metszes banner

Kérdés-Válasz Fűszernövény, gyógynövény


  Komáromi László Fűszernövény, gyógynövény

magvetéshez mini üvegház

  Kiemelt   Megoldott

Szeretnék magvetéshez un. mini üvegházat készíteni, tanácsot és ötletet esetleg fotót, nagyon köszönöm. Üdv László

 • · Hédi · Vissza a tetejére
  Kedves László! Ez csak attól függ, hogy mekkorát szeretne és milyen anyagok állnak a rendelkezésre. Nekem pl. van egy kiszuperált akváriumom, de abba elég kevés cserép fér, a kényesebb növényeket szoktam beletenni. Amelyik nem igényel kelés után sok párát, annak a cserepére elég egy nejlonzacskó, vagy ha ládába vet (dugványoz), a ládára lehet tenni üveg, vagy plexi lapot. Amit Balázs ír, az is klassz, szétvágott flakonokat is lehet tenni a cserepekre, vagy tulajdonképpen bármit, csak engedje át a fényt. Az ablaküvegből készült mini üvegház is jó ötlet, de ha nagyobb méretűről van szó, érdemes valamilyen módon polcokkal ellátni, hisz a palánták kicsik, de úgy sokkal több fér el benne, valamint a mozgatását is át kell gondolni, mert egy súlyosabb darabot, ami ráadásul törékeny is, nem egyszerű arrébb tenni, érdemes rá kereket és fogantyúkat szerelni. Az is fontos, hogy könnyen lehessen szellőztetni (lehetőleg két oldalon legyen rajta nyitható rész, hogy átjárhassa a levegő) és tisztítani, valamit arra is figyeljen, hogy a növények öntözése ne legyen túl bonyolult, jobb ha egyszerre egy egész tálcányi növényt ki lehet venni, mint egyesével pakolászni. Szóval át kell gondolni, hogy mik az igények és milyen anyagok állnak rendelkezésre, meg persze azt is, hogy hol lesz az üvegház helye, s ahhoz kell igazítani a méreteit.
  The reply is currently minimized Megmutat
 • Válaszok (3)
  • · Budai Balázs · Vissza a tetejére
   Kedves László!Egy nagyon egyszerű tippet tudok adni, amelyet én is alkalmazok. Fél literes tejfölös, joghurtos poharakat szoktam gyűjteni, ezekbe szórom el a magokat. Szoktak általában adni hozzá átlátszó műanyag tetőt is. Ezt helyezem rá és kész. Déli fekvésű ablak előtt bent tartom, így a napfény az üvegablakon keresztül éri a poharakat.
   The reply is currently minimized Megmutat
  • · Nagyné Jakab Diána · Vissza a tetejére
   Üdv! Ma gondoltam én is arra, hogy csinálok egy ilyesmit kint. Tudok szerezni régi bontott ablakokat, jó nagyokat, és ezekből tennék, négyszög alakban,mintha kerítés lenne, plussz 1et a tetejére..nemtudom, hogy jó ötlet-e??Így tudnám öntözni is!
   The reply is currently minimized Megmutat
  • · dr. Némethy Zsuzsanna · Vissza a tetejére
   A tervezett üvegház gondolata , mármint magvetésre való használata, felveti a konkrét cél meghatározását. Milyen magvakat szeretne benne felnevelni palántának? A paradicsom, paprika, tojásgyümölcs és uborka kifejezetten melegigényes zöldség fajok, csírázáshoz 20 C fok feletti egyenletes hőmérséklet szükséges. Ez a feltétel április előtt fűtés nélkül nem biztosítható az üvegházakban. Járható út, hogy a magvetést valahol fűtött lakásban, kifejezetten világos helyen elkezdi, csak így van esélye a csírázásnak. A 2-4 leveles palántákat egyébként is át szokták nagy cserépbe ültetni, hogy a gyökérképződésnek legyen helye, és akkor már a szokásos időjárás is elegendően felmelegíti a fűtetlen üvegházat, így oda már a palántákat ki lehet helyezni. Ez az az időszak, amikor nappal a növényeket már a szabadban lehet tárolni, edzeni, és csak estétől reggelig vannak (alszanak) a fűtetlen üvegházban.
   The reply is currently minimized Megmutat

  Lépj be a válaszadáshoz.

  Be kell lépned a válaszadáshoz, vagy regisztrálj, ha elõször vagy itt.


  Itt regisztrálj »

  Partnerek
   

  FELCO-SHOP.HU - metszőolló, ágvágó és fűrész kertészeknek

  Balintgazda.hu - Bálint gazda kertről, növényekről

  Senior.hu - Teljes élet 50 felett

  Vissza a tetejére