyebb fajok tartoznak, ezeknek a magjait késő tavasszal (áprilistól, ha már 20 °C-os a talajhőmérséklet) vetjük. Ebbe a kategóriába tatoznak a jegenye-, luc-, kéttűs fenyők.
  • Oldal :
  • 1
There are no replies made for this post yet.



Partnerek 
 

1KERT.hu - FELCO metszőolló, ágvágó és fűrész

Balintgazda.hu - Bálint gazda kertről, növényekről

Senior.hu - Teljes élet 50 felett (szenior magazin)

Villámfordítás Fordítóiroda - Tartalommarketing

Garden-guide.com - Your Daily Green Inspiration

Vissza a tetejére