metszes banner

Kérdés-Válasz Fűszernövény, gyógynövény


  Mariann Fűszernövény, gyógynövény

Hogyan termesszünk kis helyen sok krumplit?

  Kiemelt   Megoldott

Sok évvel ezelőtt, még az Ablak című műsorban hallottam Bálint gazdától a helytakarékos krumplitermelésről.A krumplit több alkalommal feltöltjük,és a termés egymás alatt több sorban nő. Sajnos, csak erre emlékszem, azt szeretném megtudni, pontosan hogyan kell csinálni, mert eddig akárhol említettem, nem tudtak segíteni. köszönöm.

 • · Gyöngyössy · Vissza a tetejére
  Nem tudom, erről van-e szó, régebben próbálkoztak (de nem gazdasági haszon reményében, csak érdekességképpen) ilyesmivel, hogy a krumplitőre rátettek egy autógumit, feltöltötték földdel, aztán ahogy tovább nőtt, akkor megint rátettek egy újabb gumit földdel, stb.Ami próbáról olvastam, ott sehol nem jött be.Az elképzelhető, hogy sok darab lesz, több rétegben, mert mindenhol gyökereket fejleszt, de súlyra inkább kevesebb a normál termesztéshez képest.Én ezt azzal magyarázom, hogy a krumplitő minden lehetséges módon gyökereket, gumókat fejleszt, ahogy - mint minden áttelelésre készülő növény - próbál sok tápanyagot felhalmozni a következő évi induláshoz. Ez normál termelésnél is így van.Ehhez képest a feltöltögetésnél nem lehet megvárni a nyarat, amikor leszáradnak az alsó levelek, hanem az alsó levelekre is rá kell tölteni a földet, csökkentve ezzel a fotoszintetizáló felületet, ezért mindig csak a felső, szabadon álló levelek dolgoznak. Kevesebb levél - kisebb súlyú termés. Még ha több darab is. (Ez rendes krumplitermesztésnél is így van.)Ráadásul a krumplibokor élettartama nem nő a feltöltögetéssel, ugyanúgy elszárad nyáron, mikor itt van az ideje, mint a feltöltetlen. Tehát az új gumóknak idejük sincs megnőni.
  The reply is currently minimized Megmutat
 • Válaszok (1)
  • · Mariann · Vissza a tetejére
   Köszönöm a gyors választ. A módszer hasonló, ha jól emlékszem, akkor egy másfél-két négyzetméternyi területről volt szó, ide vetették a krumplit, majd 4-5 alkalommal feltöltötték a megfelelő időpontban, így 4-5 rétegben fejlődtek egymás alatt a gumók, ami egy család számára elegendő mennyiség volt. A műsor már nagyon régen volt, elég hiányosak az emlékeim, de gondoltam, megér egy próbát.Úgy látom, marad a hagyományos módszer, az eddig mindig bevált.
   The reply is currently minimized Megmutat

  Lépj be a válaszadáshoz.

  Be kell lépned a válaszadáshoz, vagy regisztrálj, ha elõször vagy itt.


  Itt regisztrálj »

  Vissza a tetejére