Terítsük ki a gyümölcsfánkat laposra – ez az espalier!

Terítsük ki a gyümölcsfánkat laposra – ez az espalier!

Az espalier művelésmód lényege, hogy egy fát vagy cserjét egy sík, függőleges felületre, például lécrácsra, kerítésre vagy falra futtatunk.

A technikát már évszazadok óta alkalmazzák Franciaországban, elsősorban körte- és almafákon. Nagy előnye, hogy egy rendszerint nagy méretű, terebélyes fát kis területen tudunk nevelni. Az alma, a körte, a barack, a szilva, a cseresznye, a meggy, a mandula, valamint a citrusfélék mind-mind alkalmasak az espalier művelésmódra, nem beszélve az olyan dísznövényekről, mint például az erdei vadalma, népies nevén vadóka, a japáncseresznye, a kínai kajszi vagy a madárbirs.

espalier 02

Saját espalier létrehozása

Fekvés

Válasszunk egy napos helyet – egy északi tájolású fal például ideális. Ha az espaliert falra vagy kerítésre futtatjuk, mindenképpen tudnunk kell róla, hogy bizonyos anyagok (például a trapézlemez fémkerítés vagy a sötét színű tégla) rendkívüli mértékben felforrósodhat és ez károsíthatja az espalier művelésű növény ágait. Ilyen esetben a legjobb, ha a felület síkjával párhuzamosan, attól kb. 30 cm-re felállított támrendszerre futtatjuk a növényt.

espalier 03

Alakzat

A leggyakoribbak a szimmetrikus alakzatok, de természetes ettől eltérhetünk, és választhatunk a tetszésünk szerinti mintát. Bármelyik stílus is álljon a szívünkhöz közel, a növényt rendszeres metszéssel folyamatosan alakítanunk kell, hogy síkban kiterített, két dimenziós hatást érjünk el, amely valamennyi típusú espalierre jellemző.

espalier 04

Metszés, alakítás

Az espalier megalkotása időigényes feladat, amelyhez sok türelemre és elhivatottságra van szükség. Alapvetően el kell távolítanunk azokat az ágakat, amelyeket nem tudunk a kiválasztott minta szerint rögzíteni. Amikor az ágak elérik a lécet vagy huzalt, amely mentén tovább nőhetnek, vigyázva, de erősen kötözzük, erősítsük oda. 20 cm-enként szükséges egy-egy rögzítés, amelyeket időnként meg kell lazítanunk és újra megkötnünk, ahogy a növény növekszik. A legegyszerűbben követhető minta az egyszerű horizontális espalier (lásd az ábrát), ahol is a növényt három kifeszített huzalhoz alakítjuk.

espalier 01

Ezt úgy tudjuk kivitelezni, hogy egy olyan gyümölcsfát kezdünk alakítani, amelynek három ága van (a felesleges ágakat levághatjuk). A növény a felállított rácsozat elé középre ültessük el. A két mellékágat a törzs két oldalán kötözzük az első huzalhoz.

Ezeket az ágakat kurtítsuk meg, hogy ezzel új hajtásnövekedésre vagy termőnyársak fejlesztésére késztessük a növényt. A középső vagy a legegyenesebb, felfelé törő ágat (törzset) hagyjuk nőni, hogy elérje a magasabb huzalokat. A második huzalnál vágjuk vissza három rügyig (a legfelső rügy felfelé álljon). A két oldalsó rügyből fog majd kialakulni az a két oldalág, amelyeket a második huzalhoz kell majd rögzítenünk. A középső rügy felfelé fog tovább növekedni a harmadik huzal irányában, amelyet elérve a korábbival azonos módon ismét vágjuk vissza.

A legtöbb gyümölcsfa a tél végén alapos metszést igényel. Az espalier művelésű gyümölcsfákat ezenfelül még mintegy három alkalommal meg kell metszenünk a vegetációs időszak alatt.

espalier 05

espalier 06

espalier 07

espalier 08

***

A Hobbikert Magazin szerkesztősége a metszés tanulásához Bálint gazda videós metszés-tanfolyamát ajánlja. A 10 házikerti gyümölcsfa metszését bemutató, összesen 100 perc oktató videót tartalmazó tanfolyamra a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni.

A metszés eszközeinek beszerzéséhez (metszőolló, ágvágó, fűrész, kertészkés) az 1Kert.hu webshop termékeit ajánljuk. Ezt a Hobbikert.hu szerkesztősége hozta létre Felco Shop néven, a munkatársaink a kínálat minden darabját ismerik. Itt kaphatók a profi kertészek által használt tartós és jó minőségű szerszámok (FELCO, ARS, KUNDE, SILKY).

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR