metszes banner

Kérdés-Válasz Fűszernövény, gyógynövény


  Kovács Andrásné Zsuzsa Fűszernövény, gyógynövény

Pihent föld

  Kiemelt   Megoldott

Tisztelt Hozzáértők! A pince mélyítése során sárga löszös állagú földet terítettem a konyhakertre kb 30 cm magasságban. Mi lenne a teendőm, milyen műtrágyát vagy szert használjak, hogy idén már tudjak konyhakerti növényeket ültetni. A Balaton északi partján van, úgy tudom mészszegény talaj. Várom szíves válaszukat! Üdvözlettel: Zsuzsa

 • · Pál Tibor Zoltán · Vissza a tetejére
  Tisztelt Zsuzsa!Nem tudom a körülményeket,hogy miért volt fontos a pincéből kitermelt földet a termőtalajra teríteni de nem volt jó ötlet. A 70 cm alatti talajok -gondolom ez alatti kitermelt földről van szó- humuszban, ásványi anyagokban.mészben szegény réteg. Nem beszélve a talajbaktériumokról ami hiányzik ebből a rétegből.Tehát ha erről van szó akkor a fentieket kell pótolni.Elsősorban 15-20 kg nem tul érett istállótrágyát kellene beforgatni négyzetméterenként.Hozzáadva 30-50 dkg dolomit ,zeolit vagy mészkőport.Továbbá20-30 dkg 3 komponensű NPK műtrágyát négyzetméterenként.Az egészet ha lehet rotációs géppel összekeverni.Aztán kezdödhet a veteményezés.Ha az idén nem is de jövö évben jó termésre számíthat- hiszen a talajban a mikroorganizmusnak el kell szaporodni.
  The reply is currently minimized Megmutat
 • Válaszok (2)
  • · Mayerné B.Erzsébet · Vissza a tetejére
   Szia, Zsuzsa!Mindenképpen alaposan el kell munkálni a veteményes területét.Ha még nem volt művelve, akkor kicsit bonyolultabb a dolog.Több variáció is lehet, de itt kevés a lehetőség arra, hogy részletekbe menjünk.Azt fontos tudni, hogy melyek az adott talaj jellemzői, mert ezek meghatározzák a művelés mikéntjét.Őszi trágyázás az fontos lenne.Amit ajánlok, az a közepes és alacsony tápanyagigényű zöldségfélék vetése, ültetése, ha mindenképpen az idén már veteményezni szeretnél.Erre keress rá, és válaszd ki melyek legyenek. Nézz utána alaposan a választott növények igényeinek, mert a siker egyik titka ez.A gondozással kapcsolatban léteznek környezetbarát és nem k.barát módszerek.Ebből lehet választani, melyiket szeretnéd.Érdemes sokat olvasni ebben a témában. Ha kérdésed van, írhatsz privátban is, szívesen válaszolok.Én tavaly óta a biomódszereket alkalmazom. Kezdetben kicsivel több törődést igényel, munkában és időben, de az alkalmazott technológia végeredménye szerintem felülmúlja a hagyományos módszerrel nevelt zöldségféléket mennyiségben én minőségben is.Sok sikert kívánok!
   The reply is currently minimized Megmutat
  • · Gyöngyössy · Vissza a tetejére
   Így van, ez nem pihent föld, hanem halott föld. Tényleg nagyon sok szerves trágya szükséges hozzá, hogy valamit teremjen. Ha idén már nem is, de jövőre legalább.Nagyon sok munka, költség és év kell hozzá, hogy tűrhető termőföld legyen belőle.Ha a talaj termőrétege elég vastag volt eddig, akkor szerintem legjobb lenne rászánni a pénzt, aztán egy homlokrakodóval felpakoltatni egy teherautóra és elvitetni a ...-ba. Ha amúgy vékony a termőréteg a kertben, vagy belvizes, akkor meg ezt jól megtrágyázni, és hozatni rá még 20-30 cm rendes földet.
   The reply is currently minimized Megmutat

  Lépj be a válaszadáshoz.

  Be kell lépned a válaszadáshoz, vagy regisztrálj, ha elõször vagy itt.


  Itt regisztrálj »

  Partnerek
   

  FELCO-SHOP.HU - metszőolló, ágvágó és fűrész kertészeknek

  Balintgazda.hu - Bálint gazda kertről, növényekről

  Senior.hu - Teljes élet 50 felett

  Vissza a tetejére