metszes banner

Kérdés-Válasz Fűszernövény, gyógynövény


  Fekécs Zoltán Fűszernövény, gyógynövény

Gyümölcsfa szem oltása

  Kiemelt   Megoldott

A gyümölcs fák szem oltása! Hogy végezzük el? Mik a feltételei? Mikor kell végezni? Kezdő kertészkedő vagyok.

 • · Gyöngyössy · Vissza a tetejére
  Egy kis pontosítás: hajtószemzés a nyár elején végzett (mindenképpen zöld-) szemzés.A tavasszal végzett szemzést fás szemzésnek nevezzük. Ez leginkább csak hajtani elkezdett alanyon, hűtőben tárolt vesszőről vágott szemmel szokott sikerülni.(Oltóvessző megszedésének ideális időpontja a február vége, még rügypattanás előtt, de minél rövidebbre csökkentve a tárolási időt.) (Hacsak nem közeleg az adott növényre veszélyes fagy, mert akkor előtte.)Tavasszal szerintem jobb választás a valamilyen oltás (pl. párosítás, hasítékoltás, héj alá oltás, így lehet rájuk keresni), aztán ha nem sikerül, akkor nyáron lehet pótolni szemzéssel.Rügypattanás idején nagyon jó eredményt lehet elérni egyik növényről a másikra átoltva a frissen szedett vesszőt, minden hűtés nélkül. A hűtött vessző ugyan egy plusz előny, de a hűtésben is komoly veszélyek vannak, könnyen kiszárad vagy megpenészedik a vessző.Amennyiben a fán nincsenek a törzs közelében átoltható (vékonyabb) ágak, akkor tavasszal egy jó erős visszavágást kell végezni az egész fán, aztán a megjelenő erős hajtásokat lehet júniusban szemezni.
  The reply is currently minimized Megmutat
 • Válaszok (4)
  • · Wagner Zsolt · Vissza a tetejére
   Kedves Zoltán! Milyen alanyra, milyen szemet szeretne rakni. Szemzésről, oltásról vannak fent a neten anyagok, először azt kellene megnézni, hogy kialakuljon egy kép, aztán lehet konkretizálni a dolgot, mert igy a kérdés túl általános.
   The reply is currently minimized Megmutat
  • · Fekécs Zoltán · Vissza a tetejére
   Szilvafa alanyba, akarok más fajta szilvát oltani, és körte alanyba más fajta körtét. Maga az oltás kivitelezését szeretném tudni, és melyik hónapban aktuális az oltás..
   The reply is currently minimized Megmutat
  • · Wagner Zsolt · Vissza a tetejére
   Két különböző időpont, amit nagy általánosságban be szoktak tartani, a tavasz és az ősz. Tavasszal, amikor a fák nedvkeringése már beindult és az alany úgymond adja a héját. Ebben az időpontban hajtószemzésről beszélünk, mert még abban az évben növekedésnek indul. Ezt az időpontot Gyümölcsoltó Boldogasszony napjának tájékára helyezi a néphagyomány. / márc. 25/ A sokkal későbbi beavatkozásnál kockáztatjuk azt, hogy nem érik be a hajtás és télen a keményebb fagyoknak nem tud ellenállni. Az alvó szemzés ősszel a nedvkeringés leállásáig, amig az alany adja a héját kivitelezhető. Ebben az esetben csak a következő év tavaszán fog kihajtani, a kalluszodás még abban az évben be fog következni. Számtalan változata van az oltásnak, szemzésnek. Gondolom, hogy egy idősebb fát szeretne átoltani. Az oltóvessző beszerzéséről időben kell gondoskodni és azt hidegben tárolni. Szavakkal lerirni képtelenség, ehhez erre vonatkozó szakkönyvet kell beszerezni, de mint már irtam, nagyon jó szemléltető anyagok vannak a neten, akár viedó formájában is. Nem árt a késforgatást elötte gyakorolni. Sok sikert.
   The reply is currently minimized Megmutat
  • · Fekécs Zoltán · Vissza a tetejére
   Köszi Zsolti! Nagyon sokat segítettél.
   The reply is currently minimized Megmutat

  Lépj be a válaszadáshoz.

  Be kell lépned a válaszadáshoz, vagy regisztrálj, ha elõször vagy itt.


  Itt regisztrálj »

  Vissza a tetejére