metszes banner

Kérdés-Válasz Fűszernövény, gyógynövény


  Lotti Fűszernövény, gyógynövény

Savanyított káposzta gond!

  Kiemelt   Megoldott

Sziasztok! Évek óta minden télen csinálok savanyúkáposztát és mindig nagy finom szokott lenni. 2-3% sóval csinálom (ennyit ír minden recept). Decemberben viszont valamiért túl sós lett. 3% sót tettem bele, a 12 kg tiszta, legyalult káposztához 36 dkg-ot. Olyan sós lett, mint a fene! Nem értem miért. Hozzá tartozik az igazsághoz, hogy most először asztali sóval csináltam, nem pedig a finomított, jódozott sóval, amivel szoktam. Lehet, hogy az asztali só erősebben sóz? Ma megint csináltam, de szándékosan csak 2% sóval. 16 kg káposztához raktam 32 dkg asztali sót. Igaz nem érett még össze és nem is oldódott fel teljesen a só, de megkóstoltam a levét és iszonyú sós lett megint! Pedig egyharmaddal kevesebbet tettem bele, mint decemberben! Mindössze 2%-ot, azaz kilónként 2 dekát. Mit ronthattam el? Egyszerűen nem értem...

 • · Lotti · Vissza a tetejére
  A bűnös szót idézőjelben írtam:) És nem egyéni ízvilágról van szó, mert ez olyan erősen volt sós, hogy marta az ember száját. Nem csak az enyém, hanem az összes családtagomét. De semmi probléma nincs, mostantól akkor kb. fele mennyiséget használok az asztaliból, mint korábban a finomítottból.Én is olvastam a sófélékkel kapcsolatos vitákat és laikusként nem nagyon tudok mit hozzáfűzni. De személy szerint inkább bízok egy természetes, vegyszermentes, kezeletlen sóban, mint egy Alzheimer kórt elősegítő, alumíniumot és ciánt tartalmazó, vegyszerekkel fehérített, csomosódásgátló anyagokat tartalmazó sóban, amihez adott esetben még szervetlen kötésű jódot is adnak, ami köztudottan nem szívódik fel. Ha már jód, én természetes, szerves kötésű jódot szedek algatabletta formájában, az legalább tényleg felszívódik.
  The reply is currently minimized Megmutat
 • Válaszok (11)
  • · Lotti · Vissza a tetejére
   Ja és ronda barna a leve, habár ez biztos a finomítatlan asztali sótól van, aminek alapból piszkosfehér-szürkés a színe.Akárhogyis gondolkodom, nem tudok rájönni miért lett sós, amikor előírt mennyiségben tettem bele a sót.
   The reply is currently minimized Megmutat
  • · Szalai Gáborné · Vissza a tetejére
   Helló Lotti!Évekkel ezelőtt egyszer nekem is meggyűlt a bajom a savi kápival,de nálam maga a káposzta okozta a bajt.Sóból én is a finomítottat szeretem használni,de tengeri sóval is próbálkoztam már és az is bejött.Ha túl soknak érzed a sót akkor tegyél kevesebbet/gondolom te is rétegezve készíted a káposztát!/Attól,hogy most sós a leve ne ess kétségbe,mert még hetek telnek el mire kialakul a végleges íze,állaga.A friss adagodon sokat segíthet,ha mosott száraz kukoricát keversz hozzá,hát jó maroknyi adagot,vagy akár két-három maroknyit is.Fa vagy műany.hordóban készíted?Mert a fának megvan az a tulajdonsága,hogy ha régóta használod,hát kicsit hozzáad a sós ízhez. :-) Javíthatsz a káposztád ízén még úgy is,ha negyed részét kiveszed ,átmosod és kinyomkodva visszateszed az izetlen káposztát, és átkevered az eredeti sós káposztával.Remélem ,hogy azért elégedett leszel vele! :-)
   The reply is currently minimized Megmutat
  • · Lotti · Vissza a tetejére
   Szia, köszönöm a válaszod!15 literes műanyag vödörben csinálom mindig. Olvastam már olyat is, hogy a krumpli is felszívja a só egy részét, de ez olyan eszméletlen sós, hogy annyit úgyse tud felszívni semmi. A kimosás is egy megoldás, csak akkor a jó savanyúkáposzta íze, no meg a vitaminok mennyisége is csökken.Ha legközelebb csinálok, már csak 1% sót fogok használni, akkor viszont fennáll a lehetősége, hogy esetleg megromlik, mielőtt megsavanyodna. Hisz az első 1-2 kritikus napban, amikor még nincs benne elég tejsavbaktérium, pont a só az, ami megakadályozza a megromlást.
   The reply is currently minimized Megmutat
  • · Gyöngyössy · Vissza a tetejére
   A savanyú káposztához nem értek, de azt tudom, hogy a különféle sók nem egyformák. A bányászott só sokkal erősebb, mint pl. a vákuumsó.
   The reply is currently minimized Megmutat
  • · Lotti · Vissza a tetejére
   [quote name=Gyöngyössy]A savanyú káposztához nem értek, de azt tudom, hogy a különféle sók nem egyformák. A bányászott só sokkal erősebb, mint pl. a vákuumsó.[/quote]Köszönöm a válaszod! Tehát akkor a finomítatlan, nagyszemű, szürkés árnyalatú asztali só, amit használtam, az erősebben sóz, mint a finomított, hófehér, kisszemű só?Én is erre tippeltem, mert más magyarázat nincs erre az irdatlan erős sós ízre. Viszont sehol nem találtam olyan információt, hogy az asztali só erősebben sóz, sőt, volt olyan recept, ahol kifejezetten az asztali sót javasolták, méghozzá 3%-os töménységben.Pl. itt:http://www.nosalty.hu/recept/kaposztasavanyitas-hordoban
   The reply is currently minimized Megmutat
  • · Gyöngyössy · Vissza a tetejére
   Emiatt szerintem már a háziasszonyok többsége dühöngött néhányszor, hogy huzamosabb ideig finomított sót használva, azután áttérve az asztali sóra, elsózta az ételt. Vagy fordítva, az asztalihoz hozzászokva, utána a finomítottal sótlan lett a leves.Lehet, hogy pont az erősebb íze miatt írták a linkeden ezt a fajtát.Gondolom, a sók nem csak vegytiszta NaCl-ot tartalmaznak, hanem különféle szennyező anyagokat is különböző mennyiségben, ebből adódhat az ízkülönbség.
   The reply is currently minimized Megmutat
  • · Lotti · Vissza a tetejére
   Hát, akkor megvan a bűnös!:)Legközelebb vagy finomított sót használok, vagy pedig asztalit 1 vagy 1,5%-os töménységben.Állítólag az asztali sokkal egészségesebb, mert nincs vegyszerekkel fehérítve és nincs benne csomósodásgátló kálium-ferro-cianid és alumínium-szilikát.Hetekkel ezelőtt tértem át az asztalira és teljesen meg vagyok elégedve vele, eddig fel sem tűnt, hogy erősebben sóz, igaz mindig csak csipetnyit használtam az ételekbe. A savanyúkáposztánál használt nagyobb mennyiségnél tűnt csak fel a különbség, de ott nagyon...Igazából semmi gond nem lett volna, ha ráírják a zacskóra, hogy erősebben sóz.
   The reply is currently minimized Megmutat
  • · Wagner Zsolt · Vissza a tetejére
   Szerintem nincs semmi bűnös a dologban. Egy dolog lehet a lényeg. Kialakitunk egy számunkra elfogadható izvilágot. Ez lehet, hogy mások számára túl sós, mig megint másoknak akár lehet sótlan. A lényeg az, hogy nekünk izlik, ami egyben nem azt jelenti, hogy mások le vannak...Ennek az izvilágnak a lényege, hogy sóban is megőrizzük a számunkra értékes izt.Ez nagyban fűgg az akkori állapotunktól is. /akkor éppen sóhiányban szenvedünk, vagy nem/ Ezt csak úgy érhetjük el, ha a kialakitott receptúrához, mindig ugyanazt a márkájú sót használjuk. REngeteg só van forgalomban és ezek intenzitása és összetétele nagyban eltér egymástól. Ez cca. ennyire egyszerű. Ez annyira nem bonyolult dolog. Valaki anno kitalálta, hogy a lóra baloldalt lépünk kengyelbe és azóta mindenki igy csinálja. Mi a gond a hagyományokkal? Persze kisérletezni lehet. A természetes konyhasó összetétele, szennyezettsége /ami akár előnye is lehet/ nagyban változó, származási helyétől függően, de megnézem én azt a parasztot aki mondjuk himalájai sóval fogja a sonkát pácolni. Pedig az nagyon frankó! A sóval és KCl telitettségével/ szennyezettségével kapcsolatosan már voltak hisztériák talán a neten is, de egyszer mindenki meg fog halni, lehet hogy még én is, bár kételyeim/reményeim vannak.
   The reply is currently minimized Megmutat
  • · Wagner Zsolt · Vissza a tetejére
   Értettem, hogy mire gondoltál. Mindösszesen csak arra akartam utalni, hogy járt utat, járatlanért el ne hagyj, ha van egy kialakult receptúrád, ami bevált, akkor azon nem kell változtatni, mert meglepetések fogják érni az embert. Tartósitásra pl, húsok besózására régebben a durva sót szokták alkalmazni, azt lehet jól bedörzsölni és intenzitása sem maró, még akkor sem, ha kicsivel többet használunk fel belőle. Az össze-vissza finomitott sók közül viszont van amelyik kis mennyiségben is szinte mar. Amikor már puder finomságú és vakitóan fehér egy só azt én nem használnám tartósitásra, persze biztos meg lehet találni ott is a megfelelő arányt. Én csodálkozom azon, hogy szerinted a finomitatlan só a hibás, de elfogadom.
   The reply is currently minimized Megmutat
  • · Lotti · Vissza a tetejére
   Mivel mindig ugyanannyi (2-3%-nyi) sót teszek bele, ami mindig jó szokott lenni, most meg, hogy asztali sót használtam, kb. 5-szor annyira sós lett, mint szokott, ezért nem tudok másra gondolni. Természetesen asztali só és asztali só között is nagy különbségek lehetnek, nyilván mindegyik más! Biztos van olyan is, amelyik enyhébb a finomítottnál. Én C@stello márkájút használtam.
   The reply is currently minimized Megmutat
  • · Pál Tibor Zoltán · Vissza a tetejére
   Tisztelt Lotti!Só ami Só.A só a hibás.Vagyis akik keverik.Azt hogy mennyire sós a só a hozzákevert adalékanyagok határozzák meg.Az adalékanyagokkal gátolják a só összetapadását.Amilyen gyártási fegyelem van egyes üzemekben azon se kell meglepődni ,hogy azonos kiszerelő cég sója más -más mimőségü kűlönböző időpontokban kiszerelt csomagolás esetén.De azért érdemes a már korábbi hozzászólók által ajánlott bevál márkát használni.
   The reply is currently minimized Megmutat

  Lépj be a válaszadáshoz.

  Be kell lépned a válaszadáshoz, vagy regisztrálj, ha elõször vagy itt.


  Itt regisztrálj »

  Partnerek
   

  FELCO-SHOP.HU - metszőolló, ágvágó és fűrész kertészeknek

  Balintgazda.hu - Bálint gazda kertről, növényekről

  Senior.hu - Teljes élet 50 felett

  Vissza a tetejére