metszes banner

Kérdés-Válasz Fűszernövény, gyógynövény


  Koncsek József Fűszernövény, gyógynövény

Trágyázás

  Kiemelt   Megoldott

Üdv! A kérdésem a következő: sajnos őszel nemm volt módomban a kertemet felszánatni és szervestrágyával megszórni, tavasszal van értelme trágyázni?

 • · Lotti · Vissza a tetejére
  Igen! De lehetőleg legyen érett, vagy minimum félérett a trágya. Minél érettebb, annál jobb. És minél hamarabb érdemes belerotátorozni a földbe, hisz február végétől lehet vetni a borsót, aztán április második felében mennek ki a palánták.
  The reply is currently minimized Megmutat
 • Válaszok (3)
  • · Gyöngyössy · Vissza a tetejére
   Ha a trágya földszerű, akkor igen, de ha rendesen látni benne a szalmaszálakat, akkor már necces, mert égethet. Friss trágyát ilyenkor már semmiképpen sem, agyagtalajba se. A homok meg főleg érzékeny a friss trágyára. Majd ősszel.Ha agyagos a talaj, akkor tavaszi szántás után 2 napon belül el kell dolgozni kombinátorral vagy rotációs kapációval, különben kavicstengerré válik az egész kert.
   The reply is currently minimized Megmutat
  • · Mayerné B.Erzsébet · Vissza a tetejére
   A trágyázással kapcsolatban annyit érdemes tudni, hogy a növények tápanyagigénye határozza meg kell-e vagy sem. Általánosságban elmondható, hogy az őszi, a köztudatban elfogadott trágyázási idő. Három fő csoportba sorolhatjuk a növényeket, tápanyagigény szerint: Nagy-közepes-alacsony.Nagyigényűek általában a nagy termésű zöldségfélék: paprika, paradicsom, tökfélék(kabakosok) néhány káposztaféle.Közepes a gyökérzöldségek, hagymák,Alacsony a salátafélék, néhány levélzöldség,retek.Tehát friss istálló trágya használata egyedül a nagy igényű növények esetében indokolt, illetve palántázáskor szigorúan az ültetőgödör aljára terítve és földdel kissé megszórva alkalmazható.Vannak növények, melyeknek jót tesz a fejtrágyázás, ami annyit jelent, hogy a vegetációs idő bizonyos fázisában tehetünk a töve köré. Ilyen pl. a brokkoli és a karfiol,amelyeknek a fejképződés időpontjában fokozott nitrogén igénye van.A közepes igényűek esetében az előző évi trágyázás elegendő, tehát a vetésforgóban az előző évi nagy igényű növények után következzenek.Az alacsony igényűek pedig ezek után.Bővebb információk olvashatók aZöldség kisokos (1-2) cikkben a neten.
   The reply is currently minimized Megmutat
  • · Erdős Rózsa · Vissza a tetejére
   Kedves Kertbarátok ! Etyeken az Ödön majorban 500 Ft/q a marhatrágya. Van istállótrágya, ami olyan mint a humusz és az az ismertebb fajta is, a darabos, szalmás. Kérésre fuvarost is tudnak ajánlani. Nekünk bevált. Jószívvel ajánlom. Ha valakit érdekel, írjon, megadom a telefonszámot!
   The reply is currently minimized Megmutat

  Lépj be a válaszadáshoz.

  Be kell lépned a válaszadáshoz, vagy regisztrálj, ha elõször vagy itt.


  Itt regisztrálj »

  Vissza a tetejére